Ν. Γκαρά: «Αν η Κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιήσει πλήρως το λιμάνι της Αλεξ/πόλης, θα έχει συντελεστεί μη αναστρέψιμη ζημιά”

842

Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, λιμενική διακυβέρνηση και «Έξυπνα Λιμάνια»

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Γκαρά, κατά τη συζήτηση για τη λιμενική βιομηχανία με επίκεντρο τα «έξυπνα λιμάνια».

Η Βουλευτής από τον Έβρο επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση γύρω από την ανάδειξη και την αξιοποίηση των λιμανιών γίνεται σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία που θα πρέπει να επιλεγούν από την Κυβέρνηση συγκεκριμένα εργαλεία για να προχωρήσει η αξιοποίηση και διαχείριση των Περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Η κα Γκαρά υπενθύμισε ότι μέχρι το 2015 υπήρχε στη χώρα ένα θολό τοπίο γύρω από την αξιοποίηση και ανάδειξη των λιμανιών, κάτι που πρόδιδε την έλλειψη σχεδίου και πολιτικής βούλησης από τις τότε Κυβερνήσεις.

Αυτό άλλαξε μία για πάντα με τις αποφασιστικές ενέργειες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που με τον Νόμο 4597, επίλυσε οριστικά τα ζητήματα της λιμενικής διακυβέρνησης που ταλάνιζαν τον τόπο, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο αξιοποίησης των λιμανιών –  με την μέθοδο των υποπαραχωρήσεων – με το οποίο και τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια εισέρρεαν και ο δημόσιος χαρακτήρας των Οργανισμών Λιμένων διασφαλίζονταν.

Όλο το παραπάνω πλαίσιο, επισήμανε η κα Γκαρά, σε συνδυασμό με την επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμιστεί η περιοχή του Έβρου και της Θράκης και να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί γύρω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δυστυχώς, ο προγραμματισμένος για το καλοκαίρι του 2019 διεθνής διαγωνισμός που θα έφερνε – με την μέθοδο των «υποπαραχωρήσεων» – επενδύσεις και έναν αέρα ανάτασης στο λιμάνι της πόλης μας, αναβλήθηκε μετά από την έκτακτη προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Η κα Γκαρά στην τοποθέτησή της στηλιτεύει τις παλινωδίες της νυν ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και συνολικά της Κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο στο ζήτημα της λιμενικής διακυβέρνησης, γεγονός που έχει επαναφέρει το θολό τοπίο γύρω από το ζήτημα της αξιοποίησης και ανάδειξης των λιμανιών της χώρας.

«Άλλα λένε τη μία μέρα, άλλα την άλλη, διαφορετικά την τρίτη», ανάφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά, η οποία δεν παρέλειψε να επισημάνει πως αν η Κυβέρνηση της ΝΔ προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση ων λιμανιών τότε θα έχει συντελεστεί μη αναστρέψιμη ζημιά πάνω σε καίριες και κομβικές αναπτυξιακές υποδομές της χώρας, με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την εργασία στις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος η  Βουλευτής από τον Έβρο μιλώντας για «έξυπνες πρακτικές» και τα «έξυπνα λιμάνια», έφερε ως παράδειγμα το όσα έγιναν από την πρώην διοίκηση του Ο.Λ.Α. Α.Ε. όλη την προηγούμενη περίοδο, την προμήθεια εξοπλισμού – στο πλαίσιο της εφαρμογής ηλεκτρονικού ελέγχου, εποπτείας και ασφάλειας –  ώστε το λιμάνι της Αλεξ/πόλης να παρέχει υπηρεσίες τύπου «smart port», τη χρήση ενός Κλειστού Ασύρματου Δικτύου Δεδομένων για τη θαλάσσια και τη χερσαία ζώνη του λιμένα που θα μπορούσε να διασυνδεθεί με αντίστοιχα δίκτυα της πόλης της Αλεξ/πόλης σε μία προοπτική ανάπτυξης του μοντέλου «έξυπνο λιμάνι – έξυπνη πόλη».

Η κα Γκαρά επισήμανε ότι η πρώτη φάση αυτού του σχεδιασμού για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης προέβλεπε να αποκτηθούν και να εγκατασταθούν συστήματα που θα εξασφάλιζαν  την ασφάλεια του λιμένα, των επιμέρους εγκαταστάσεών του, του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται σε αυτό αλλά και των επιβατών που τον χρησιμοποιούν.

Σε δεύτερη φάση προβλεπόταν η «έξυπνη» εκμετάλλευση του λιμένα και των λιμενικών υπηρεσιών ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει η εγκατάσταση «έξυπνου φωτισμού» με δικτυακή διαχείριση κάθε ενός εκάστου φωτιστικού σώματος LED.