Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

198

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η μοναδική υποψήφια, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συγκέντρωσε 261 ψήφους και έτσι γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε ευρεία πλειοψηφία, καθώς υπέρ της ψήφισαν 261 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Απόντες ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που είχε ενημερώσει ότι θα απουσιάζει σε ταξίδι στις ΗΠΑ, και οι Αλεξιάδης και Συρμαλένιος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι για λόγους υγείας δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία.

Ο Άγγελος Συρίγος της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε με επιστολική ψήφο.

Έκπληξη αποτέλεσε η απουσία του Κώστα Ζουράρι από την ψηφοφορία.

Στις 13:30, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος θα μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει την επομένη της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και τώρα γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.