Ερώτηση Ν. Γκαρά στη Βουλή για αποζημίωση καλλιεργητών βάμβακος και σιτηρών

699

« Ερώτηση για τις αποζημιώσεις σε καλλιεργητές βάμβακος και σιτηρών στον Έβρο κατέθεσε η Ν. Γκαρά »

Ερώτηση για τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς βάμβακος και σιτηρών που επλήγησαν από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στον Έβρο, κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Γκαρά.

Η κα. Γκαρά στην ερώτησή της αναφέρει ότι το 2018 λόγω ανομβρίας, πλημμυρών και εμφάνισης πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, σημειώθηκε μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς του Έβρου. Σε σχετική ενημέρωση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης την 11η Οκτωβρίου του 2018 για το εν λόγω ζήτημα, υπήρξε η διαβεβαίωση για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αποστολή τεκμηριωμένου αιτήματος παρέκκλισης από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1306/2013, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν αυξημένες προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων, αλλά και ορισμένων πληρωμών αγροτικής ανάπτυξης, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που έπληξαν τη χώρα μας το διάστημα Δεκεμβρίου 2017 – Ιουνίου 2018.

Επίσης, κινήθηκαν τότε οι διαδικασίες, ώστε οι ζημιές εξαιτίας ανομβρίας-ξηρασίας να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και συγκεκριμένα οι ζημιές που προκαλούνται στις γεωργικοκτηνοτροφικές εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων να ενταχθούν σε προγράμματα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, και να ενισχυθούν μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στους βαμβακοκαλλιεργητές αποδόθηκε τότε το σύνολο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανεξαρτήτου ποσότητας παράδοσης της παραγωγής.

Στην ερώτηση της, η κ. Γκαρά, αφού επισημαίνει την πληροφορία ότι ολοκληρώθηκε από την υπηρεσία του ΕΛΓΑ η τεκμηριωμένη εισήγηση για την ένταξη της ζημίας στα ΠΣΕΑ, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να ενημερωθεί αν:

  1. Προτίθεται ο κ. Υπουργός να εγκρίνει κονδύλιο, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή αποζημιώσεων, εφόσον το πόρισμα για ένταξη στην αρμοδιότητα του ΠΣΕΑ είναι θετικό;
  1. Έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων και την αναθεώρηση των ενισχύσεων;
  1. Σε ποιές άλλες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο, προκειμένου να στηριχθεί και να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών, καλύπτοντας και την απώλεια εισοδήματος της προηγούμενης περιόδου;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών για τις καταστροφές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στην περιοχή του Έβρου».

Την προηγούμενη περίοδο οι αγρότες του Έβρου υπέστησαν πρωτοφανή καταστροφή λόγω καιρικών συνθηκών, αρχικά από την ανομβρία και έπειτα από εκτεταμένες πλημμύρες. Επιπλέον, δέχτηκαν ένα ακόμα χτύπημα, αφού οι κλιματικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, το οποίο έπληξε τις βαμβακοκαλλιέργειες ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νομού, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών απωλειών στην παραγωγή. Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν και στην παραγωγή σιτηρών.

Στη σχετική ερώτηση με αριθμό 1012 που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, με θέμα «Καταστροφές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στην βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου» την 28η Αυγούστου του 2018, ερωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός ποιες ενέργειες θα αναλάμβανε, ώστε να μειωθεί το πλαφόν για τους βαμβακοπαραγωγούς δεδομένης της ολικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους. Επίσης, ρωτήθηκε για τη διαδικασία αποζημίωσης που θα ενεργοποιούνταν για να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί, με δεδομένο ότι τη συγκεκριμένη αιτία ζημίας δεν την καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός ρωτήθηκε εάν υπάρχει σχεδιασμός και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης φαινομένων όπως οι καταστροφές από το σκουλήκι, αλλά και αναθεώρηση των ήδη εφαρμοσμένων ενισχύσεων, οι οποίες θα εκτιμούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας.

Η απάντηση του υπουργείου (αριθμ. 776/116665) την 11η Οκτωβρίου 2018, διαβεβαίωσε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή επιτροπή αποστέλλοντας τεκμηριωμένο αίτηµα παρέκκλισης από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθµ. 1306/2013, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν αυξημένες προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων, αλλά και ορισμένων πληρωμών αγροτικής ανάπτυξης, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που έπληξαν τη χώρα µας το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2017- Ιουνίου 2018.  Κινήθηκαν επίσης οι διαδικασίες, ώστε οι ζημιές εξαιτίας ανομβρίας-ξηρασίας να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και συγκεκριμένα οι ζηµιές που προκαλούνται στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων να ενταχθούν σε προγράμματα χορήγησης Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, και να ενισχυθούν µέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι στους βαμβακοκαλλιεργητές αποδόθηκε το σύνολο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανεξαρτήτου ποσότητας παράδοσης της παραγωγής.

Επειδή τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική καλλιέργεια και στο εισόδημα των παραγωγών.

Επειδή είναι έκδηλη η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας.

Επειδή το Υπουργείο οφείλει να έχει μια συνέπεια και συνέχεια ενεργειών απέναντι στους πολίτες και δη στους αγρότες που επλήγησαν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται ο κ. Υπουργός να εγκρίνει κονδύλιο, προκείμενου να προχωρήσει η πληρωμή αποζημιώσεων, εφόσον το πόρισμα για ένταξη στην αρμοδιότητα του ΠΣΕΑ είναι θετικό;
  2. Έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση έκτατων φαινομένων και την αναθεώρηση των ενισχύσεων;
  3. Σε ποιές άλλες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο, προκειμένου να στηριχθεί και να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών, καλύπτοντας και την απώλεια εισοδήματος της προηγούμενης περιόδου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Αραχωβίτης Σταύρος