Ο Τόπος μας στο Πιάτο μας: Ενημέρωση για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία στην Αλεξανδρούπολη

568

Η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης και το Κοινό Έδαφος προσκαλούν στην Αλεξανδρούπολη το ΑγροΟικόΠολις, το Ελληνικό Δίκτυο για την Αγροοικολογία, τη Διατροφική Κυριαρχία και την Πρόσβαση στη Γη. Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους, στις 17:00 στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική εκδήλωση  “Ο Τόπος μας στο Πιάτο μας” με θέμα την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ).

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία αποτελεί ένα σύστημα που συνδέει πιο στενά τον παραγωγό με τον καταναλωτή σε τοπικό επίπεδο, επιτρέποντας στον καταναλωτή να εγγραφεί σε σχήματα που μοιράζονται τη συγκομιδή ενός ή περισσοτέρων αγροκτημάτων μιας περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, η ΚΥΓΕΩ ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ αυτών που καταναλώνουν και αυτών που καλλιεργούν τη τροφή μας, με τρόπο που η μεταξύ τους σχέσεις να διέπονται από σεβασμό, εμπιστοσύνη, δημοκρατικότητα και οικονομικό όφελος για όλους. Παράλληλα, παρέχει ένα εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, ενδυνάμωσης του ρόλου των μικρών παραγωγών και δημιουργίας ανθεκτικών κοινοτήτων.

Γιατί όμως να επιλέξουμε την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία;

«Είμαστε ότι τρώμε!» Η παραπάνω φράση είναι πιο καίρια από ποτέ μιας και η τροφή μας έχει υποβαθμιστεί από ένα διατροφικό σύστημα που αδιαφορεί για τη θρεπτική της αξία, την παραγωγική διαδικασία, το περιβάλλον και τέλος τον ίδιο τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Το πόσο υγιεινή είναι η τροφή που βάζουμε στο πιάτο μας, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους καθημερινά. Η καταναλωτική άγνοια για τη προέλευση της τροφής μας, η μαζική αγορά τροφίμων από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δε δείχνουν καμία ανοχή στην τοπική οικονομία, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και τα τροφομίλια επιβαρύνουν τόσο τη θρεπτική αξία των τροφίμων όσο και το περιβάλλον. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές απλούς θεατές σε ένα διατροφικό σύστημα που δεν είναι βιώσιμο.

Με σκοπό τη δημιουργία ενός ζωντανού δικτύου Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας στην Αλεξανδρούπολη, η εκπρόσωπος του Δικτύου ΑγροΟικόΠολις, κ.Τζένη Γκιουγκή, θα μοιραστεί γνώσεις από παρόμοια εγχειρήματα σε άλλες πόλεις. Θα εξηγήσει τα οφέλη που παρέχει η ΚΥΓΕΩ σε γεωργούς και καταναλωτές, ενώ θα παρουσιάσει ζητήματα και διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας που αφορούν την εσωτερική οργάνωση, τη λήψη αποφάσεων και την οικονομική βιωσιμότητα των εν λόγω εγχειρημάτων.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παραγωγούς της περιοχής μας, ερασιτέχνες καλλιεργητές και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την υπεύθυνη κατανάλωση και τη στήριξη ενός βιώσιμου, καθαρού και ισότιμου διατροφικού συστήματος. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση προκειμένου να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα τοπικών παραγωγών και καταναλωτών και να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη της πρώτης ΚΥΓΕΩ στην Αλεξανδρούπολη.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που διεξάγει το Κοινό Έδαφος στην περιοχή μας, με τη συμμετοχή παραγωγών σε χωριά του νομού Έβρου. Παράλληλα, θα ανοίξει ένας διάλογος για την ανάπτυξη μιας Βιώσιμης Αστικής Διατροφικής Πολιτικής, την οποία προωθεί η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης στην πόλη μας με σκοπό την θωράκιση της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και παραγωγής.

Η τροφή είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους, η δράση μας είναι επιτακτική και αναγκαία!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΚΥΓΕΩ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΑγροΟικόΠολις: www.agroecopolis.org