Δημήτρης Μερκούρης: “Το ένα λάθος μετά το άλλο, για τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης”

689

Σε ρόλο  «Πόντιου Πιλάτου» ο νέος Δήμαρχος. Αφού έβγαλε δυο τρεις φωτογραφίες με σκυλάκια για επικοινωνιακούς λόγους, προσπαθεί τώρα να πείσει όλους εμάς και τον εαυτό του ότι το νέο μέτρο θα αποδώσει.  Χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, στρατηγικό σχεδιασμό, πόρους και κυρίως ευαισθησία για τα  αδέσποτα ζώα, η νέας Δημοτικής Αρχή  αναθέτει το μεγάλο αυτό πρόβλημα στου Προέδρους των Κοινοτήτων. Ουσιαστικά με την υπ΄αριθμ. 2251/2019 απόφαση του αντί να δίνει λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων μεταθέτει στους Προέδρους των  Κοινοτήτων  τις  Ποινικές και Αστικές ευθύνες που σίγουρα θα προκύψουν.  Μπράβο κ. Δήμαρχε και κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου -φιλόζωε- εγκαινιάζετε μία νέα φιλοσοφία. Ας τρέχουν άλλοι στις Εισαγγελικές Αρχές.

Αν κ. Δήμαρχε και κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου επιθυμούσατε πραγματικά να συμβάλλετε, τότε το ενδιαφέρον σας θα στρέφονταν στις δυνατότητες που παρέχει το άρθρο 9 παρ. 2 του  ν. 4039/2012, μέσα από την δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου, επανδρωμένου Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης.

Σας παραθέτω ξανά  την τοποθέτηση μου στην  συνεδρίαση της 10.10.2019 :

«Τριτοκοσμική είναι η εικόνα που συναντά κανείς στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, με δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, να περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα. Τα ανεπαρκή προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, η γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων, η έλλειψη ελέγχων,  συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και στη δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Αν και το νομοθετικό πλαίσιο είναι  ξεπερασμένο, εντούτοις μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε την μάχη όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά, αλλά συλλογικά.

Γνωρίζουμε ότι  με βάση το άρθρο 9 παρ. 1 του  ν. 4039/2012  οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Γνωρίζουμε επίσης  ότι έως σήμερα η πάγια τακτική της πλειοψηφίας των  δήμων ήταν  η δημιουργία  φιλοζωικών οργανώσεων με σκοπό  τη  διαχείριση του προβλήματος με πενιχρές δαπάνες και  τα γνωστά αποτελέσματα.

Υπάρχουν  βέβαια και φιλοζωικές οργανώσεις μη συστημικές που καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα λυθεί το πρόβλημα αν στειρώσουμε 50 ή 100 γατάκια. Τα 50-100 γατάκια μπορούν να στειρωθούν με επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης.

Για να λύσουμε το πρόβλημα η προσοχή μας πρέπει να στραφεί αλλού.

Τα άρθρο 9 παρ. 2 του  ν. 4039/2012  αναφέρει ότι «… για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή Όμορος ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων… »

Αυτό ακριβώς συνάδελφοι είναι το κλειδί και σε αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Πρέπει να συσταθεί διαδημοτικός φορέας   ο οποίος θα έχει τη συνολική εποπτεία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε  όλο το νομό Έβρου.

Επομένως το συμβούλιο μας μπορεί και πρέπει να κατευθυνθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Δημήτρης Μερκούρης