Στο ακριτικό χωριό Βρυσικά, κοντά στο Διδυμότειχο, ο γεωπόνος Θανάσης Πολυζωΐδης συνεχίζει μια τοπική παράδοση αιώνων.
Καλλιεργεί βιολογικά στα ιδιόκτητα κτήματά του το ντόπιο σουσάμι ποικιλίας Έβρου, ένα σουσάμι φυσικώς σκούρο, με ιδιαίτερη νοστιμιά.
Ο πολύτιμος σπόρος πέρασε από γενιά σε γενιά και ο Θανάσης αποφάσισε προσφάτως να τυποποιήσει το εξ αυτού παραγόμενο ταχίνι.
Από τη συγκομιδή και τη διαλογή μέχρι τον καθαρισμό και την ξήρανση, όλες οι διαδικασίες γίνονται με το χέρι. Η επεξεργασία γίνεται με ειδικά μηχανήματα, σε χαμηλή θερμοκρασία, για να μην ταλαιπωρείται το προϊόν και να διατηρεί ακέραια τα ωφέλιμα συστατικά του.
Το ωμό άθερμο ταχίνι έχει σπάνια γεύση, σαγηνευτική και επίμονη. Μια ωραία επιχειρηματική κίνηση που συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, μια χειρονομία πολιτισμού, το ελληνικό super food στα καλύτερά του!
kathimerini.gr