Ποιοι ευχήθηκαν «Χρόνια Πολλά» στην τουρκική δημοκρατία

761

Την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση του για την επέτειο ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 29/10, το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Φέτος συμπληρώνονται 96 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο χώρος που επιλέχθηκε (φέτος το ξενοδοχείο Chris & Eve) «ντύθηκε» στα χρώματα της τουρκικής σημαίας, δηλαδή σε άσπρο και κόκκινο.

Τον ίδιο χρωματικό συνδυασμό επέλεξαν και πολλές γυναίκες που έδωσαν το «παρών» στη δεξίωση, όπως επίσης και πολλοί άνδρες επέλεξαν κόκκινη γραβάτα. Προεξάρχων αυτών ο πρόξενος της Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου, ενώ η σύζυγός του επέλεξε να τιμήσει το ιερό χρώμα του ισλάμ με το πράσινο περιδέραιο της.

Το «σκηνικό» κάθε χρόνο είναι γνωστό: Ο πρόξενος κος Ομέρογλου μαζί με την οικογένειά του κάθεται στην είσοδο του χώρου και δέχεται τις ευχές των εισερχομένων, οι οποίοι καταλήγουν στο εσωτερικό της αίθουσας για φαγητό και αναψυκτικό, μέχρι τον χαιρετισμό και το happening της βραδιάς.

Φέτος στο «κόκκινο χαλί» της εισόδου περπάτησαν –ανάμεσα σε πολλούς άλλους- ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, ο συντονιστής της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτης Σακελλίων καθώς και ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Από τον Δήμο Κομοτηνής παρευρέθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Εμρέ Αχμέτ και Μολλά Ισά Ριτβάν.  Επίσης εκεί βρέθηκαν και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ αντίστοιχα.

Σύνδεση της επετείου με την τρομοκρατία
Φέτος, με την Τουρκία να έχει ανοιχτό το μέτωπο με τη Συρία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας συνέδεσε την επέτειο με την πολεμική επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ λέγοντας: «Νιώθουμε υπερηφάνεια και ενθουσιασμό που εορτάζουμε την 96η επέτειο της Δημοκρατίας μας που ιδρύθηκε με μύριες θυσίες και ηρωισμό υπό την ηγεσία του Ατατούρκ. Η Δημοκρατία μας συνεχίζει την πορεία της χωρίς να χάνει την αρχή και τον στόχο «Η κυριαρχία ανήκει άνευ όρων στο Έθνος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου εξουδετερωθεί ο τελευταίος τρομοκράτης» είπε μεταξύ άλλων ο Χουλουσί Ακάρ.

xronos.gr