Η πικάντικη επίγευση του Εβρίτη Στέφανου Καριοφύλλη

920

Ο ανερχόμενος σεφ σε μια συζήτηση για την επιρροή των κοινά βιωμένων εμπειριών στη γεύση ενός πιάτου, αλλά και την αναπόφευκτη εγωπάθεια των μαγείρων.

Άγγελος Κωνσταντούλιας | Φωτό: Κώστας Κοσμίδης

Ο Στέφανος Καριοφύλλης βρέθηκε από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Λονδίνο, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη Μύκονο. Στη διάρκεια αυτών των ετών, έμαθε ότι η παρασκευή ενός φαγητού προϋποθέτει σεβασμό, είτε μαγειρεύεις στο σπίτι σου είτε σε μερικές από τις πιο ζόρικες κουζίνες του πλανήτη.

Πριν μας πεις πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη γαστρονομία, θυμάσαι ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση από την κουζίνα;

Φυσικά! Και να ήθελα, δεν θα μπορούσα να την ξεχάσω, αφού είχα βάλει φωτιά στην κουζίνα προσπαθώντας να ζεστάνω το γάλα μου. Έτρεχε ο πατέρας μου να τη σβήσει. Ήμουν 6 χρονών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν αποθαρρύνθηκες…

Καθόλου. Είχα την τύχη ο πατέρας μου να ασχολείται πολύ με τη μαγειρική – αυτό  δεν το συναντάς εύκολα σε επαρχιακές πόλεις, που είναι πιο συντηρητικές στις αντιλήψεις τους. Ο πατέρας μου έδινε τον εαυτό του στη μαγειρική, ενώ έχει και άριστη σχέση με τις πρώτες ύλες, με όλα τα καλά που μπορεί να προσφέρει ο κήπος και ο αγρός. Είναι κάτι που ξεπερνάει τις τεχνικές γνώσεις· είναι χάρισμα να ξέρεις πού να ψάξεις για να βρεις τα καλύτερα υλικά και να τα μαγειρεύεις με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Γενικά, είμαστε καλοφαγάδες ως οικογένεια, επομένως η ενασχόληση με το μαγείρεμα μου ήταν ανέκαθεν οικεία.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ