Μπαίνει στους λογαριασμούς των αγροτών η ενιαία ενίσχυση

1778

Επιβεβαιώνεται με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες του Agronews το χρονοδιάγραμμα που θέλει τη δισκέτα με τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης να παραδίδεται ως το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου στην Τράπεζα Πειραιώς, έτσι ώστε, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας οι σχετικές πιστώσεις να είναι διαθέσιμες για τους δικαιούχους αγρότες από τα ΑΤΜς της τράπεζας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχει κάποια εμπλοκή στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν στις πληρωμές και οι υπηρεσίες της τράπεζας να έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα για την ολοκλήρωση των πιστώσεων.

Στόχος αναλήψεις από τα ΑΤΜ της Πειραιώς από 23 Οκτωβρίου και από την επόµενη στις άλλες τράπεζες. Μόνο κάποιες µεταβιβάσεις από κληρονοµιές δεν ολοκληρώθηκαν και πάνε για την εξόφληση το ∆εκέµβριο.

Τρεις εργάσιµες, µε πολλή δουλειά και ιδιαίτερη αγωνία από την πλευρά του αγροτικού κόσµου, µένουν την ερχόµενη εβδοµάδα προκειµένου να κυλήσουν όλα οµαλά σχετικά µε την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι τρέχουν, είναι έτοιµοι, µένει τώρα ένας τυχαίος δειγµατοληπτικός έλεγχος από τα κεντρικά ότι δεν υπάρχουν «κολλήµατα», ενώ το στοίχηµα –σύµφωνα µε το πλάνο των αρµοδίων – εκτός απροόπτου παραµένει να φτάσει η περιβόητη δισκέτα µε τη λίστα των δικαιούχων του τσεκ στην τράπεζα Πειραιώς την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η ανάληψη των χρηµάτων από τους αγρότες από τα ΑΤΜ. Σκοπός, την επόµενη ηµέρα να σταλεί η δισκέτα και στις υπόλοιπες τράπεζες προκειµένου όλοι οι παραγωγοί να µπορούν να σηκώσουν χρήµατα είτε από τα µηχανήµατα αυτόµατης ανάληψης είτε από τον γκισέ των τραπεζών. Το θετικό είναι ότι οι επιτελείς της Βάθη και της ∆οµοκού κινούνται µε βασική κατεύθυνση τα χρήµατα να είναι διαθέσιµα για όλους το τριήµερο και πριν την αργία της 28ης Οκτωβρίου.

Να αναφερθεί ότι σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι µεταβιβάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες, καθώς εκκρεµούν αυτές που αφορούν κληρονοµιές, η πληρωµή των οποίων µετατίθεται για την εξόφληση της ενιαίας.

Εν τω µεταξύ, για το αυτονόητο, όπως συµβαίνει κάθε χρόνο και γνωρίζουν καλά οι αγρότες, έσπευσε να διαβεβαιώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική µας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιµη στους λογαριασµούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, που για φέτος ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης». Μάλιστα ο κ. Βορίδης επεσήµανε ότι η εν λόγω πληρωµή θα αφορά και στις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων για όσες αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.