Ερώτηση Ν. Γκαρά στη Βουλή για τις σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στον Έβρο

665

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα κενά στα σχολεία του Έβρου, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά,

Στην ερώτηση η Βουλευτής αναφέρεται συγκεκριμένα στα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν σε πολλές σχολικές μονάδες στον Έβρο, συνολικά σε ποσοστό άνω του 40% στον Νομό, κατάσταση η οποία είναι μη αποδεκτή από τους κατοίκους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές.

Στη Σαμοθράκη, στους Μεταξάδες, στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο αλλά και αλλού, τα κενά υφίστανται από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων αφορούν σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στην Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη, όπως επισημαίνει η Βουλευτής.

Στο κείμενο ερωτάται η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Κεραμέως, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν στον Νομό Έβρου και τι μέλλει γενέσθαι με τις 15.000 – στο σύνολο –  προσλήψεις εκπαιδευτικών που είχαν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τριετίας: τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή που προβλεπόταν  να γίνουν ήδη πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, αλλά και τις 10.500 προσλήψεις που θα ακολουθούσαν στη Γενική Εκπαίδευση.

Η ερώτηση:

Μεγάλες παραμένουν οι ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία όλης της χώρας, ακόμη και σε κρίσιμα μαθήματα κατεύθυνσης. Οι Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για χιλιάδες κενά πανελλαδικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ανάλογη εικόνα αντιμετωπίζουμε και στα σχολεία του Νομού Έβρου.

Σε ποσοστό συνολικά πάνω από 40% υπολογίζονται τα κενά που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στον Έβρο – σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – με αρκετά εξ’ αυτών να αφορούν στην Ειδική Αγωγή και στην Παράλληλη Στήριξη.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η πολυδιαφημιζόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» που επικαλούνταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σήμερα ως επιστροφή στις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου, στο τσάκισμα του Κράτους Πρόνοιας και του Κόσμου της Εργασίας, της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

Ιδιαίτερα στο ΓΕΛ Σαμοθράκης σημειώνονται ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς (Φιλόλογος, Οικονομολόγος, Πληροφορικής, Αγγλικής Φιλολογίας), οι οποίοι διδάσκουν και μαθήματα κατεύθυνσης. Από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα έχουν χαθεί εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας, ενώ  παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα καλυφτούν τα κενά, αλλά και οι ώρες που χάθηκαν, καθώς η αγωνία μαθητών και γονιών κάθε μέρα εντείνεται.

Αντίστοιχα κενά υπάρχουν, δυστυχώς, και σε άλλα σχολεία στον Νομό μας, και μάλιστα σε βασικά, πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως για παράδειγμα στο Γυμνάσιο/Λύκειο Μεταξάδων όπου δεν υπάρχει ούτε Μαθηματικός, ούτε Φυσικός. Στο ΓΕΛ Σουφλίου όπου, επίσης, απουσιάζει ο Μαθηματικός, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ΓΕΛ και 2ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Βλέπουμε, δηλαδή, να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Νομού Έβρου.

Επειδή τα κενά στα σχολεία του Έβρου παραμένουν μεγάλα

Επειδή οι μαθητές πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση

Επειδή έχουν χαθεί ήδη πολλές ώρες διδασκαλίας

 

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  • Με ποιο τρόπο σκοπεύει να δώσει άμεσα λύση στην έλλειψη εκπαιδευτικών στον Νομό Έβρου; Θα προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών;
  • Πως σχεδιάζει να καλύψει τα κενά που υπάρχουν ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Σαμοθράκη, στο Διδυμότειχο, στο Σουφλί, στους Μεταξάδες αλλά και σε άλλα σχολεία στον Έβρο;
  • Σχεδιάζει το Υπουργείο να προχωρήσουν άμεσα οι 10.500 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάθος τριετίας, για την κάλυψη αυτών των κενών;
  • Θα προχωρήσει η υλοποίηση των 4.500 προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή, που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και επρόκειτο να πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, ενώ τώρα, βλέπουμε να παραπέμπονται αόριστα στο μέλλον;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία