Κατατέθηκαν οικονομικές προτάσεις για δύο ζαχαρουργεία, εκτός έμεινε της Ορεστιάδας

764

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα – Έχουν κατατεθεί και οι οικονομικές προσφορές, οπότε η διαδικασία ελέγχου και επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί ταχύτατα

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη φετινή τευτλοκαλλιέργεια, κατέθηκαν σήμερα τρεις προσφορές για τη μίσθωση των ζαχαρουργείων σε Πλατύ και Σέρρες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η πρώτη προέρχεται από την Royal Sugar του Χρήστου Καραθανάση, η δεύτερη από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τη Royal Sugar και η τρίτη από την Innovation Brain του Λούκας Φέκερ.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση των δύο παραγωγικών εγκαταστάσεων, μετά από τη σχετική πρόκληση που έβγαλε στον αέρα στις 3 Οκτωβρίου η ΕΒΖ, και είχε καταληκτική ημερομηνία σήμερα, έγινε σε μία ύστατη προσπάθεια να απορροφηθεί-διασωθεί η φετινή παραγωγή 18.000 στρεμμάτων ζαχαροτεύτλων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, Νίκο Παπαϊωάννου, οι προσφορές θα ανοιχτούν άμεσα καθώς ο χρόνος πιέζει. Ήδη μαζί με τα νομιμοποιητικά έγγραφα, έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους και οι οικονομικές προσφορές, οπότε η διαδικασία ελέγχου και επιλογής εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί ταχύτατα.

Από νωρίς το πρωί, πάντως, είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της ΕΒΖ, τευτλοπαραγωγοί προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις σχετικά με την κατάθεση των προσφορών για τα δύο ζαχαρουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο σε μισθωτές, που θα χρησιμοποιήσουν τις μονάδες της ΕΒΖ για παραγωγή, τυποποίηση και αποθήκευση ζάχαρης, ξεκινώντας από τη φετινή καμπάνια και για χρονικό διάστημα 28 μηνών.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις του μισθωτή αναφορικά με τις δύο μονάδες που θα αναλάβει να διαχειριστεί, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΒΖ, αυτές αφορούν στο ότι θα πρέπει να λειτουργούν υποχρεωτικά χωρίς διακοπές όλο το χρονικό διάστημα της μίσθωσης, αποκλειστικά για τον προαναφερόμενο σκοπό.

Σημειώνεται, πάντως, πως το ζαχαρουργείο των Σερρών δεν έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ το ζαχαρουργείο στο Πλατύ είναι ασυντήρητο. Αναφορικά με το εργοστάσιο του Πλατέος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χρειάζεται συντήρηση 45 ημερών. Το κόστος μίας γρήγορης συντήρησης αποτιμάται στο 1 εκατ. ευρώ ενώ μίας περισσότερο ενδελεχούς σε τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: https://www.voria.gr