Επιτακτική η ανάγκη εργασιών αποκατάστασης της τσιμεντοδιάβασης (ιρλανδική διάβαση) στις Καστανιές Έβρου

770

Επιστολή απέστειλε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Α.Δημοσχάκης προς το Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας σχετικά με το σημαντικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αποκατάσταση της κατεστραμμένης τσιμεντοδιάβασης που διατρέχει την κοίτη του ποταμού Άρδα στο ύψος των Καστανιών, Ν.Ορεστιάδας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη τσιμεντοβιάβαση είναι ζωτικής σημασίας για την διέλευση βαρέων αγροτικών  και υπηρεσιακών οχημάτων Στρατού , Αστυνομίας κλπ Υπηρεσιών της περιοχής.

Οι ζημιές που υπέστει η τσιμεντοδιάβαση στις αρχές του τρέχοντος έτους είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί αυτή εκτός λειτουργίας, αναγκάζοντας τους χρήστες αυτής της περιοχής  να βρουν άλλες διαδρομές με επιπλέον κόστος σε χρήμα και χρόνο.

Η πρόταση που κατατίθεται με την επιστολή αποτελεί συναπόφαση των αρμοδίων φορέων, κατόπιν της σχετικής σύσκεψης – αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε με ενθάρρυνση του ιδίου και των συνεργατών του, παρουσία του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, του τοπικού Μεράρχου ,του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου Ν.Ορεστιάδας και του Προέδρου της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας.

Η επιστολή του βουλευτή έρχεται σε συνέχεια της από 24/7/19 επιστολής του δημάρχου Ν.Ορεστιάδας προς τα αρμόδια Υπουργεία, την υποία συνυπέγραψε κι ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, σχετικά με το ζήτημα που είναι μείζον & κατεπείγον για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο βουλευτής αιτείται την άμεση δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για την εξαιρετικού φυσικού κάλλους τοποθεσία του Έβρου που αποτελεί προορισμό …

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:                                                                                                                               ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση του σημείου διέλευσης του ποταμού Αρδα στην περιοχή Καστανιών Ν.Ορεστιάδας.

Στις αρχές του έτους είχαμε την κατάρρευση μέρους της τσιμεντοδιάβασης στην περιοχή των Καστανιών. Η συγκεκριμένη διάβαση διατρέχει εγκάρσια τον ποταμό Άρδα και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού. Η χρήση αυτής γίνεται τόσο από τους αγρότες & κατοίκους των πέριξ οικισμών, όσο & από υπηρεσιακά οχήματα Στρατού ,Αστυνομίας κλπ Δημοσίων Υπηρεσιών.

Οι αγρότες τις περιοχής καλλιεργούν αγροτεμάχια ένθεν και ένθεν του Άρδα με αποτέλεσμα μετά την κατάρρευση να επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα και χρόνο για να μετακινηθούν από άλλες κοστοβόρες διαδρομές.

Επιπλέον για να μετακινηθούν, οι αγρότες της περιοχής κάνουν χρήση τμήματος του καθέτου άξονα Αλεξ/πολης – Ορμενίου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ως γνωστόν τα αγροτικά οχήματα που χρησιμοποιούν είναι κυρίως βαρέως τύπου, αργοκίνητα & με παρελκόμενα πολλές φορές ,με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Ο ποταμός Άρδας παίζει κεντρικό ρόλο στα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλαιπωρούν ολόκληρο τον Νομό. Γι’ αυτόν τον λόγο και έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του ποταμού Έβρου, το οποίο έχει εγκριθεί με απόφαση του Αναπλ.Υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας σύμφωνα με τον αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΕΓΥ/41402/337 (ΦΕΚ Β 2639/05-07-2018).

Η διαχείριση του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του, Άρδα και Ερυθροποτάμου, σύμφωνα με το προαναφερόμενο Εθνικό Σχέδιο έχει περάσει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών.

Όμως η περιοχή του συνόλου του ποταμού Άρδα είναι ενταγμένη στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 και ως εκ τούτου για οποιαδήποτε παρέμβαση εντός της ζώνης του ποταμού απαιτούνται ιδιαίτερες περιβαλλοντολογικές μελέτες για την εκτέλεση παντός έργου.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα της άμεσης αποκατάστασης της τσιμεντοδιάβασης (ιρλανδική διάβαση) στην περιοχή των Καστανιών από το Υπουργείο Υποδομών με την συνδρομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Η πρόταση αυτή αποτελεί συναπόφαση των θεσμικών εκπροσώπων και συναρμόδιων φορέων της περιοχής, μετά την ευρεία επιτόπια σύσκεψη -αυτοψία που δρομολογήσαμε ως γραφείο στις 16/7/2019 μαζί με τον συνεργάτη μου -πολιτικό μηχανικό Σταύρο Στογιαννίδη.

Στην συγκεκριμένη σύσκεψη παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Έβρου , ο Δ/τής του Δ’ Σ Σ , ο Δ/τής της 16ης ΜΜΠ με τους επιτελείς του, ο Δήμαρχος Ν.Ορεστιάδας & ο Πρόεδρος της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας για επιτόπια αυτοψία και συζήτηση όλων των παραμέτρων της κατάστασης.

Σχετική επιστολή για το ζήτημα σας έχει αποσταλεί στις 24/07/19 (ΑΡ.ΠΡ:13515) από τον Δήμαρχο της Ν.Ορεστιάδας Β.Μαυρίδη την οποία είχε συνυπογράψει κι ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Έβρου Δ.Πέτροβιτς.

Τέλος θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της κατασκευής μιας υπερυψωμένης διάβασης η οποία να λειτουργεί τον περισσότερο χρόνο, να συνάδει με το περιβάλλον άλλα και με τον υπόλοιπο χώρο αναψυχής και εκδηλώσεων της περιοχής εξυπηρετώντας όλους τους σκοπούς (αγροτικούς, στρατιωτικούς, πολιτιστικούς).