Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης – Παραλιακή Λεωφόρος 

671

Θέμα: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης – Παραλιακή Λεωφόρος – Μικρή Περιφερειακή Οδός.

Παρακολουθώ αρκετούς συναδέλφους και συμπολίτες μας  να προσπαθούν να μειώσουν την προσπάθεια εξωραϊσμού και ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου.

Ανάγουν τη στάθμευση  μερικών δεκάδων αυτοκινήτων ως το μείζον κοινωνικό πρόβλημα για την πόλη, αγνοώντας επιδεκτικά το μέλλον της  ίδιας της  πόλης, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της  και την εικόνα της ως τουριστικό προϊόν.

Σε μία σύγχρονη πόλη όπως η Αλεξανδρούπολη,  χωρίς ιστορικό κέντρο,  χωρίς πολιτισμική ταυτότητα δεν επιτρέπεται να μη δίνεται η δέουσα βαρύτητα και προσοχή  στα πιο γνωστά σημεία αναφοράς. Η παραλιακή λεωφόρος με τον φάρο  είναι   το σημεία που αναδεικνύουν την πόλη και συνδέονται   άμεσα με την προβολή της.  Η προσπάθεια εξωραϊσμού της παραλιακής ήταν μια προσπάθεια σημαντική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και πρέπει να συνεχιστεί με τη συνολική  ανάπλαση, την πλακόστρωση, τη νέα  δενδροφύτευση   και τη μόνιμη πεζοδρόμησή της.

Αυτό όμως, προϋποθέτει να αντιμετωπιστούν δύο βασικά προβλήματα της πόλης: α) η εμπορική σύνδεση με το λιμάνι και β) η κυκλοφοριακή αποσυμφόρησή της ίδιας της πόλης.

Προτρέπω  τους συναδέλφους,  χωρίς να τους στερώ τη διαφορετική άποψη,   να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και στην ολοκλήρωση της Μικρής Περιφερειακής Οδού, ώστε να υπάρξει οριστική λύση στην εμπορική σύνδεση με το λιμάνι και την αποσυμφόρηση της πόλης από τα βαρέα οχήματα.  Υπενθυμίζω  ότι έχουν ολοκληρωθεί   2.750 μ.μ. με προϋπολογισμό   9.262.600 ευρώ.

Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλης από την απερχόμενη δημοτική αρχή έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα προέκυπταν σε απαλλοτριώσεις. Τρία  θέματα που καλούμαστε  σήμερα  να αντιμετωπίσουμε  για την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης είναι εφικτά: α) εξεύρεση πόρων, β)   ανισόπεδος κόμβος στις γραμμές των τρένων και γ) η κατεδάφιση δύο μικρών αυθαίρετων κατασκευών.

Δημήτρης Μερκούρης
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης