Ο πολιτικός καιροσκοπισμός των: Χρ. Μέτιου-Κ. Σιμιτσή με τον μανδύα του «Κλεισθένη»

873
  • Τον τελευταίο καιρό γίνεται αρκετή συζήτηση για τη συνεργασία μεταξύ του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Περιφέρεια σε Δράση», Κωστή Σιμιτσή και την (πολύ) πιθανή τοποθέτηση του δεύτερου στη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.
  • Θα ακούσουμε, θα διαβάσουμε και θα δούμε πολλά μετά την εφαρμογή του «Κλεισθένη» και των «διορθωτικών» αλλαγών που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, η αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται ως πεδίο πολιτικού πειραματισμού, για καταστάσεις που θα εφαρμοστούν στην κεντρική πολιτική σκηνή.
  • Δεν χωράει αμφιβολία, ότι η συνεργασία μεταξύ Χρ. Μέτιου και Κ. Σιμιτσή, είναι ένα ακόμα πολιτικό εγχείρημα, το οποίο δεν γίνεται με γνώμονα το καλό για τον τόπο, δηλαδή την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Είναι μία συμφωνία με ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα και από τις δύο πλευρές.
  • Ο Χρ. Μέτιος, που πέτυχε μία δύσκολη εκλογική νίκη, δήλωσε προεκλογικά, με κατηγορηματικό τρόπο, πως δεν θα συνεργαστεί μ’ εκείνους που θεωρεί ότι τον υπονόμευσαν την περίοδο που άσκησε καθήκοντα περιφερειάρχη, μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη. Από τη στιγμή, επομένως, που «έκλεισε την πόρτα» της συνεργασίας με τον συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδη, που αποδείχτηκε δυνατός αντίπαλος, έπρεπε να στραφεί στους υπόλοιπους συνδυασμούς.
  • Ο Κ. Σιμιτσής ανταποκρίθηκε, γιατί είναι άτομο με φιλοδοξία, το οποίο θέλει να «χτίσει» μία πολιτική καριέρα. Να είστε βέβαιοι, ότι δεν θα σταματήσει στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι επιλογές που είχε, όπως δήλωσε, είναι τρεις. Να συναινεί η παράταξή του στο περιφερειακό συμβούλιο και να ψηφίζει, ή να συνδιαμορφώνει, τις αποφάσεις της όποιας πλειοψηφίας. Να συμμετέχει, στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλεισης, στην άσκηση διοίκησης με τον συνδυασμό του Χρ. Μέτιου. Και, τρίτον, να συμπράξει η παράταξή του, με την την παράταξη του περιφερειάρχη.
  • Στη δεύτερη περίπτωση, ο περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει θεματικό αντιπεριφερειάρχη από την παράταξη του Κ. Σιμιτσή, ενώ στην τρίτη περίπτωση χωρικό αντιπεριφερειάρχη. Ο Κ. Σιμιτσής συγκλίνει προς την τρίτη επιλογή, γιατί όπως είπε: «δεν μπορείς να είσαι στην αντιπολίτευση και να συμμετέχεις στη διοίκηση».
  • Από τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε ότι το πνεύμα του «Κλεισθένη» καταστρατηγείται και επικρατεί ο πολιτικός καιροσκοπισμός. Το κυριότερο, όμως, συντελείται νόθευση της λαϊκής βούλησης και του αποτελέσματος των περασμένων περιφερειακών εκλογών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, συγκεκριμένα, οι πολίτες επέλεξαν για περιφερειάρχη, με μεγάλη διαφορά, τον Χρ. Τοψίδη και υπάρχει το σενάριο να οριστεί χωρικός αντιπεριφερειάρχης ο Κ. Σιμιτσής!
  • Πρόκειται για ένα ακόμα απτό παράδειγμα χειραγώγησης της βούλησης του λαού, που πετυχαίνεται με τις δήθεν μεταρρυθμίσεις στα εκλογικά συστήματα.

Πήγή: k-tipos.gr