Διδυμότειχο: 600.000 ευρώ για την Πλωτινόπολη

846

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, οι εργασίες για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με το ποσό των 559.187 ευρώ.

Το έργο είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού και θα το υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.

Προβλέπει τη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, τη διαμόρφωση της εισόδου, της περίφραξης και των μονοπατιών που οδηγούν στον αρχαιολογικό χώρο, καθαρισμούς και αποψιλώσεις, τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες, φωτογράφιση των αντικειμένων και αεροφωτογράφιση της περιοχής, πυροπροστασία, έκδοση ενημερωτικού υλικού, την πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής ημερίδας κ.ά.

Στόχος είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Πλωτινόπολης να γίνει επισκέψιμος και, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία της περιοχής του Διδυμοτείχου, να προσελκύσει επισκέπτες ως τμήμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού.

Σε μία συμβολική κίνηση άλλωστε, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος επισκέφθηκε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς την αρχαία Πλωτινόπολη, ενημερώθηκε για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν εκεί και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο από την προϊσταμένη προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και μουσείων Έβρου κ. Φένια Παρδαλίδου και την προϊσταμένη βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων Έβρου κ. Λίλα Σαμπανοπούλου.