Ομιλία Νατάσας Γκαρά για Ακαδημαϊκές Ελευθερίες και ζητήματα Παιδείας

672

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  

Δε θα σχολιάσω ότι συζητάμε σήμερα ένα πολυνομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, όταν 2 βδομάδες πριν, στις προγραμματικές σας δηλώσεις, δεσμευόσασταν ότι δε θα υπάρξει νομοσχέδιο με τέτοια διαδικασία.

Ένα νομοσχέδιο μάλιστα, το οποίο πραγματεύεται θεμελιώδεις έννοιες κι αρχές πολιτικής και κοινωνικής σημασίας βαθιά ριζωμένες στην ιστορία της χώρας και των κινημάτων.

Σπεύδετε, λοιπόν, να καταργήσετε το πανεπιστημιακό άσυλο, χωρίς να συζητηθεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία.

Χρησιμοποιείτε την κατάργηση του ασύλου, από τη μία επικοινωνιακά, κι από την άλλη βαθιά πολιτικά, διότι οι σκοποί σας δεν είναι η δήθεν πάταξη της εγκληματικότητας εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Αλλά η επίθεση σε θεμελιώδη δικαιώματα, η επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Γι αυτό κι επικαλείστε συνεχώς μία ψευδή, μία στρεβλή, μία ανύπαρκτη πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια, δυσφημώντας τα δημόσια ιδρύματα. Γιατί το κάνετε άραγε;

Επικαλείστε συνεχώς ψεύδη. Μας είπατε, κυρία Υπουργέ, ότι απειλείται η ζωή των φοιτητών και δεν έχει δικαίωμα η αστυνομία να παρέμβει. Ψέματα. Είπατε, επίσης, ότι η πολεοδομία, μία δημόσια υπηρεσία, δεν μπορεί να μπει σε πανεπιστημιακό χώρο. Ψέματα. Είπατε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο είναι άνδρο ανομίας. Ψέματα. Τι άλλο θα πείτε για να δικαιολογήσετε τις αντισυνταγματικές σας πράξεις;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως το έχετε στο μυαλό σας, δεν υπάρχει. Ναι, το άσυλο όπως κατακτήθηκε τη δεκαετία του 70, δεν υπάρχει πλέον.

Αυτό που ισχύει, είναι η έννοια της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ελευθερίας της έκφρασης, της έρευνας και της διδασκαλίας.

Επίσης, η πάταξη της εγκληματικότητας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το άσυλο. Καμία. Κακώς τα συγχέετε. Τα ζητήματα της εγκληματικότητας ρυθμίζονται με τον νόμο 4485/2017, γνωστό ως νόμο Γαβρόγλου, όπου η επέμβαση της δημόσιας δύναμης γίνεται αυτεπάγγελτα σε κακουργηματικές πράξεις.

Δε χρειάζεται ούτε άδεια πρύτανη, ούτε σύγκλιση πρυτανικού συμβουλίου, όπως ψευδώς επαναλαμβάνει η κα Υπουργός.

Σε περιπτώσεις μικρής παραβατικότητας έχουν ευθύνη οι πρυτανικές αρχές κι αρκετές φορές η λύση αυτών των ζητημάτων αποτελεί και μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχέσης των φοιτητών με τους εκπαιδευτικούς.

Με τη λογική που εσείς όμως εκθέτετε, ουσιαστικά καταργείτε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Για παράδειγμα, με τη διάταξη που φέρνετε, αν σε περίπτωση ερευνητικού πειράματος, μία ιδιωτική εταιρία θεωρήσει ότι δυσφημείται από τα αποτελέσματα της έρευνας, σταματά η έρευνα ή αποσιωπώνται τα πορίσματα αυτής.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με εκφράσεις ενός καθηγητή, που εκφράζονται μέσα στην αίθουσα ενός Πανεπιστημίου.

Πώς ακριβώς προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία; Με τη φίμωση; Με το δόγμα του φόβου; Με τη συνοδεία αστυνομίας θα εκφράζονται ελεύθερα φοιτητές και καθηγητές; Πώς ακριβώς;

Θα ήθελα να μας το εξηγήσετε.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι η παραβατικότητα δεν έχει καμία σχέση με την έννοια και την πρακτική του ασύλου. Υπάρχει ήδη επαρκές νομικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να τηρείται και να εφαρμόζεται.

Και εκεί, έχουμε δουλειά να κάνουμε.

Ο στόχος σας, λοιπόν, είναι η δυσφήμιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου, ακριβώς γιατί αντιμετωπίζετε την Παιδεία και την έρευνα ως εμπόρευμα, κι όχι ως χώρο παραγωγής σκέψης, διακίνησης ιδεών, διαμόρφωσης κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων, διαμόρφωσης ενεργών πολιτών εν τέλει.

Ήδη το πλαίσιο των πολιτικών σας περιγράφηκε στις προγραμματικές δηλώσεις,

  • ιδιωτικά πανεπιστήμια,
  • διαγραφή φοιτητών,
  • κατάργηση διετών προγραμμάτων,
  • αξιολόγηση με όρους της αγοράς,
  • περιορισμός στην πρόσβαση με τη βάση του 10
  • σύνδεση της βιωσιμότητας και της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με όρους εμπορικούς κι όχι επιστημονικούς
  • επίθεση σε θεμελιώδη συνταγματικά κι ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν αυτά δεν είναι ιδεοληψίες της δεξιάς, αν δεν είναι η εφαρμογή στην πράξη του Ορμπανισμού, του ακροδεξιού λαϊκισμού, τι είναι; Πρόοδος;

Σας καλώ, λοιπόν, να επισκεφθείτε τα ελληνικά πανεπιστήμια και να γνωρίσετε την πραγματική ζωή και τα επιτεύγματα των ελληνικών πανεπιστημίων, γιατί προφανώς έχετε άγνοια.

Σας καλώ να σεβαστείτε τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους ανθρώπους τους, και να δώσετε όλα εκείνα τα εχέγγυα για τη στήριξη και την ανάπτυξή τους, για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και όχι την κατάργηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Διότι η βία πάντα προκαλεί βία, και θα έχετε την απόλυτη ευθύνη.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ψηφιακής Πολιτικής, ωστόσο ο χρόνος που μας επιτρέπεται είναι πάρα πολύ λίγος.

Σας ευχαριστώ

Αναστασία Γκαρά Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ