Ποιος θυμάται το ουζερί και τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια του κ.Τζεγκόζη στο Διδυμότειχο;

5326

Κείμενο : Ιωάννης Α. Σαρσάκης (Καστροπολίτης)

Ο κυρ Θόδωρος Τζεγκόζης ήταν ο πρώτος που έφερε το σάντουιτς στην πόλη του Διδυμοτείχου κατά την δεκαετία του 60, μυώντας μικρούς και μεγάλους Διμοτιανούς, σε μια γευστική απόλαυση και πρόκληση. Επί πολλά χρόνια προετοίμαζε τα υλικά του (κρεατικά και σαλάτες), τα οποία σέρβιρε πάντα στη λαδόκολλα. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η πρακτική έγινε μόδα και πολλά ταχυφαγία και ταβέρνες προσελκύουν πελάτες σερβίροντας στη λαδόκολλά, ο κυρ Θόδωρος σ’ αυτό υπήρξε πρωτοπόρος.

Η λαδόκολλά όμως δεν ήταν η μοναδική του πρωτοπορία, αυτό που τον καθιέρωσε στη ¨γαστρονομική¨ συνείδηση των Διμοτιανών και όχι μόνο, ήταν τα κεφτεδάκια του, τα οποία αποτελούσαν πανελλαδική πατέντα. Η μνήμη και ο ουρανίσκος όλων όσων τα δοκίμασαν, τα θυμούνται μικρά σε μέγεθος αλλά πολύ γευστικά, με μια ιδιαίτερη μυρουδιά από τα μπαχαρικά που έβαζε. Δυστυχώς δεν έδωσε σε κανέναν την περίφημη αυτή συνταγή και δεν υπήρξε διάδοχη κατάσταση.

Οι μεζέδες του κυρ Θόδωρου συνοδευόταν με τοπικό ούζο ή τσίπουρο για τους μεγάλους και με αναψυκτικά για τους μικρούς. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι την εποχή εκείνη στο Διδυμότειχο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, έκανε θραύση το ούζο Ρακιτζή, αλλά βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα αναψυκτικά Τσακίρη, της τοπικής ποτοποιίας με την υπέροχη γεύση.

Όλα αυτά αποτελούν γαστρονομικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, όπου η εστίαση και το ποτό, σε τεράστιο ποσοστό καλύπτονταν από εγχώριες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά βεβαίως τα κρεατικά θα πρέπει να πούμε ότι τα κρεοπωλεία, τα ταχυφαγεία και οι ταβέρνες της πόλης του Διδυμοτείχου συνεχίζουν διαχρονικά να κρατάνε ένα υψηλότατο επίπεδο, το οποίο μαρτυρείται ειδικά από πολλούς ανθρώπους που έζησαν ή ζουν στην πόλη μας και κατάγονται από άλλες περιοχές.

Τελικά και η γαστρονομία είναι και ιστορία !!!!

Πηγές – Φωτογραφίες

– Βορέας Μηνιαία Επιθεώρηση Κοινωνικής, Πολιτιστικής, Τουριστικής Προβολής, Τεύχος 1, Ιούνιος 2005

– voreasmagazin.blogspot.com

kastropolites.com