Από πού πήραν τα ονόματά τους διάφορα κράτη του κόσμου. Γράφει ο Διαγκάκης Σπύρος

1360

Κατά καιρούς όλοι έχουμε αναρωτηθεί  από πού και πως προέκυψαν οι ονομασίες διάφορων κρατών που βρίσκονται στον παγκόσμιο χάρτη. Τις απορίες αυτές ήρθαν να μας λύσουν διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί οι οποίοι έχουν διεξάγει έρευνες επί του θέματος και θα δούμε μαζί ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών. Όπως θα παρατηρήσετε και εσείς οι ίδιοι η προέλευση των ονομάτων πολλές φορές θα πηγάζει από τον γεωγραφικό προσανατολισμό, τοπικά γνωρίσματα-χαρακτηριστικά , σημαντική προσωπικότητα που άφησε το στίγμα του ή από εθνότητα, φυλή . Για πάμε λοιπόν να κάνουμε  μαζί ένα σύντομο ταξίδι σε πολλές χώρες που βρίσκονται κοντά αλλά και μακριά από την αγαπημένη μας Ελλάδα.

Γαλλία 
Το όνομα «France» που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για την χώρα τους σήμερα προέρχεται από την λέξη «Francia» (χώρα των Φράγκων). Οι Φράγκοι οφείλουν το όνομά τους στην πρωτο-γερμανική λέξη frankon που σημαίνει «ακόντιο» – η ρίψη ακοντίου ονομαζόταν τότε francisca. Κατά μία άλλη άποψη, στα αρχαία γερμανικά η λέξη “Frank” σήμαινε «ελεύθερος» σε αντίθεση με τους σκλάβους. Όσο για την δική μας ονομασία για την χώρα, «Γαλλία», συνδέεται με την παλαιότερη ονομασία της περιοχής, «Gaul» (στα λατινικά “Gallia”), που φέρεται να προέρχεται από το γερμανικό «walha» (αυτός που δεν μιλάει γερμανικά).

Αυστρία 
Ο όρος Αυστρία (στα λατινικά Austria) πρωτοχρησιμοποιήθηκε τον 12ο αιώνα στη λατινική γλώσσα. Ωστόσο, η ονομασία προέρχεται από την γερμανική γραφή της λέξης, Österreich, που στην κυριολεξία σημαίνει το «ανατολικό βασίλειο» ή «ανατολική αυτοκρατορία».

Μάλτα 
Η νησιωτική χώρα της Μεσογείου πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη «μέλι», καθώς παρήγαγε αξιοσημείωτη ποσότητα μελιού – μάλιστα φιλοξενεί και ένα μοναδικό είδος μέλισσας. Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το νησί «Μελίτη», στα λατινικά η ονομασία μετατράπηκε σε «Melita» και τελικά «Μάλτα». Μια άλλη θεωρία μιλά για παράγωγο της φοινικικής λέξης «Maleth» που σημαίνει «καταφύγιο» και ίσως αναφέρεται στους πολλούς κόλπους της περιοχής.

Βουλγαρία

Η προέλευση του ονόματος της γειτονικής μας χώρας έχει δύο εκδοχές. Η μία είναι από το λατινικό “Bulgari” που σημαίνει “Οι άνδρες (που προέρχονται) από τον Βόλγα και η άλλη από το Τουρκικό “Bulga” που σημαίνει “Ανάμικτοι” λόγω των πολλών και διαφορετικών εθνοτήτων που ζούσαν στην περιοχή.

ΗΠΑ

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οφείλουν το όνομά τους όχι στον άνθρωπο που τις ανακάλυψε, τον Γενοβέζο Χριστόφορο Κολόμβο, αλλά στον Αμέρικο Βεσπούτσι ο οποίος υπήρξε ο πρώτος που απέδειξε ότι η Βραζιλία και οι Δυτικές Ινδίες δεν αποτελούν τις ανατολικές παρυφές της Ασίας, αλλά ανήκουν σε μια ξεχωριστή ήπειρο.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Φόρο τιμής αποτελεί το όνομα της νησιωτικής χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας στον βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Από το όνομα του pau brasil (του κοκκινόξυλου) του πλέον κοινού δέντρου κατά μήκος των ακτών της Βραζιλίας.

ΠΑΠΟΥΑ- ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ

Από το «papuah» που παραπέμπει στα κατσαρά μαλλιά των φυλών της Μελανησίας.