Βραβείο στις Βρυξέλλες για εβρίτικη σάλτσα

1761

Ο παραγωγός Βασίλης Πορτοκαλλίδης αποφάσισε πριν από δύο χρόνια παράλληλα με τις αγροτικές εργασίες να στραφεί στη μεταποίηση, πήρε άδεια οικοτεχνίας και δημιούργησε την ομώνυμη οικοτεχνία στον Έβρο με αντικείμενο την παρασκευή σάλτσας ντομάτας.

Από τα συνολικά 500 στρέμματα που καλλιεργεί στις Φέρες με βαμβάκι, καλαμπόκι και μηδική, στο παρελθόν και ζαχαρότευτλα, η ντομάτα καταλαμβάνει τα 20 στρέμματα.

«Οι καλλιέργειες είναι εκτατικές, οπότε για την παραγωγή που παρέδιδα περίμενα πότε και πόσο θα πληρωθώ. Επέλεξα να δημιουργήσω την οικοτεχνία για να κερδίσω την υπεραξία του προϊόντος μου», εξηγεί ο κ. Πορτοκαλλίδης, προτρέποντας τους αγρότες να προχωρήσουν σε οικοτεχνία για να κερδίσουν την υπεραξία. «Από τη μέρα της σποράς μέχρι την πώληση του τελικού προϊόντος η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου», εξηγεί.

Φέτος, τριπλασίασε τις εκτάσεις και ελπίζει να ενταθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη νόστιμη σάλτσα, ώστε να αυξήσει την παραγωγή ντομάτας. «Η γη είναι εύφορη. Μεταποιώ τη δική μου παραγωγή και η σάλτσα είναι αποκλειστικά δική μου», περιγράφει.

Είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των καταναλωτών, γι’ αυτό παράλληλα με την κλασική γεύση ντομάτας σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη μία γεύση, την οποία κρατάει για έκπληξη, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της αγοράς. Η συνταγή της επιτυχίας είναι πολύ παλιά και φυσικά οικογενειακή.

Εξωστρέφεια

Η σάλτσα πωλείται στον Έβρο, σε τρία σημεία στην Κομοτηνή, σε 70 στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα. Στο πλαίσιο προώθησης του προϊόντος, ο Βασίλης Πορτοκαλλίδης συμμετέχει σε διαγωνισμούς και έχει διακριθεί στα Olymp Awards με χάλκινο βραβείο γεύσης. Φέτος, έκανε την υπέρβαση, απευθύνθηκε στις Βρυξέλλες και πρόσφατα κατέκτησε βραβείο ποιότητας στο Διεθνές Ινστιτούτο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης Ανώτερης Γεύσης (International Taste Institute) στις Βρυξέλλες.

Τα προϊόντα αξιολογήθηκαν από 200 διακεκριμένους σεφ με αστέρια Michelin από όλη την Ευρώπη, που πιστοποίησαν τα καλύτερα ανάμεσα σε χιλιάδες, με συμμετοχές από 100 χώρες του κόσμου. «Η διάκριση ενδέχεται να ανοίξει πόρτες κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και στην εσωτερική αγορά. Επί παραδείγματι, τα καταστήματα της Αθήνας προέκυψαν μετά το περσινό βραβείο», καταλήγει.

http://ypaithros.gr