Διδυμότειχο: Ανακοίνωση των Καστροπολιτών σχετικά με την ακύρωση των εκδηλώσεων του “Καλέ Παναΐρ”

908

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

            Σας ενημερώνουμε ότι αναγνώσαμε επιστολή του Προέδρου του Κ.Π.Α.Π.Ν.Π. του Δήμου Διδυμοτείχου κ.Αθανάσιο Σίμογλου, που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες σήμερα 14 Ιουνίου 2019 σχετικά με την ακύρωση των εκδηλώσεων «Καλέ Παναΐρ 2019» και εκπλαγήκαμε διότι στην υπόψη επιστολή αναφέρεται δύο φορές το όνομα του Συλλόγου μας και αφήνονται αμυδρές υπόνοιες σχετικά με την ευθύνη της ακύρωσης των εκδηλώσεων.

Για να αποφύγουμε κάθε ανάμειξη με τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου ή όποιου νομικού προσώπου του, αλλά και να διασαφηνίσουμε τι θέσεις μας, παραθέτουμε απαντήσεις στις οποίες εύλογα εννοούνται οι ερωτήσεις!

–           Κάποιοι δεν πίστεψαν στην εξέλιξη του παραδοσιακού «Καλέ Παναΐρ» από γιορτή μιας ημέρας (Πεντηκοστή) στο πολυήμερο θρησκευτικό – πολιτιστικό φεστιβάλ «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου» με τη συμμετοχή Όλων των Συλλόγων της περιοχής μας και όχι μόνο. Αλλά και με δράσεις σε διάφορα πολιτιστικά επίπεδα και με γνώμονα την ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου.

–           Κάποιοι δεν κατάλαβαν τις προσπάθειες και δεν εκτίμησαν του κόπους μικρών και μεγάλων εθελοντών συμπολιτών τους, ώστε να αναδείξουν το Κάστρο και τα Μνημεία της περιοχής. Έτσι δεν θυμούνται ποιοι καθάρισαν (από χόρτα, σκουπίδια, κλπ) επανειλημμένα τους χώρους των εκδηλώσεων, ώστε να καταστούν επισκέψιμοι και βιτρίνα της πόλης.

–           Κάποιοι ακόμα δεν έμαθαν πως η διοργάνωση των επόμενων «Βυζαντινών Γιορτών Κάστρου Διδυμοτείχου» ξεκινούσαν για τα μέλη του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» με την λήξη τους. Όπως επίσης από την αρχή κάθε έτους ξεκινούσε η απαραίτητη αλληλογραφία προς τις αρμόδιες αρχές για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών. Δεν γνωρίζουν πως οι «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου» σχεδιαζόταν κάθε χρόνο από τους «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ» για κάθε γωνία της ιστορικής Καστροπολιτείας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πάντα μικρότερο των σχεδιασθέντων, καθώς περιορισμοί και ακυρώσεις γινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

–           Κάποιοι λάμβαναν από τους «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ» έτοιμα τα σχέδια των εκδηλώσεων, μέχρι αφίσες και προγράμματα και περίμεναν την εκτύπωσή τους λίγες ημέρες προ των εκδηλώσεων. Χωρίς να επιδιώξουν διαφήμιση σε ευρύτερο πεδίο, ούτε καν σε γειτονικές πόλεις, αλλά και πολλές φορές να μείνουν ξεχασμένα σε κάποιο γραφείο.

–           Τέλος κάποιοι εθελοτυφλούν όταν δεν αναγνωρίζουν πως κάθε άδεια και έγκριση για τις «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου» τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, εκδόθηκε στο όνομα του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ». Προς τιμή τους οι Σύλλογοι της περιοχής μας, αλλά και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας πλαισίωσαν κάθε χρονιά τις θρησκευτικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με αξιόλογα τμήματά τους.

Στα όσα ισχυρίζεται ο κ. Πρόεδρος του Κ.Π.Α.Π.Ν.Π. του Δήμου Διδυμοτείχου και αφορούν στο Σύλλογό μας, επισημαίνουμε ότι μετά τους περιορισμούς και τις πιέσεις που δεχθήκαμε στις εκδηλώσεις του 2018, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ηθική στήριξη και κάλυψη στο Σύλλογό μας από πλευράς Δήμου ή του Κ.Π.Α.Π.Ν.Π. Έτσι κάποιοι υπολόγισαν πως θα τα βρουν για άλλη μια χρονιά έτοιμα και θα καθίσουν στις μπροστινές καρέκλες να χειροκροτήσουν τις διοργανώσεις τους!

Τέλος, δεν επιβεβαιώνουμε επικοινωνία με τον κ.Πρόεδρο κατά τη διάρκεια του Πάσχα (όπως αναφέρει), μιας χρονικής περιόδου που ήταν ήδη πολύ αργά και άλλωστε τότε διοργάνωνε τα «Ελευθέρια» της πόλης, χωρίς πάλι να μας καλέσει!

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα σε όλους για την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και την 814η επέτειο της σωτηρίας της ιστορικής Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου.

Το «Καλέ Παναΐρ» – οι «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου» θα επιστρέψουν στο Κάστρο μας, όχι γιατί το θέλουν οι «Καστροπολιτες» αλλά γιατί το θέλουν και το επιζητούν οι Πολίτες αυτής της πόλης, αυτού του τόπου. Θα επιστρέψουν σε πείσμα κάποιων που Δεν το Πίστεψαν, Δεν το Κατάλαβαν, Δεν το Αγάπησαν.

 

Διδυμότειχο, 14 Ιουνίου