Όλο το πρόγραμμα των γιορτών παλαιού σταθμού στην Ορεστιάδα

1331

…«Μόνο νερό στη ρίζα»

Η Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Ν. Ορεστιάδας από την στιγμή της ίδρυσής της έχει βάλει σαν στόχο τον λαϊκό μας πολιτισμό και τις ρίζες του. Η περίοδος που διανύσαμε και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες για μας, ήταν αφιερωμένη στο «νερό» μέσα σε διάφορες μορφές της τέχνης. Αρκετές από τις εκδηλώσεις μας, καθώς και διάφορα χειροτεχνήμτα στη διάρκεια της χρονιάς, ήταν γύρω από τη συγκεκριμένη θεματολογία. Δε θα μπορούσε συνεπώς να λείπει και από τις β’ Γιορτές Παλαιού Σταθμού Ν. Ορεστιάδας  ως το κεντρικό μας θέμα.

Από τις 20 Ιουνίου έως τις 23 Ιουνίου 2019, για δεύτερη χρονιά, ανάβουμε ξανά τα φώτα στον παλιο σταθμό της πόλης μας και γεμίζουμε την πλατεία κόσμο. Στο τετραήμερο αυτό φιλοδοξούμε, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, να προσελκύσουμε κόσμο όλων των ηλικιών, από αρκετές περιοχές του νομού και ακόμη μακρύτερα, αλλα κυρίως ανθρώπους με διαφορετικές πολιτιστικές ευαισθησίες. Το πρόγραμμα των δράσεων που καταρτίστηκε μετά από πολλές συζητήσεις μεταξύ των μελών και θα υλοποιηθεί με την βοήθεια αρκετών εθελοντών, έχει ως εξής:

20 Ιουνίου 2019 Πέμπτη στις 21:00   

Παρουσίαση βιβλίου

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το εντευκτήριο του συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Μόνο νερό στη ρίζα», των εκδόσεων Ρώμη. Το βιβλίο αποτελεί συλλογικό τόμο διηγημάτων και ποιημάτων, με θέμα τον «Παλαιό Σταθμό Ν. Ορεστιάδας» και το «Νερό», των μαθητών του συλλόγου, που παρακολούθησαν τον σεμιναριακό κύκλο μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής το έτος 2018-2019.

21 Ιουνίου 2019 Παρασκευή στις 21:00

Χορευτικό φεστιβάλ και παραδοσιακό γλέντι

Πριν ακόμα βραδιάσει, τα παραδοσιακά μας όργανα θα ηχήσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης και οι 4 φιλοξενούμενοι σύλλογοι, θα χρωματίσουν με τις ενδυμασίες  του το χώρο, καθώς ενωμένοι σε έναν κύκλο, θα στήσουν το χορό.

Συνοδεία των μουσικών, θα μεταβούν στο χώρο του παλιού σταθμού και θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Η σειρα με την οποία θα εμφανιστούν έχει ως εξής:

  • Το Παιδικό χορευτικό τμήμα της «Στέγης», με το «αμίλιτο νερό» και τις «φωτιές», τμήματα του εθίμου του «κλήδονα»
  • Η Χορευτική ομάδα «Χορού Μονοπάτια» της Θεσσαλονίκς, με χορούς των αλησμόνητων πατρίδων.
  • Το Κέντρο Χορού Τρικάλων «Τρίκκη» με χορούς της Θεσσαλίας
  • Η Μορφωτική Πολιτιστική Κίνηση Νέων Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης με τοπικούς χορούς της Μακεδονίας
  • Ο «Θράκας Ιππέας» Νεοχωρίου Ορεστιάδας, με χορούς της περιοχής μας.

Τις εμφανίσεις των συλλόγων και το παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει, πλαισιώνει μουσικά, η «Εβρίτικη ζυγία». Μαζί τους οι: Γ. Δρικούδης στο ακορντεόν, Αλ. Παπαγεωργόπουλος στο κλαρίνο και ο Φιλ. Ευφραιμίδης στο βιολί.

22 Ιουνίου 2019 Σάββατο στις 21:00

Θερινός κινηματογράφος

Η ιδέα υλοποίησης μια τέτοιας βραδιάς ήταν στους κεντρικούς σχεδιασμούς του φορέα μας από την αρχή. Δυστυχώς για πέρσι, οι δύο προσπάθειες που κάναμε δεν αναβίωσαν ξανα τον «θερινό κινηματογράφο» . Φέτος ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Η «Μικρά Αγγλία» του Π. Βούλγαρη, σε μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνη, είναι η ταινία που επιλέξαμε για τη φετινή προβολή. Το νερό,  είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής των πρωταγωνιστών, αφού αφορά στη θάλασσα, καπετανέους και το νησί της Ανδρου. Μια εξαιρετική ελληνική δραματική ταινία που η εικόνα της σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

23 Ιουνίου 2019 Κυριακή, 10:00-14:00

Εργαστήρι για παιδιά. Αγγειοπλαστική και Ζωγραφική

Την Κυριακή το πρωί, τέταρτη και τελευταία μέρα των εορτών, τα παιδιά της πόλης θα δημιουργήσουν κάτι δικό τους μέσα από τα εργαστήρια που θα στηθούν στην αποβάθρα του παλιού σταθμού. Ο πηλός από την μία και τα πινέλα από την άλλη, μέσα από μια χαλαρή δραστηριότητα, θα συμβάλλουν σε αυτές τις δημιουργίες.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούν οι συμπαραστάτες στις προσπάθειες αυτές, που είναι:

  • Τα μέλη του συλλόγου και οι εθελοντές.
  • Οι γείτονες. Ακόμη και στις μέρες των προετοιμασιών είναι πάντοτε κοντά μας.
  • Ο Δήμος Ορεστιάδας ως συνδιοργανωτής, ο δήμαρχος κ. Μαυρίδης Βασίλης και οι θεματικοί αντίδημαρχοι, μαζί με το προσωπικό τους, που μας βοηθούν άμεσα σε ότι χρειαστεί
  • Η Περιφεριακή Ενότητα Εβρου της Π.Α.ΜΑ.Θ ως συνδιοργανωτής, για την υλική και οικονομική συνεισφορά.
  • Η ΔΗΚΕΠΑΟ και ο πρόεδρος της, που από την πρώτη σκέψη υλοπίησης των «γιορτών» την άνοιξη του 2018 μέχρι και σήμερα, δε λείπουν από κοντά μας
  • Οι χορηγοί των διαφόρων δράσεων που και φέτος μας στηρίζουν δυναμικά.
  • Οι απλοί επαγγελματίες της πόλης καθώς πάντοτε ως αρχή μας, στηρίζαμε και στηρίζουμε, την τοπική αγορά.
  • Τέλος όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, για την προβολή κάθε δράσης μας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Με εκτίμηση για το ΔΣ

Νικολαΐδης Άγγελος

Πρόεδρος