Από ψηλά θα ξεκινήσει η τιμή του σκληρού σιταριού

1320

Λιγοστά αποθέµατα, ευνοϊκός καιρός και µικρή παραγωγή στις χώρες της Βόρειας Αφρικής υποδέχονται την ελληνική σοδειά σκληρού σίτου. Όσο προετοιµάζονται τα µηχανήµατα για τα χωράφια, µερικές ηµέρες πριν από τα αλώνια, προετοιμάζεται και η αγορά, µε την πραγματικότητα να διαψεύδει τις προφάσεις των αγοραστών για δυσοίωνες διεθνείς συγκυρίες, αφού όλα δείχνουν πως οι τιµές εκκίνησης θα ξεπεράσουν τα 20 λεπτά το κιλό.

Άλλωστε η αγορά έχει ακούσει την προσφορά των 20 λεπτών από την Ένωση Βόλου, ενώ λίγες εβδοµάδες πριν από τα αλώνια κι άλλοι συνεταιρισµοί ετοιµάζονται να προχωρήσουν σε υψηλές προσφορές αγοράς του σκληρού από παραγωγούς, σύµφωνα µε τις πληροφορίες. Ωστόσο οι χρηµατοοικονοµικές και δοµικές συνθήκες ενδέχεται να εµποδίσουν εν µέρει τις προσπάθειες των συνεπών συνεταιρισµών να διαµορφώσουν τόσο το κλίµα όσο και την ίδια την αγορά, αφού οι ποσότητες που µπορούν να απορροφήσουν µε κάποιες υψηλότερες τιµές, όπως άλλωστε γίνεται παραδοσιακά, είναι πολύ περιορισµένες µέχρι ενός σηµείου.

Αυτό  πάντως δεν θα έπρεπε σε καµία περίπτωση να απογοητεύει τους παραγωγούς, αφού ήδη έχουν µπει οι βάσεις για ένα καλύτερα σε σχέση µε πέρυσι ξεκίνηµα, βάσεις που δεν γίνεται να ρίξουν την τιµή του σκληρού κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό στο ξεκίνηµα. Ας σηµειωθεί εδώ πως η τιµή πέρυσι άνοιξε στα 18 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό.

Η σοδειά φαίνεται πως θα είναι κοντά στις δέκα ηµέρες πιο όψιµη, µε πολλούς να επικεντρώνονται αυτό το διάστηµα στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν µέχρι τον αλωνισµό. Ακόµα δεν έχουν ακουστεί προπωλήσεις, όµως όπως σηµειώνεται παραπάνω, οι συνθήκες για ένα καλύτερο ξεκίνηµα έχουν ήδη διαµορφωθεί, αφού ως γνωστό, η επερχόµενη εµπορική σεζόν βρίσκει τα αποθέµατα σχεδόν εξαντληµένα.

agronews.gr