Στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης η Ιερή Εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

1258

Ο πολιτιστικός σύλλογος της Νέας Χηλής ΄΄Αγιος Γεώργιος΄΄ σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις διήμερες επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και την ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέας Χηλής στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΙΟΥ

ΩΡΑ 19.00 : Υποδοχή της  Ιεράς Εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα,  από την Μονή Ροδοχωρίου Ναούσης καθώς και του ιερού λειψάνου της Οσίας Υπομονής στο προαύλιο του ναού.  

Επίσημη Δοξολογία   

ΩΡΑ 20.00 : Επετειακή εκδήλωση για την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Συμμετέχει η χορωδία των ιεροψαλτών της ιεράς Μητροπόλεως με ύμνους και θρήνους της Αλώσεως και επετειακούς σχολιασμούς του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμου.

ΤΕΤΑΡΤΗ  29 ΜΑΙΟΥ

07.00-10.00: Ορθρος και θεία λειτουργία  

12.00 : Παρακλητικός Κανόνας στον Αγιο Γεώργιο

16.00 : Χαιρετισμοί στον Αγιο Γεώργιο

ΩΡΑ 18.30 : Αρχιερατικός Εσπερινός

ΩΡΑ 19.30 : Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

  • Ομιλία από τον κ. Θεοδόσιο Κυριακίδη, Δρ. Ιστορίας – Επιστημονικού συνεργάτη της έδρας Ποντιακών Σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. με θέμα ΄΄Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 100 χρόνια από ένα απαράγραπτο έγκλημα΄΄
  • Ποντιακοί χοροί από τους συλλόγους του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως
Ειδικές τιμές για ένστολους !!!

ΠΕΜΠΤΗ  30 ΜΑΙΟΥ

07.00-09.30 :  Ορθρος και θεία λειτουργία –  Αναχώρηση της ιερής εικόνας.

Εκ του Δ.Σ. του συλλόγου

Λίγα λόγια για την  Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί κατά την παράδοση τρία περιστέρια οδήγησαν μοναχούς στο σημείο όπου χτίστηκε η Μονή.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα , της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, υπήρξαν από τα σπουδαιότερα εθνοθρησκευτικά σύμβολα του ελληνισμού στον Πόντο.

Η Μονή γνώρισε δόξες αλλά υπέστη και καταστροφές από τις επιδρομές των βαρβάρων όπως Περσών και Οθωμανών. Το 1483 από φωτιά που προκλήθηκε από απροσεξία του ηγούμενου Ιωαννίκιου καταστράφηκαν έγγραφα και κώδικες, μεταξύ αυτών και το Χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού.

Το 1493 ο σουλτάνος Βαγιαζήτ Β΄, γιος του Πορθητή, βοήθησε τη Μονή με νέο φιρμάνι που εξέδωσε και της χορήγησε πολλά προνόμια. Ο Βαγιαζήτ Β΄ ήταν σύζυγος της Ελληνίδας Μαρίας, κόρης του εκ Τραπεζούντος ιερέα Χριστοφόρου, γι΄ αυτό και  έδωσε πολλά προνόμια στις μονές αυτές.

Το 1501 η Μονή Περιστερεώτα με σιγγίλιο του πατριάρχη Καλλινίκου έγινε σταυροπηγιακή, όπως και οι άλλες δύο (Σουμελά και Βαζελώνος). Στη Μονή υπήρχαν χειρόγραφα του 10ου αιώνα, με εκπληκτική καλλιγραφία και καλαισθησία θρησκευτικών και εκκλησιαστικών θεμάτων, καθώς επίσης σουλτανικά φιρμάνια και πατριαρχικά σιγγίλια υπέρ της Μονής.

Πολλοί Πατριάρχες, Μητροπολίτες αλλά και καθηγητές και λόγιοι είχαν λάβει μόρφωση στη Μονή, η οποία λειτούργησε για 11 και πλέον αιώνες. Στις 17 Ιανουαρίου 1923 εγκαταλείφθηκε και οι εναπομείναντες μοναχοί ακολούθησαν τη μοίρα των υπολοίπων Ελλήνων προσφύγων, φέροντας μαζί τους και την εικόνα του αγίου Γεωργίου.

Στην Ελλάδα οι Πόντιοι ίδρυσαν το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ενώ ανιστόρησαν και την ομώνυμη Μονή στους πρόποδες του Βερμίου. Τα επίσημα εγκαίνια της Μονής έγιναν στις 16 Ιουνίου 1978. Στις 23 Απριλίου εορτή του Αγίου χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν για προσκύνημα. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κουβαλά μαζί της όλη τη μακραίωνη ιστορία του ποντιακού ελληνισμού!

Στο Ροδοχώρι της Νάουσας λειτουργεί τριώροφος ξενώνας καθώς επίσης και βιβλιοθήκη με κειμήλια, όπως η Ιερή Εικόνα, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Βήμα της Μονής και τα οστά των μοναχών από τη Μονή στον Πόντο.

Τα γραφεία του σωματείου, το πνευματικό και ερευνητικό κέντρο και η αίθουσα εκδηλώσεων στεγάζονται στη Θεσσαλονίκη, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.