Η μνήμη των εν Διδυμοτείχω αγίων

979

Την μνήμη «πάντων των εν Διδυμοτείχω ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων αγίων» τίμησε η τοπική μας Εκκλησία, την τρίτη Κυριακή του μηνός Μαΐου ε.ε., με επίκεντρο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, πλαισιούμενος από τον οικείο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος προσφωνώντας τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, αφού τον ευχαρίστησε θερμά για την συμμετοχή του στην εορτή, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «…η γη του Διδυμοτείχου είναι αγία, διότι είναι ποτισμένη με το αίμα των μαρτύρων της πίστεως μας και με τον ασκητικό ιδρώτα των οσίων της Εκκλησίας μας. Οι άγιοι, που είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, ανά τους αιώνας εγένοντο μάρτυρες του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας και απήλαυσαν την ευεργετική προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού, που εδώ στο Διδυμότειχο την ονομάζουμε Ελευθερώτρια». Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αφού κατωνόμασε τους επωνύμους αγίους του Διδυμοτείχου, Ιωάννη Βατάτζη, Θεοδώρα την βασίλισσα της Άρτας, τους Οσιομάρτυρες Ιάκωβο, Διονύσιο και Ιάκωβο, τον Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Κύριλλο τον ΣΤ´, τον Ιερομάρτυρα Παρθένιο τον εκ Πάτμου, τον Διάκονο Παρθένιο, τον όσιο Ιωάννη τον νέο και τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά με τους συγχρόνους του Επίσκοπο Ιλαρίωνα και Ηγούμενο Γαβριήλ, σημείωσε ότι υπάρχουν και οι ανώνυμοι άγιοι, που είτε βρίσκονται στην Θριαμβεύουσα είτε στη Στρατευομένη Εκκλησία, οι οποίοι ωμολόγησαν και ομολογούν την πίστη τους στον αληθινό Θεό» και τελείωσε την προσφώνηση του λέγοντας «ότι όλα αυτά οφείλονται διότι ανά τους αιώνας η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η Τροφός του Γένους, δεν σταμάτησε να τροφοδοτεί με το λαδι της πίστεως την Ακοίμητη καντήλα, που είναι αναμμένη στις ψυχές των Ρωμιών».

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων με μια θαυμάσια ομιλία του συσχέτισε την προσφορά των αγίων με τον λόγο του παραλύτου της σημερινής ευαγγελικής περικοπής «άνθρωπον ουκ έχω» επισημαίνοντας «ότι οι άγιοι μάς οδηγούν στον αληθινό Θεό, που είναι ο ιατρός και θεραπευτής των πνευματικών και σωματικών πληγών μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε από τον οικείο Επίσκοπο Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, επί τη συμπληρώσει 100 ετών (1919-2019).

Περί την μεσημβρία τελέσθηκαν, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη, τα εγκαίνια του εις την Κεντρική Πλατεία του Διδυμοτείχου διαμορφωθέντος Περιπτέρου – Προσκυνηταρίου, όπου οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία ανάβοντας το κερί τους να τροφοδοτούνται πνευματικά και να ενημερώνονται σχετικά με την ορθόδοξη πίστη και τη δράση της τοπικής μας Εκκλησίας.