Η ΠΑΜΘ κι ο Έβρος στο στόχαστρο της Κυβέρνησης για τις βιολογικές καλλιέργειες

979

Στο φιάσκο με το πρόγραμμα των βιολογικών καλλιεργειών και στην αδικία που υπέστη η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο θέμα των πιστώσεων, που είχε ως αποτέλεσμα τις λιγοστές εγκρίσεις αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στη σημερινή (16/05) συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης, Β.Κόκκαλης, που απάντησε, θέλησε να «χρυσώσει το χάπι» υποστηρίζοντας ότι η ΠΑΜΘ πήρε πολλά λεφτά στην πρώτη πρόσκληση για τις βιολογικές καλλιέργειες και δικαιολόγησε τις λιγοστές εγκρίσεις στη δεύτερη πρόσκληση στα κριτήρια που ακολουθήθηκαν.

 

Ο Βουλευτής τόνισε από την μεριά του ότι:

  • Το ΥπΑΑΤ πίστωσε για τις βιολογικές καλλιέργειες περίπου 5,9 εκ.€ στην ΠΑΜΘ η οποία διαθέτει το 11,30% των γεωργικών εκτάσεων όλης της χώρας.
  • Εξαιρέθηκαν χωρίς αιτία από τις καλλιέργειες το βαμβάκι, η Ακτινιδιά, η Ροδιά, τα Πυρηνόκαρπα , ο Ηλίανθος, τα Μηλοειδή, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, που παράγονται – αναπτύσσονται ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και στον Έβρο.

Σε όλη τη χώρα κατατέθηκαν 37.826 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 3.677,  δηλαδή το 9,5% συνολικά.

 

  •        Στην ΠΑΜΘ κατατέθηκαν 4.775 αιτήσεις και εγκρίθηκαν μόλις 119 και στις δύο δράσεις, δηλαδή 2,5% συνολικά.
  • Πιο τραγική ακόμα είναι η κατάσταση στον Έβρο, όπου κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 20 δηλ 1% περίπου συνολικά !
  • Στον Β. Έβρο δεν εγκρίθηκε καμία δηλ 0%
  • Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, λίγο πριν το Πάσχα στο Βελβεντό Κοζάνης έταξε διπλασιασμό του προϋπολογισμού για τις βιολογικές καλλιέργειες για τη Δ.Μακεδονία.
  • Ο Υφυπουργός τεχνηέντως εμπλέκει την πρώτη πρόσκληση για τις βιολογικές καλλιέργειες, που αφορά αυτούς που είχαν εγκριθεί κατά τα παρελθόντα έτη, με τη δεύτερη πρόσκληση, όπου μοιράστηκαν ανισομερώς τα ποσά στην Χώρα !
  • Η ΠΑΜΘ έχει καταθέσει από 3/1/19 έγγραφο με στοιχεία που δικαιολογούν γιατί πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα για τις βιολογικές καλλιέργειες, με το οποίο δεν ασχολήθηκε το ΥπΑΑΤ & δεν άκουσε την αιτιολογημένη κραυγή αγωνίας της !!!
  • Υπάρχουν 30 βαμβακοκαλλιεργητές στον Έβρο & 200 περίπου στη Χώρα , που έχουν μηδαμινή έως μηδενική απόδοση, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
  • Το ΥπΑΑΤ πρέπει να βρει λύσεις για την απώλεια εισοδήματος σε ό,τι αφορά τα σιτηρά και το βαμβάκι, όπου υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή….

Δείτε το video της συζήτησης σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=2_yn0q7o3Aw&t=