Σουφλί: Το ΠΙΟΠ συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

695
SILK MUSEUM, PIOP, 15APR2014

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επέλεξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ως τιμώμενο ίδρυμα για το 2019.

Το ΠΙΟΠ συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», διοργανώνει ποικίλες δράσεις στην Αθήνα και στο Δίκτυο Μουσείων του, στην περιφέρεια.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

Ø  Ιστορικό Αρχείο, Ταύρος

Σάββατο 18 Μαΐου (ώρα 18:00)

  • Προβολή τουντοκιμαντέρ «Καπνίζουν παρελθόν», σε σκηνοθεσία Στέφανου Κακαβούλη, μια κινηματογραφική περιήγηση σε φάμπρικες της Αθήνας και ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, ένα πρώην βιομηχανικό κτήριο/θεματοφύλακα ιστορικής μνήμης.
  • Παρουσίαση εικαστικής έκθεσης «Το αρχείο κρύβει μυστικά», αποτέλεσμα εκπαιδευτικής δράσης παιδιών σχολικής ηλικίας, και εικαστικό εργαστήριο για οικογένειες, με στόχο την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2103418011.

 

  • Ξενάγηση

Σάββατο 18 Μαΐου (ώρες 10:00-11:30 & 12:00-13:30)

«Τήνιοι μαρμαρογλύπτες στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας»

Ο συγγραφέας Κώστας Δανούσης θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες σε μνημεία του Α΄ Νεκροταφείου που έχουν φιλοτεχνηθεί από Τήνιους μαρμαρογλύπτες. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής (piop@piraeusbank.gr).

 

  • Μουσείο Μετάξης, Σουφλί

Σάββατο 18 Μαΐου (ώρα 20:00)

  • «Μουσικές της παράδοσης»

Συναυλία παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής σε σύγχρονη διασκευή από το μουσικό σχήμα «Θρακόμελο». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από παραδοσιακά χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουφλίου «Ανέμη».

Είσοδος ελεύθερη.

 

Κυριακή 19 Μαΐου (ώρα 20:00)

  • « Η ζωή της σκιάς»

Εκπαιδευτική δράση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (18/5) για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με θεατρικά παιχνίδια και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές (φιγούρες, μάσκες, κίνηση σώματος), τα παιδιά με την καθοδήγηση της Αναστασίας Μιχαηλίδου, θα παίξουν με τις σκιές και θα ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργικότητας.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2554023700.

 

  • Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα

Παρασκευή 17-Κυριακή 26 Μαΐου  (ώρες 10:00-18:00, εκτός Τρίτης)

  • Έκθεση σύγχρονης τέχνης «Όλοι εκείνοι που πέφτουν»

Η Ειρήνη-Φωτεινή Μαρκοστάμου παρουσιάζει έργα μεικτής τεχνικής από φυσικά και άλλα υλικά, συνδυάζοντας χειροτεχνίες του παρελθόντος με σύγχρονες τάσεις καλλιτεχνικής έκφρασης. Περίτεχνα κεντήματα με στάχυα και βρώμη σε παραδοσιακά πλεκτά, απτικά πορτρέτα-φύλακες αναμνήσεων, έργα με βαμβάκι, ρίζες, αγκάθια και άλλες πρώτες ύλες διαμορφώνουν ένα δημιουργικό σύμπαν αναμόχλευσης της συλλογικής παράδοσης και ψηλάφησης της προσωπικής μνήμης.

Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 17 Μαΐου (ώρες 11:30-13:00)

  • Εργαστήριο κεντητικής με στάχυα για σχολικές ομάδες

Η Ειρήνη-Φωτεινή Μαρκοστάμου μυεί τους επισκέπτες στην τέχνη της. Οι συμμετέχοντες θα αποτυπώσουν προσωπικές μνήμες και σκέψεις, παραδοσιακά αρκαδικά υφαντικά μοτίβα ή ελεύθερες παραστάσεις, δημιουργώντας συλλογικά ή ατομικά κεντήματα με στάχυα. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσκομίσουν προσωπικά ή οικογενειακά κεντήματα και υφαντά μικρού μεγέθους και να δημιουργήσουν τις αντίστοιχες ανάγλυφες εικόνες τους, μέσω ειδικής τεχνικής θερμομόρφωσης (thermoform), η οποία χρησιμοποιείται για την απτική αναγνώριση αντικειμένων από άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 27950 31630

Σάββατο 18 Μαΐου (ώρες 11:30-12:30)

  • Εργαστήριο κεντητικής με στάχυα για παιδιά και ενήλικες

Το εργαστήριο της Ειρήνης-Φωτεινής Μαρκοστάμου επαναλαμβάνεται για γενικό κοινό. Παράλληλα, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κεντήσουν τα αντίστοιχα σύμβολα ευκαρπίας σε μικρούς άρτους, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Εμμανουηλίδου-Σιάννα, η οποία ειδικεύεται στην κεντητική παραδοσιακών άρτων.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 27950 31630.

Σάββατο 25 Μαΐου (ώρες 10:00-16:00)

  • Αναβίωση νερόμυλου και νεροτριβής

Ο νερόμυλος και η νεροτριβή του Μουσείου θα λειτουργήσουν από τους έμπειρους αδελφούς Δρακόπουλου, οι οποίοι διατηρούν νερόμυλο και νεροτριβή στο Βυζίκι Γορτυνίας εδώ και τέσσερις γενιές, προκειμένου οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν τις παραδοσιακές εργασίες του αλέσματος σιταριού και του ετήσιου πλυσίματος των υφαντών (φλοκάτες, μπαντανίες, σαΐσματα). Όπως γινόταν παλιά, θα ακολουθήσει γλέντι με τραγούδια και χορούς για το νερό και την ευκαρπία της γης.

Για το πλύσιμο στη νεροτριβή είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 27950 31630, ενώ η κάθε οικογένεια μπορεί να φέρει μέχρι δύο υφαντά.

Είσοδος ελεύθερη.

  • Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη

Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαΐου  (ώρες 11:00-14:00)

  • «Ο τελευταίος όρθιος αργαλειός της Λακωνίας»

Επίδειξη της λειτουργίας του τελευταίου σε χρήση όρθιου αργαλειού της Λακωνίας από τη Γερακίτισσα υφάντρα Χρυσούλα Σταματοπούλου. Θα εκτίθενται και ορισμένες από τις δημιουργίες της, δείγματα της υφαντικής παράδοσης της Λακωνίας.

Είσοδος ελεύθερη.

  • Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17 Μαΐου  (ώρα 9:30)

  • «Μικροί εικαστικοί… Μικροί μουσειολόγοι εν δράσει»

Εργαστήριο για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα την εικαστική δημιουργία και την οργάνωση εκθέσεων. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση της Σοφίας Βολιώτη και του Δημήτρη Καλαντζάκη, σε ρόλους δημιουργού και μουσειολόγου, θα γνωρίσουν τον κόσμο του μουσείου και τα μουσειακά επαγγέλματα.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2253032300.

  • Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα, Βόλος

Τετάρτη 15 Μαΐου (ώρα 10:30)

  • «Με τούβλα, χρώματα και άλλα υλικά χτίζουμε μωσαϊκά»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Γ΄-ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού (και ειδικών σχολείων) με την προσέγγιση του προγράμματος STEAM.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2421029844.

Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαΐου (ώρες 10:30-13:00)

  • «Νεολιθική κεραμική για παιδιά»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, ηλικίας 9 έως 12 ετών, από την ομάδα «Νόον Έγνω». Με επίκεντρο τον πηλό, συνδετικό στοιχείο με τον χώρο του εργοστασίου, και τα προϊόντα του, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο μέσω της επαφής τους με τη νεολιθική κεραμική (διήμερο αυτοτελές εργαστήριο).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2421029844.

 Κυριακή 19 Μαΐου (ώρες 20:00-23:00)

  • «Παρατηρώντας τ’ αστέρια στο Μουσείο»

Βραδιά αστροπαρατήρησης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στον Βόλο. Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και την επέτειο πενήντα χρόνων από την πρώτη προσσελήνωση, ο κ.. Λουκάς Ζαχείλας θα μιλήσει  με θέμα: «Ένα μικρό βήμα… κι όμως διαρκεί πενήντα χρόνια». Στη συνέχεια, οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από μια ουρανογραφία το νυχτερινό ουρανό, τους πλανήτες και τους αστερισμούς, καθώς επίσης και να παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια που θα έχουν τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Είσοδος ελεύθερη.

  • Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Τήνος

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Μαΐου (ώρα 10:00)

Διήμερο επιμορφωτικό και βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2281088774 και μέσω email στο graype@dide.kyk.sch.gr.

Σάββατο 18 Μαΐου (ώρα 18:30)

  • «H τέχνη και το μέλλον της παράδοσης»

Συνομιλία με ζωντανούς θρύλους της τηνιακής μαρμαροτεχνίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνομιλία και κατάθεση εμπειριών από παλαιούς αλλά και νεότερους μάστορες της τηνιακής μαρμαροτεχνίας καθώς και προβολή μικρού μήκους συνεντεύξεων, με πρωταγωνιστές παλιούς και νέους τεχνίτες του μαρμάρου.

Είσοδος ελεύθερη.

  • Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Σάββατο 18 Μαΐου (ώρες 10:00-14:00)

  • «Σχεδιάζοντας καινοτόμα προϊόντα με παραδοσιακές πρώτες ύλες»

Παρουσίαση και εργαστήρι σχεδιασμού καινοτόμων προϊόντων, για παιδιά από 12 ετών και άνω, το οποίο εμπνέεται από εκθέματα, τεχνικές και πρώτες ύλες που παρουσιάζονται στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2747022296.

 

  • Μουσείο Μαστίχας Χίου

Παρασκευή  17 Μαΐου για μαθητές  & Σάββατο 18 Μαΐου για ενήλικες

  • «Ο φύλακας του φορτίου»

Διαδραστικό βιωματικό παιχνίδι για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ώρες 10:00 & 12:00) και ενήλικες (ώρα 19:00). Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λύσουν γρίφους προκειμένου να ανακαλύψουν το μυστήριο του κλεμμένου φορτίου της μαστίχας που δεν έφτασε ποτέ στον Σουλτάνο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2271072212.

 

  • Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιωάννινα

Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαΐου (ώρες 10:00-14:00)

  • «Κοσμήματα με έμπνευση από το Μουσείο Από το χαρτί στο μέταλλο»

Εργαστήριο για παιδιά, ηλικίας 9 έως 12 ετών, με θέμα τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων, από την ασημουργό Βάσω Σκόπη.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη  η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2651064065.

Σάββατο 18 Μαΐου, (ώρα προσέλευσης 19:00)

  • «Μια νύχτα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Ρόδα» του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει μια διανυκτέρευση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (museum sleepover). Η δράση απευθύνεται σε παιδιά Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και στοχεύει στην εξοικείωσή τους με τον μουσειακό χώρο.

Η συμμετοχή στο sleepover είναι δωρεάν. Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων.

 

*Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου (ώρα 19:30) στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 και Ειρήνης 14, Ταύρος).

**Στο πλαίσιο του εορτασμού, τη Δευτέρα 13 και το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα Μουσεία του ΠΙΟΠ θα είναι ελεύθερη.