Αλεξανδρούπολη: Ο Δήμος απαντά σε fake δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με κατεδάφιση αποθήκης

777

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει μάλλον η παραπληροφόρηση που επιχειρεί εν γνώσει του, ο αρθρογράφος του άρθρου  “Κακίες Λαμπάκη κατά της Αλεξανδρούπολης” την Τρίτη 7/5/19 στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ. Και αυτό διότι εσκεμμένα παραθέτει μια σειρά από λάθος πληροφορίες προς τους αναγνώστες της για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων ή αρνητικού κλίματος εναντίον μου.

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον, το ένα τέταρτο του κτηρίου το κατεδάφισε ο άνεμος, πράγμα που υποδηλώνει τη στατική κατάσταση που βρισκόταν το κτήριο ή μήπως χρεώνεται και αυτό στον Λαμπάκη;

Δεύτερον, το κτήριο της αποθήκης  1)  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ,  πράγμα που το γνωρίζει πολύ καλά ο αρθρογράφος, μια και αναφέρεται στο κείμενο του ΦΕΚ ότι το συνοδεύει ένα “..…τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:250 που θεωρήθηκε από τη Δ/νση Πολιτισμού του Υ.ΜΑ.Θ. ..”, όπου αποτυπώνεται πλήρως ποιες είναι αυτές οι τρεις αποθήκες που κηρύχτηκαν διατηρητέες. Τώρα αν διαβάζουμε ένα ΦΕΚ μέχρι εκεί που μας συμφέρει τι να πω.  Οι τρεις αποθήκες “φερόμενης ιδιοκτησίας Μ. Σαλαμούρη “είναι μετά το τελωνείο, με την αποθήκη 3 να αποτυπώνεται λόγω της  διπλής στέγης ως δυο αποθήκες και την αποθήκη 4.

Τρίτον, η επιτροπή “επικινδύνως ετοιμόρροπων”  από μηχανικούς της Περιφέρειας, με την 570/25-2-2019 απόφασή της και σύμφωνα με το Π.Δ.13/22-4-1929  χαρακτηρίζει το κτήριο επικινδύνως ετοιμόρροπο, το οποίο οφείλει εντός 3 ημερών να κατεδαφιστεί.  Ούτε εδώ είναι απόφαση του Λαμπάκη.

Τέταρτον, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής  ενέκρινε την κατεδάφιση του επικινδύνως ετοιμόρροπου κτηρίου με την 9/26-3-2019 απόφαση του “με την προϋπόθεση της ανακατασκευής της αποθήκης 1, στην ίδια θέση, με τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις  και την ίδια αρχιτεκτονική μορφή και ογκοπλασία” .

Πέμπτο, σύμφωνα με την 570/25-2-2019 έκθεση αυτοψίας επικινδύνων κτισμάτων της Δ/νσης Τ.Υ. & Υ.Δ. του Δήμου, έπρεπε άμεσα για την άρση της επικινδυνότητας η Τεχνική Υπηρεσία να προβεί: 1) σε συμπλήρωση-επέκταση της περίφραξης γύρω από το κτήριο, πράγμα το οποίο έγινε αμέσως και 2) σε απομάκρυνση  της εναπομείνασας στέγης καθότι σε ενδεχόμενο επικείμενων νοτίων ανέμων, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να αποκολληθεί, το οποίο και υλοποιήθηκε με την απομάκρυνση της στέγης.

Το σωστό λοιπόν είναι ότι η Δημοτική αρχή επειδή πιστεύει ότι οι αποθήκες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της πόλης, μίσθωσε τις ως άνω αποθήκες στην κατάσταση την οποία βρίσκονται , εξασφάλισε  ήδη  τους πόρους για την πλήρη ανακαίνιση ή την εκ νέου ανακατασκευή των τριών πρώτων αποθηκών (ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την υπογραφή της Σύμβασης με τον Ανάδοχο) οι υπόλοιπες τρεις έπονται και αξιοποίησή τους προς όφελος των δημοτών του.

Έτσι, το κτήριο της αποθήκης 1, το οποίο επαναλαμβάνω δεν είναι διατηρητέο, θα ανακατασκευαστεί πλήρως, όπως επανεγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, στην ίδια θέση, με τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις, την ίδια αρχιτεκτονική μορφή, την ίδια ογκοπλασία, επανάχρηση όσων υλικών είναι σε αξιοποιήσιμη κατάσταση, όπως ακριβώς εγκρίθηκε στην αρχική άδεια με τη μόνη διάφορα τον νέο στατικό φορέα που πλέον είναι απαραίτητος λόγω ανωτέρας βίας και όχι γιατί ο Λαμπάκης δεν σέβεται και δεν αγαπά την πόλη του.

Και σας ερωτώ, θα ήταν σώφρων και υπεύθυνο να αποστείλω  εργάτες να καθαιρέσουν το κτήριο με τα χέρια, ένα κτήριο χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο ετοιμόρροπο, για να περισώσουν τα σάπια συμπαγή τούβλα και τα σαρακοφαγωμένα ξύλινα ζευκτά, με φρέσκες τις μνήμες από  τον θάνατο 3 εργατών στην αποκατάσταση του καπνομάγαζου πριν μερικά χρόνια στην πόλη μας;

Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς και τα σχόλια του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, όπως κάνω επί ένα και πλέον έτος τα αφήνω ασχολίαστα γιατί αυτό επιβάλλει η κοινωνική μου ευγένεια και ο πολιτικός πολιτισμός μου.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης