Το νέο είδος επιχειρησιακής βολής που καθιερώνει το ΓΕΣ

1652

Από τις αρχές Απριλίου, το ΓΕΣ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο είδος βολής για την εκπαίδευση του προσωπικού, που αποκαλείται “Επιχειρησιακή Βολή Στελεχών” ή “Βολή Υπ’ αριθμόν 7”. Στις 19 Απριλίου δε, δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο από τέτοια βολή που εκτέλεσε μονάδα της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Στην παρούσα φάση, αυτό το είδος βολής εφαρμόζεται πιλοτικά και αναμένεται να καθιερωθεί στο τυποποιημένο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των μονάδων. Από νωρίτερα ήδη, η σχετική μελέτη προέβλεψε την κατασκευή υποδομής στα πεδία βολής, που θα συνδυάζουν πλέον “στίβο εμποδίων”, προκειμένου να επιτυγχάνεται η εκτέλεση της βολής υπό συνθήκες πιέσεως (στρες) από το προσωπικό.

Ειδικές τιμές για ένστολους !!!

Ο στίβος μάχης ξεκινάει από την γραμμή των 300 μέτρων, λίγο εμπρός από την οποία αποβιβάζεται η 6μελής Ομάδα Μάχης από το ΤΟΜΠ. Οι στρατιώτες αναπτύσσονται στην γραμμή των 270 μέτρων από όπου εκτελούν βολή εκ του ορθίως. Εν συνεχεία, εκτελείται το 1ο άλμα μέχρι την γραμμή των 240 μέτρων.

Διασχίζοντας την απόσταση, από αριστερά προς τα δεξιά υπάρχουν διαφορετικά “εμπόδια” από τα οποία διέρχονται οι στρατιώτες: υπερπήδηση εμποδίων (διαδρομή 1), πέρασμα μέσα από κύλινδρο – τούνελ (διαδρομή 2), βάδιση μέσα από ελαστικά (διαδρομή 3) και βάδιση επάνω από κορμούς (διαδρομές 4, 5, 6).

Στο ύψος των 250 μέτρων, μόλις οι στρατιώτες στις διαδρομές 1, 2 και 3 διέλθουν των εμποδίων τους, εκτελούν ενστικτώδη βολή εκ του ορθίως, σε στόχους που βρίσκονται λίγο πριν την γραμμή των 200 μέτρων. Στην ενστικτώδη βολή, ο φερόμενος γεμιστήρας έχει 4 φυσίγγια και οι στρατιώτες καλούνται να εκτελέσουν δύο ριπές των δύο φυσιγγίων. Με την ολοκλήρωση του άλματος, από την γραμμή των 240 μέτρων εκτελούν άπαντες βολή γονυπετώς.

Στο 2ο άλμα για την γραμμή των 200 μέτρων, οι στρατιώτες στις διαδρομές 1, 2, 3 διέρχονται τάφρο ενώ οι στρατιώτες στις διαδρομές 4, 5, 6 εκτελούν έρπυση. Στην γραμμή των 200 μέτρων, εκτελείται βολή από πρηνή θέση.

Σειρά έχει το 3ο άλμα στα 170 μέτρα, όπου όλοι οι στρατιώτες διέρχονται από διάδρομο ναρκοπεδίου για να εκτελέσουν αμέσως μετά, από τα 180 μέτρα, ενστικτώδη βολή σε στόχους που βρίσκονται στην γραμμή των 150 μέτρων. Στην γραμμή πλέον των 170 μέτρων, εκτελείται βολή γονυπετώς.

Το 4ο άλμα, φέρνει την Ομάδα Μάχης στην γραμμή των 140 μέτρων. Κατά την κίνηση, οι στρατιώτες στις διαδρομές 1, 2, 3 εκτελούν έρπυση ενώ στην διαδρομή 4 ο στρατιώτης βαδίζει μέσα από ελαστικά, στην 5 περνά μέσα από κύλινδρο – τούνελ και στην 6 εκτελεί υπερπήδηση εμποδίου. Στην περιοχή αυτή, υπάρχει ενεργοποιημένο καπνογόνο. Με την άφιξη στην γραμμή των 140 μέτρων, εκτελείται βολή εκ του ορθίως.

Με το 5ο άλμα, οι στρατιώτες έρχονται στην γραμμή των 100 μέτρων. Στις διαδρομές 1, 2, 3 οι στρατιώτες εκτελούν βάδιση επάνω από κορμούς και οι υπόλοιποι από τάφρο. Οι στρατιώτες στις διαδρομές 4, 5, 6, από το ύψος των 130 μέτρων, εκτελούν ενστικτώδη βολή σε στόχους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Στον χώρο αυτό, υπάρχει καπνογόνο ενώ στην μέση ακριβώς υφίσταται στόχος για την εκπαίδευση στις βολές όλμων. Στην γραμμή των 100 μέτρων, εκτελείται βολή πρηνηδόν.

Κατόπιν, οι στρατιώτες προχωρούν άνευ εμποδίων μέχρι την γραμμή των 50 μέτρων, εκτελώντας το 6ο άλμα. Εκεί, εκτελείται από όλους ρίψη χειροβομβίδος.

Εμπρός των στρατιωτών πλέον, υπάρχει φράκτης συρματοπλέγματος καθ’ όλο το πλάτος του πεδίου βολής, μετά το οποίο, εν μέσω καπνογόνων εκατέρωθεν, πραγματοποιούν βολή εκ του ισχίου με τακτική βάδιση για μερικές δεκάδες μέτρα.

Αναμφιβόλως, πρόκειται για μία απόφαση του ΓΕΣ προς την σωστή κατεύθυνση, για την αναβάθμιση της παρεχομένης εκπαιδεύσεως στην χρήση του φορητού οπλισμού. Μένει προς διευκρίνιση το αν την συγκεκριμένη βολή θα εκτελούν μόνο στελέχη ή και οι στρατεύσιμοι κληρωτοί.

doureios.com