Ξεκίνησε η σπορά τεύτλων από τους αγρότες

998

Σε έκταση 2.500 περίπου στρεμμάτων αντιστοιχεί ο σπόρος που διανεμήθηκε από το Ζαχαρουργείο Ορεστιάδας σε αγρότες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να καλλιεργήσουν τεύτλα τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον τευτλοπαραγωγό Πρόδρομο Προϊκάκη. Οι αντιξοότητες είναι πολλές, στην παρούσα φάση όμως συνοψίζονται στις καιρικές συνθήκες. Οι αγρότες περιμένουν μια καλή βροχή και στη συνέχεια ενδέχεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων να αυξηθεί. Η ανταπόκριση, σημειώνει ο κ. Προϊκάκης, θα ήταν καλύτερη εάν η σπορά είχε αρχίσει τον Φεβρουάριο αντί για τις 2 Απριλίου, οπότε ξεκίνησε η διανομή σπόρου, και προλάβαιναν τους συναδέλφους του που στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες.

Εκκρεμότητες

Βασικός παράγοντας συγκράτησης των τευτλοπαραγωγών είναι το κακό παρελθόν, τόσο στις πληρωμές όσο και στον προγραμματισμό και τις διαφορετικές ανακοινώσεις. Ο κ. Προϊκάκης θυμίζει «το αγκάθι με τους 94 που δεν πληρώθηκαν ακόμη για τα ασυγκόμιστα τεύτλα του 2017. Άλλα 30 άτομα περιμένουν να πληρωθούν από την τράπεζα Σερρών για τεύτλα που παρέδωσαν το 2017 στην ΕΒΖ, γιατί δεν είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα». Οι παραπάνω απέχουν από την καλλιέργεια λόγω των συγκεκριμένων οικονομικών εκκρεμοτήτων.  Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, η πληρωμή των οικονομικών οφειλών προς τους τευτλοπαραγωγούς, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ,  θα γίνει από την ΕΒΖ με την υπάρχουσα μορφή και η καταβολή του de minimis, ύψους 1 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι το Πάσχα, αλλά οι τευτλοκαλλιεργητές δεν αρκούνται πλέον σε υποσχέσεις. Σημειώνει ότι οι υποχρεώσεις της ΕΒΖ τελειώνουν με την πληρωμή των ασυγκόμιστων και των περσινών και οι συμβάσεις θα υπογραφούν με το νέο επενδυτή.

Εάν οι έχοντες λαμβάνειν είχαν επαναδραστηριοποιηθεί στην τευτλοκαλλιέργεια και πρωτίστως εάν η υπόθεση με τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, Λούκας Φένκερ «κλείδωνε» το καλοκαίρι, η κατάσταση θα διαμορφωνόταν διαφορετικά για το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας. Μιλώντας με αριθμούς, για να επαναλειτουργήσει το ζαχαρουργείο χρειάζονται μεταξύ 15.000 και 20.000 στρεμμάτων, αριθμός που δεν προσεγγίζεται ούτε στο 1/3 με τα σημερινά δεδομένα.

Όσοι σπείρουν τεύτλα θα παραδώσουν στην Ορεστιάδα, τα οποία θα μεταφερθούν στο Πλατύ Ημαθίας, εξηγεί ο κ. Προϊκάκης, ζητώντας να μην επιβαρυνθούν το κόστος μεταφοράς. «Το στοίχημα είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τους παραγωγούς και κυρίως τον επενδυτή, ήτοι να απορροφηθεί η παραγωγή, να πληρωθούν οι παραγωγοί στην ώρα τους, ώστε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη λύση, να ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά την περίοδο σποράς και να εγκατασταθούν περισσότερα στρέμματα». Εκτιμά ότι φέτος ο επενδυτής ενδέχεται να μην έχει κέρδος, αλλά η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι κερδοφόρα.

Φέτος κρίνεται η αξιοπιστία του και από το 2020, εάν όλα πάνε καλά θα επανενεργοποιηθούν κι άλλοι τευτλοπαραγωγοί, που προσωρινά κρατούν στάση αναμονής.

ypaithros.gr