Λίγοι μήνες “ζωής” έμειναν για τις Καλύβες του Έβρου. Θα γίνει κάτι;

1297

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας & Τουρισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τον κίνδυνο κατεδάφισης των πρόχειρων καταλυμάτων στην περιοχή Δέλτα του Έβρου, γνωστά σε όλους ως Καλύβες του Έβρου. 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το 2017 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος ο οποίος έδινε διετή παράταση στους χρήστες των καταλυμάτων προκειμένου να προβούν σε ενέργειες νομιμοποίησης των Καλυβών.

Η συγκεκριμένη προθεσμία εκπνέει τον ερχόμενο Νοέμβριο και είναι ορατός ο κίνδυνος τα συγκεκριμένα κτίσματα να οδηγηθούν σε κατεδάφιση, με δυσάρεστες συνέπειες για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή (ψαράδες, αγρότες, κυνηγοί κλπ) και κυρίως σε ότι αφορά την ανθρώπινη παρουσία στην ευαίσθητη & νευραλγική περιοχή, που αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα!

       Ερωτώνται οι Υπουργοί αν προτίθενται να δώσουν νέα προθεσμία, μέχρι να εκδοθεί το σχετικό ΠΔ που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της περιοχής Δέλτα του Έβρου, με τα εκεί καταλύματα σε σχέση με επαγγελματικές & λοιπές δραστηριότητες φυσικών προσώπων, επαγγελματικών ομάδων & φορέων.

Επιπλέον ερωτώνται οι Υπουργοί αν η λειτουργία των συγκεκριμένων κατασκευών θα ενταχθεί στα Εθνικά Αμυντικά Σχέδια της χώρας & αν θα εκπονηθούν σχέδια για την χρησιμότητα αυτών των κατασκευών ως προωθημένα Εθνικά Φυλάκια επιτήρησης & φρούρησης της ευαίσθητης περιοχής.

Τέλος, ερωτώνται αν υπάρχει σχεδιασμός για το τουριστικό και εκπαιδευτικό κομμάτι της περιοχής, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο σχεδιαζόμενο Π.Δ.