Δημοσχάκης: H ΕΡΤ είναι συνεπής όταν εισπράττει αλλά όχι όταν εκπέμπει;

754

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατέθεσε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με το ελλιπές τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ Α.Ε. στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διδ/χου.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, στους οικισμούς που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Δήμου (Ισαάκιο, Πραγγί, Πετράδες) οι κάτοικοι δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διεθνή κανάλια τα οποία αναμεταδίδονται μέσω της ΕΡΤ Α.Ε. (TV5Mond, BBC World, Deutsche Welle, RIKSat).

Ερωτάται ο Υπουργός για ποιο λόγο οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ανισότητα όσον αφορά την ενημέρωση τους από την Ελληνική Ραδιοτηλεόραση, η οποία θα έπρεπε, όπως εισπράττει τα τέλη της από όλους τους Έλληνες πολίτες, να φροντίζει & για την ίση μεταχείριση όλων των κατοίκων της Επικράτειας.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ:   Ελλιπές τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ Α.Ε  σε περιοχή Δήμου Διδ/χου.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου και ειδικότερα των οικισμών που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα (Ισαάκιο, Πραγγί, Πετράδες) αυτού στερούνται του τηλεοπτικού σήματος από τους επίγειους σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε.

Συγκεκριμένα, δεν λαμβάνουν το σήμα των διεθνών καναλιών (TV5 Mond, BBC World,Deutsche Welle, RIKSat)  όπως αυτά αναμεταδίδονται μέσω της ΕΡΤ Α.Ε.

Οι κάτοικοι του Β/Έβρου είναι αντιμέτωποι με ιδιαίτερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τα οποία αποκτούν διαφορετική διάσταση αν ληφθεί υπόψιν η ιδιομορφία και η ακριτικότητα της περιοχής.

Ωστόσο οι κάτοικοι του Β/Έβρου υποχρεούνται να καταβάλλουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τα ποσά που αντιστοιχούν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς όμως να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ Α.Ε. στον ΣΚΟΠΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ αναφέρεται ρητά ότι «Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. έχει ως σκοπό την παροχή δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος, τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινωνικού συνόλου στις ηλεκτρονικές πληροφορίες που αυτή παράγει στο πλαίσιο του σκοπού της» καθώς και ότι «Η Ε. Ρ.Τ.  Α. Ε. καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Επικράτειας και απευθύνεται και προς τον απόδημο ελληνισμό.»

Προφανώς η ΕΡΤ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όπως οφείλει και σύμφωνα με το ρόλο που της έχει ανατεθεί από το Ελληνικό Κράτος, δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας έναντι της πληροφόρησης.

Έχοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία που υπάρχει στην περιοχή του Διδυμοτείχου εξαιτίας του ελλιπούς τηλεοπτικού σήματος & με ποιούς τρόπους ;

2.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να ξεπεραστεί το εν λόγω πρόβλημα στους προαναφερόμενους οικισμούς & αν θα προβείτε με τις υφιστάμενες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας σε αυτοψίες- μετρήσεις σε όλους τους οικισμούς & περιοχές του Νομού Έβρου για παρόμοια προβλήματα ;