1 εκ ευρώ για βιομηχανική κάνναβη στον Έβρο

564

Mε 1 εκατ. ευρώ περίπου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ η έρευνα που θα υλοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  σε συνεργασία με το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , με αντικείμενο τη βιομηχανική κάνναβη.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε  από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Καινοτομώ».

Η διάρκειά του προγράμματος θα είναι τριετής και στο διάστημα αυτό θα ερευνηθούν πειραματικά διάφορες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για το παραγωγικό τους δυναμικό ανά περιοχή και είδος, αλλά και για τα προϊόντα που είναι δυνατόν να παραχθούν από το καθένα.

Ακόμη θα διερευνηθούν οι μεταποιητικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν,για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν προυποθέσεις μεταποίησης και απορρόφησης της παραγωγής ώστε να μπορούν τελικά προϊόντα που θα διοχετευθούν στην αγορά

Την ικανοποίησή του για την έγκριση του προγράμματος εξέφρασε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας του Δ.Π.Θ., Σπύρος Κουτρούμπας, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα έχουν οι αγρότες από τα στοιχεία που θα προκύψουν για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Συμπράττοντες φορείς στην υλοποίηση του προγράμματος θα είναι μία βιομηχανική μονάδα της Αττικής και η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, «Θεογένης», που εδρεύει στο Τυχερό Έβρου.

Από:ert.gr