Ομιλία Βουλευτή Έβρου Ρίζου Δημήτρη στο Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας

729
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος μιλά στη σημερινή τέταρτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού του 2017, Αθήνα, Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Διαβάστε τα όσα ανέφερε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Mε το παρόν νομοσχέδιο έχουμε μια συστηματοποίηση, έναν εκσυγχρονισμό του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και ιδιαίτερα ρυθμίζονται τα θέματα εργασιακών σχέσεων.

Γίναμε μάρτυρες –ιδίως το τελευταίο διάστημα- «μαύρης» εργασίας, κλεισίματος κλινικών, απλήρωτων εργαζομένων και μιας μη σωστής λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας. Νομίζω ότι με το παρόν νομοσχέδιο θα έχουμε μια σειρά, μια κωδικοποίηση και έναν εκσυγχρονισμό όλων αυτών των προβλημάτων.

Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, επιτέλους μπαίνει κάποια σειρά, ένας εσωτερικός κανονισμός για τις μετακινήσεις του προσωπικού του και κλείνουν κάποιες στρόφιγγες που δούλευαν καλά πολλά χρόνια τώρα.

Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος εδώ μέσα και έξω από τον χώρο της Βουλής που να μη θεωρεί ότι ο χώρος της δημόσιας υγείας είναι άξιος προσοχής και ότι δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι έχει τελειώσει και άρα, πρέπει να περάσουμε παρακάτω. Το τι γίνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τι έγινε και ποιοι έχουν ευθύνες θα τα αποδώσει και η Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά το θέμα με τους ελεγχόμενους χώρους χρήσης ουσιών, ακούστηκαν και χθες το βράδυ εδώ πέρα πράγματα. Και για εμάς, όμως, είναι το πιο ουσιαστικό όλοι αυτοί οι άνθρωποι, για να μπορέσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα της απεξάρτησης -του «στεγνού» προγράμματος ή κάποιου υποκατάστατου- να μείνουν πρώτα από όλα ζωντανοί. Και εκεί στοχεύουμε. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει συνάδελφος ή συναδέλφισσα εδώ μέσα, πέρα και έξω από ιδεολογικές διαφορές ή αντιμετωπίσεις αυτού του θέματος, που δεν θα ψηφίσει το να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι ζωντανοί, πρώτα από όλα.

Χθες το βράδυ γίναμε μάρτυρες κάποιων πρωτοφανών για τα δεδομένα της Βουλής δηλώσεων. Επανήλθε με μια μεγάλη ένταση αυτό που λέγαμε «μαυρογιαλούρικο» ύφος και σχέση του Κοινοβουλίου με τις κοινωνίες μας. Ακούστηκαν πάλι τα «κατόπιν ενεργειών μας», ακούστηκαν διάφορα πράγματα, όσον αφορά ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και την Υγειονομική Περιφέρεια του Έβρου.

Νομίζω ότι μετά από κάμποσα χρόνια ως πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών  – Κέντρων Υγείας Θράκης έχουμε και κάποια εμπειρία και κάποια γνώση του χώρου.

Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, παρ’ όλο που ήταν συνδεδεμένο και γι’ αυτό δεν έσταξε ούτε σταγόνα τόσα χρόνια από την ουρά του γαϊδάρου, τα τελευταία χρόνια και φέτος και υπερχρηματοδοτήθηκε, παρ’ όλο που ήταν συνδεδεμένο, και σε προσωπικό ενισχύθηκε. Ιδιαίτερα για το θέμα του τεχνητού νεφρού έχουμε γίνει για δεύτερη φορά εδώ ακροατές κάποιων δηλώσεων. Παλιά το θέμα ήταν ότι πηγαίνουν οι νεφροπαθείς στην Ανδριανούπολη, γιατί δεν μπορούμε να τους νοσηλεύσουμε στην Ελλάδα. Διαψεύστηκε. Διαψεύδεται ξανά σήμερα. Υπήρχε ένας νεφρολόγος, έγιναν δύο, γίνονται δύο βάρδιες για τους νεφροπαθείς. Υπάρχει βεβαίως και ένα υπόλοιπο νεφροπαθών, το οποίο πρέπει να το περιθάλψουμε με σωστές και αξιοπρεπείς συνθήκες στον τόπο του. Και αυτό θα γίνει, όπως έγιναν όλα τα άλλα.

Δεν ακούσαμε τίποτα για τη μετατροπή του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε «Άγονο τύπου Α΄», που είχε το εξής παράδοξο: Το Περιφερειακό Ιατρείο Σαμοθράκης να είναι «Άγονο τύπου Α΄» και το Κέντρο Υγείας να μην είναι, για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Λύθηκε και αυτό. Και το θέμα δεν είναι μόνον ένα επιμίσθιο που παίρνουν ως «Άγονο τύπου Α΄», είναι και η ηθική ικανοποίηση των συναδέλφων, όλου του προσωπικού, που υπηρετεί και στο Περιφερειακό Ιατρείο και στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και φυσικά της τοπικής κοινωνίας.