Ομιλία Δημοσχάκη στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για γεωθερμία

743

Θέμα: Κίνητρα στις παραμεθόριες περιοχές για την ανάπτυξη της γεωθερμίας. Θα το τολμήσει η Κυβέρνηση μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου; Θα συνεισφέρει στη γεωθερμική συνεργασία των Δήμων Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης; – Ομιλία στη Βουλή

Για τις πρωτοποριακές κινήσεις του Δήμου Αλεξ/πολης στον τομέα της γεωθερμίας, για την ανάγκη να θεσπιστούν κίνητρα στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο σχετικά με την ανάπτυξη αυτής στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει το ΥΠΕΚΑ ώστε να ευδοκιμήσει η γεωθερμική συνεργασία των Δήμων Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, μιλώντας σήμερα (07/03) στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχετικό Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Η Κυβέρνηση φέρνει με τη μορφή του κατεπείγοντος ένα σοβαρό Σχέδιο Νόμου, ενώ θα μπορούσε να διεξαχθεί μια γόνιμη συζήτηση για τα θέματα που πραγματεύεται (ΔΕΠΑ, γεωθερμία, αιολικά , φωτοβολταϊκά κ.α.) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής!
  • Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να βρει χρήσεις σε πολλές περιπτώσεις, όπως στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στη θέρμανση κτηρίων κι όχι μόνο.
  • Ο Δήμος Αλεξ/πολης αποδείχθηκε πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, ξεκινώντας αυτήν την οραματική προσπάθεια από το 2011-12.
  • Το 2018 προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου έργου, ενώ στα σκαριά είναι μια μεγαλύτερη επένδυση Τηλεθέρμανσης στην περιοχή της παλαιάς Τραϊανούπολης.
  • Ο Δήμος αυτός παραδίδει δωρεάν μαθήματα στην Κυβέρνηση για το τι σημαίνει ουσιαστική ανάπτυξη, χωρίς τα δεσμά του κρατισμού και χωρίς κομματική λογική…
  • Η Κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο κίνητρα για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στις παραμεθόριες περιοχές. Θα το πράξει;
  • Η Σαμοθράκη πέραν του ιαματικού τουρισμού έχει κι επί πλέον ισχυρό γεωθερμικό πεδίο και ήδη δηλώθηκε κοινή επιθυμία συνεργασίας με τον Δήμο Αλεξ/πολης σε αυτό το θέμα. Με ποιες συνέργειες & με ποιες πολιτικές θα την ενισχύσει το Υπουργείο;
  • Ο ίδιος μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου (δείτε τα σχετικά links http://www.dimoschakis.gr/?p=2186, http://www.dimoschakis.gr/?p=2801 , http://www.dimoschakis.gr/?p=4764 ), είχε αναδείξει το θέμα των οφειλών του Ανταποδοτικού Τέλους των Αιολικών Πάρκων σε 33 Νομούς της χώρας.
  • Συνέβαλε στην έκδοση του Π Δ κατανομής κι αποπληρωμής των δικαιούχων Δήμων για τα έτη 2010-2014 μεταξύ των οποίων της Αλεξ/πολης και του Σουφλίου .
  • Πέραν των ως άνω Δήμων μας , ωφελήματα σε είδος δηλαδή σε ρεύμα είχαν οι κάτοικοι των Οικισμών της Αισύμης, Μάκρης,Νίψας Λευκίμης, Μικρού  Δερείου, κλπ άλλων μικρών Χωριών αρμοδιότητας Δήμων Αλεξ/πολης και Σουφλίου αντίστοιχα.
  • Δυστυχώς, σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει συνέπεια και συνέχεια με τον εαυτό της και δεν προχώρησε ως όφειλε μέχρι σήμερα στη καταβολή Ανταποδοτικού Τέλους από το 2014-18 & έκανε πάλι στάση πληρωμών ….και γι’αυτό πριν 15 ημέρες κατατέθηκε σχετική κοινοβουλευτική Αναφορά (http://www.dimoschakis.gr/?p=11242 ).

Δείτε την ομιλία σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=Rxf5JpTxwAs&t=

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Ακολουθώντας την προσφιλή σας συνήθεια, φέρνετε ένα σχέδιο νόμου με τη μορφή του κατεπείγοντος το οποίο έχει σοβαρότατες παραμέτρους. Εσείς, όμως, επιλέξατε τον γρήγορο και πρόχειρο τρόπο αντί τον γόνιμο διάλογο.

Στα βασικά θέματα του σχεδίου νόμου αναφέρθηκε με επάρκεια ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Σκρέκας. Αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνον στην πρωτοποριακή ενέργεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου στον τομέα της γεωθερμίας. Οι καινοτόμες σκέψεις και οι οραματισμοί μας ενέπνευσαν όλους. Τους ενθαρρύναμε και υποχρεώσαμε την Κυβέρνηση να ασχολείται με αυτές.

Δυο λόγια για τη γεωθερμία: Έχουν εντοπιστεί γεωθερμικά πεδία σε τριάντα περιοχές της χώρας μας. Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να βρει χρήση σε πολλές περιπτώσεις. Εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία περιοχών σε διάφορους παραγωγικούς τομείς.

Την περίοδο 2011-2012 ξεκίνησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, κύριε Υπουργέ, τη γεωθερμική προσπάθεια. Κατάφερε να πάρει το 2013-2014 στο γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης την προβλεπόμενη άδεια. Το 2017 εκδόθηκε η μοναδική έως σήμερα στην Ελλάδα άδεια διανομής θερμικής ενέργειας για όλες τις γεωθερμικές χρήσης. Έναν χρόνο μετά προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου έργου και μάλιστα με θετικό αποτέλεσμα.

Το όραμα του τοπικού δήμου δεν σταμάτησε, όμως, εδώ. Έχει στα σκαριά μία μεγαλύτερη τηλεθέρμανση στην περιοχή της παλιάς Τραϊανούπολης. Με αυτό το έργο εξασφαλίζεται στα γύρω χωριά και τους κατοίκους φθηνή θέρμανση για τα σπίτια τους. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της καινοτομίας, κύριε Υπουργέ και της αναπτυξιακής προοπτικής ενός δήμου, τότε τι είναι;

Έχει γίνει πλέον πεποίθηση σε όλο τον Νομό ότι τέτοια γεωθερμικά έργα προσφέρουν γόνιμο έδαφος για πολλαπλές επενδύσεις, που θα φέρουν και πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία μας και την οικονομία μας. Καμαρώνουμε για την ακριτική και νευραλγική περιοχή μας, διότι έτσι πιστεύουμε ότι ο Νομός Έβρου μπορεί να μετεξελιχθεί σε πρότυπο νομού όλης της χώρας, όπως ήταν και πάντα το σύνθημά μου, όπως ήταν και πάντα το σύνθημα όλων των Εβριτών: «Φυσικά, γιατί όχι;». Και όλα αυτά με μία Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει με ιδεοληπτική προσέγγιση όλες τις επενδύσεις.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε αυτόν τον τομέα, όμως, σας παραδίδει δωρεάν μαθήματα για το τι σημαίνει ουσιαστική ανάπτυξη, χωρίς τα δεσμά του κρατισμού και χωρίς κομματική λογική. Τα επιτεύγματα ανήκουν μόνο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης που πουλάει τεχνογνωσία, δηλαδή στον τοπικό Δήμαρχο και στον Αντιδήμαρχο της Τραϊανούπολης. Χρησιμοποιήστε τα ως οδικό χάρτη για να κινηθούν ανάλογα και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας, στην περιφέρεια των οποίων έχουμε γεωθερμικά πεδία.

Υπάρχουν δύο ερωτήματα, όμως, κύριε Υπουργέ, που πραγματικά θέλουμε τις δικές σας απαντήσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος του 2016 είναι έργο δικό σας. Εκεί φυσικά δεν προβλέπονται κίνητρα και προνόμια στις παραμεθόριες περιοχές. Επειδή αναμένεται ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος, θα συμπεριλάβετε το αντικείμενο της γεωθερμίας, ώστε να ενθαρρυνθεί και ο τοπικός Δήμος και οι λοιποί δήμοι της χώρας, αλλά πάνω από όλα η ιδιωτική επιχειρηματικότητα;

Επίσης, το γεωθερμικό πεδίο της Σαμοθράκης, γνωρίζετε και εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και εκμεταλλεύσιμο και για άλλες δράσεις, όχι μόνο για τον ιαματικό τουρισμό. Τι μέτρα θα λάβετε για τη συνέργεια η οποία διαφαίνεται να έρχεται των δύο τοπικών δήμων της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης; Με ποιον τρόπο θα τους ενθαρρύνετε, ώστε να συνεργαστούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο;

Κύριε Υπουργέ, -μια και σας έχουμε εδώ- ανέδειξα με τρεις απανωτές ερωτήσεις το θέμα του ανταποδοτικού τέλους των αιολικών πάρκων που αφορούσε τριάντα τρεις νομούς της χώρας. Απαγκιστρωθεί αυτό το θέμα. Πράγματι δόθηκε λύση. Προωθήθηκε ένα προεδρικό διάταγμα και μάλιστα με επισπεύδοντα τον οργανισμό που λέγεται ΚΑΠΕ -προς τιμήν τους- έβαλαν πλάτη και μάλιστα τελείωσαν το προεδρικό διάταγμα. Έγινε διανομή και κατανομή όλου αυτού του ποσού των τεσσάρων ετών, 2010-2014. Ήδη σας έχω καταθέσει ερώτηση σχετικά με το τι θα πράξετε για την τετραετία 2014-2018. Ωφελήθηκαν οι τοπικοί δήμοι, ωφελήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες -σε είδος φυσικά- και όλοι αναμένουν την απόφασή σας σε ό,τι αφορά την κατανομή αυτών των ποσών που έχουν ήδη εξασφαλιστεί, βάσει του σχετικού νόμου, τον οποίον ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.