Μεταμορφώνονται τα Λουτρά Τραϊανούπολης

553

Σε μοναδικά σπα με τέσσερις λουτρώνες θα μεταμορφωθούν τα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης, μετά τις παρεμβάσεις που αποφάσισαν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, με σεβασμό στην ιστορία και με γνώμονα τη χρηστικότητα, την αισθητική και την παροχή υψηλών υπηρεσιών.

«Ξεκινήσαμε μια ολοκληρωτική παρέμβαση σε δύο τμήματα. Συμφωνήσαμε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Δόμνα Τερζοπούλου, να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση, βάσει της οποίας θα ανακαινίσουμε και θα ξαναζωντανέψουμε τους τέσσερις οθωμανικούς λουτρώνες», περιγράφει στην «ΥΧ» ο δήμαρχος, Βαγγέλης Λαμπάκης. «Εσωτερικά βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, ενώ εξωτερικά απαιτούνται ορισμένες παρεμβάσεις», προσθέτει. Με την ολοκλήρωσή της, εντός των ημερών, από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και την αρχαιολογία, η μελέτη θα κατατεθεί στην περιφέρεια για τη χρηματοδότησή της από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Τουρισμού ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή της.

Αναβάθμιση και του ξενοδοχείου

Παράλληλα, η μελέτη για το ξενοδοχείο που λειτουργεί ολοκληρώνεται, ώστε να αναβαθμιστεί σε τριών αστέρων, με παροχή υπηρεσιών πεντάστερου και ανακαίνιση του εστιατορίου και του υδροθεραπευτηρίου. «Όταν ολοκληρώσουμε την ανακαίνιση και επανάχρηση των οθωμανικών λουτρώνων και μεταφέρουμε το υδροθεραπευτήριο, θα κατεδαφιστεί το υφιστάμενο και θα λειτουργήσουν οι λουτρώνες ως σπα», επισημαίνει ο κ. Λαμπάκης. Μετά την κατεδάφιση θα αναπνεύσει ο περιβάλλων χώρος και θα διαμορφωθεί μια αξιόλογη επένδυση στον τουριστικό τομέα, ικανή να δημιουργήσει τουλάχιστον 60 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι θα μισθωθεί σε ιδιώτη, για την εύρυθμη λειτουργία των λουτρών.

Η ανάπλαση αναβαθμίζει τη θέση των λουτρώνων στον αρχαιολογικό χάρτη της περιφέρειας, συντελώντας στην ανάδειξη ενός σπουδαίου μνημείου, της Χάνα, κτήριο του 1375 που χρησίμευε ως ξενώνας, από τα ωραιότερα πρώιμα οθωμανικά μνημεία της Θράκης.

ypaithros.gr