∆έκα µέρες πίσω η πληρωμή του πριμ βάμβακος

1266

Χωρίς πιστώσεις για τους αγρότες κύλησε και η περασµένη εβδοµάδα, µε το χρονοδιάγραµµα των πληρωµών να πηγαίνει δέκα µέρες πίσω, δίχως εξηγήσεις και διευκρινήσεις από την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη. Κάπως έτσι για το τέλος του µήνα µεταφέρεται η πληρωµή των πρώτων συνδεδεµένων του 2018, πιθανότατα µαζί µε τις διορθωτικές πληρωµές που αφορούν υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζηµίωσης της περασµένης χρονιάς, αλλά και των de minimis στους τευτλοπαραγωγούς.

Αργότερα και περί τα µέσα Μαρτίου πηγαίνει και η ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι, για την οποία ο ίδιος ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης είχε δεσµευτεί ότι θα πληρωθεί µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες της Agrenda λένε ότι η όλη καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη ταµειακής ρευστότητας, δεδοµένου ότι πρόκειται για ένα ποσό περί τα 160 εκατ. ευρώ.

Εν τω µεταξύ, σε επιφυλακή για να στείλουν τα αρχεία των δικαιούχων παραγωγών στα κεντρικά του Οργανισµού Πληρωµών βρίσκονται οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ όσον αφορά τις διορθωτικές πληρωµές του περσινού έτους, αλλά και των συνδεδεµένων. Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποια προϊόντα θα περιλαµβάνονταν στην πίστωση της επόµενης εβδοµάδας, καθώς ακόµα δεν έχουν υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι σχετικές αποφάσεις που απαιτούνται. Στα σίγουρα προς πληρωµή είναι τα συµπύρηνα ροδάκινα προς χυµοποίηση και οι σπόροι σποράς, καθώς οι δηµοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ  τα ποσά ενίσχυσης για µεν τα πρώτα στα 15,42 ευρώ το στρέµµα και για τους σπόρους στα 25,30 ευρώ το στρέµµα.

Πάντως, η µεγαλύτερη µερίδα του αγροτικού κόσµου βρίσκεται σε αναµονή για τις συνδεδεµένες στο σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τη µηδική και τα τριφύλλια, τα όσπρια, τους καρπούς µε κέλυφος, που παραδοσιακά πληρώνονται πρώτα κάθε χρόνο. Πρέπει να σηµειωθεί ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω ενισχύσεις, χωρίς να έχουν ακόµα εκδοθεί οι αποφάσεις µε τις τιµές τους, θα κινηθούν χαµηλότερα από τα περσινά επίπεδα, όταν ήδη το 2017 κάποια είχαν σηµειώσει σηµαντική µείωση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µηδική (στα 15,4 ευρώ ο τόνος το 2017 από την ενδεικτική τιµή των 27,3 ευρώ), ψυχανθή (στα 8,7 ευρώ ο τόνος πέρυσι µε ενδεικτική τιµή στα 17,1 ευρώ), όσπρια (στα 16,4 ευρώ ο τόνος µε ενδεικτική τιµή στα 29,6 ευρώ) και καρποί µε κέλυφος (στα 12,6 ευρώ ο τόνος το 2017 µε ενδεικτική τιµή στα 13,9 ευρώ) αναµένεται να δώσουν λιγότερα ποσά στους δικαιούχους. Σε αυτό το µοτίβο και η συνδεδεµένη στο σκληρό σιτάρι, που πέρυσι έφτασε τα 8,2 ευρώ το στρέµµα και φέτος δεν αναµένεται να ξεπεράσει τα 7,5 ευρώ.

Όσον αφορά την ειδική ενίσχυση βάµβακος, αυτή υπολογίζεται λίγο κάτω από τα 70 ευρώ το στρέµµα, καθώς οι δηλωµένες από τους παραγωγούς εκτάσεις είναι περισσότερες φέτος. Υπενθυµίζεται ότι όπως έγινε γνωστό ότι δεν αναµένεται κάποια µαζική µείωση του πλαφόν ανά Περιφέρεια, ωστόσο δεν θα χαθεί η συνδεδεµένη για όσους καλλιεργητές είχαν ζηµιά η οποία έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ και εφόσον τα πορίσµατα των γεωπόνων του οργανισµού δείξουν απώλεια παραγωγής, λόγω καιρικών συνθηκών. Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις Σταύρου Αραχωβίτη σε εκπροσώπους των παραγωγών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τους οποίους πρόσφατα διαβεβαίωσε ότι «κανένας βαµβακοπαραγωγός των νοµών Έβρου και Ροδόπης δεν θα χάσει την ενίσχυση»

Στην επόµενη πληρωµή όσοι έχασαν την εξισωτική του 2018 επειδή ήταν στον έλεγχο

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων όσον αφορά την εξισωτική αποζηµίωση του 2018, καθώς παρότι η εν λόγω ενίσχυση καταβλήθηκε σε 332.479 άτοµα, εδώ και δύο µήνες εκκρεµεί η πληρωµή όσων συµπεριλήφθηκαν στο δείγµα επιτόπιου ελέγχου, παρά το γεγονός ότι στον έλεγχο δεν υπήρχαν ευρήµατα. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι θα περιλαµβάνονται στην επόµενη πληρωµή και πιθανότατα µέσα στην επόµενη εβδοµάδα. Τη µεγάλη καθυστέρηση στην πληρωµή των δικαιούχων του Μέτρου 13 που περιλαµβάνονται στο δείγµα επιτόπιου ελέγχου του ΟΣ∆Ε 2018 τονίζει µε ερώτηση του ο βουλευτής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜΑΡ Σερρών Μιχάλης Τζελέπης.

agronews.gr