Ο ακτιβιστής Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί πέρασε τα σύνορα και βρίσκεται στον Έβρο!

639

Στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ο Πόντιος ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί που φυλακίστηκε και βασανίστηκε στην Τουρκία επί 15 μήνες, με ένα αστήριχτο αλλά βαρύ κατηγορητήριο και αφέθηκε ελεύθερος μόλις στις 25 Ιουλίου 2018.

Πηγές του pontos-news.gr αναφέρουν πως ο Πόντιος ακτιβιστής πέρασε παράνομα στην Ελλάδα, και στις Φέρρες Έβρου συνελήφθη από άνδρες της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί αναμένεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο καθώς κινδυνεύει η ζωή του εάν επιστρέψει στην Τουρκία. Ο Πόντιος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε προσπαθήσει να έρθει στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο, ωστόσο για λόγους που δεν γνωρίζουμε του είχαν αρνηθεί τη βίζα.

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε ως Ιμπραήμ Γιαϊλαλί  το 1974 στο συνοικισμό Γιαϊλά του  χωριού Ασάρ του νομού της  Σαμψούντας (Αμισός) του Πόντου.

Τον Απρίλιο του 1994 με την κατάταξή του στον τουρκικό στρατό στάλθηκε στο Κουρδιστάν. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τραυματίστηκε σε μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ, συνελήφθη και έμεινε αιχμάλωτος για  δύο χρόνια και τρεις μήνες.

Στο διάστημα αυτό η οικογένεια του Γιαϊλαλί στην ερώτηση  για την τύχη του Γιαϊλαλί λάμβανε την απάντηση ότι  «δεν υπάρχει τέτοιος στρατιώτης». Όταν όμως οι γονείς του επέμεναν να βρεθεί λύση για την απελευθέρωση του και την επιστροφή του, οι δυνάμεις Ασφαλείας τους προειδοποίησαν λέγοντάς τους τα εξής: «Έχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Έλληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την επιστροφή του γιου σας, θα έχετε προβλήματα». Τους έκαναν μάλιστα σαφές ότι δεν θα πρέπει να μιλούν δημοσίως για την υπόθεση αυτή, για να μην διαπομπευθούν με τη δημοσιοποίηση της καταγωγής τους.

Με την απελευθέρωσή του  άλλαξε το όνομά του  σε Γιάννης-Βασίλης και άρχισε να συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο στο Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να συλληφθεί αυτή τη φορά από το τουρκικό κράτος, να βασανισθεί και  να φυλακιστεί για 3,5 μήνες. Μαζί με τη σύντροφό του ΜεράλΓκιουλεινί πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη της Γενοκτονίας, με αποτέλεσμα ο Γιαϊλαλί να συλληφθεί την 22α Απριλίου 2017, με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε τρομοκρατική δραστηριότητα, λόγω της δράσης του για ελευθερία στο Κουρδιστάν και  για  προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν, λόγω της αρθρογραφίας του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

pontos-news.gr – malkidis.blogspot.com