Σκληρή αντιπαράθεση του τέως Δημάρχου Χανού, με τον νυν Βίτσα για την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας!

335

Μπαράζ αντιπαράθεσης των δύο ανδρών στη Σαμοθράκη σχετικά με την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας. Ακουλουθούν οι δύο επιστολές

Γιώργος Μ. Χανός: Αιδώς Αργείοι!!! (Απάντηση στον δήμο Σαμοθράκης για την δημιουργία βάσης δεδομένων με καταγραφή δημοτικής περιουσίας)

Την  Πέμπτη 17 Ιανουαρίου από το Γραφείο του Δημάρχου Σαμοθράκης αναφέρεται ένας ακόμα «άθλος» από τον σύγχρονο Ηρακλή μας! Αυτός ο άθλος είναι η υποβολή στο κτηματολόγιο των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου (αυτό). Να θυμίσουμε ότι το κτηματολόγιο – όπως γνωρίζετε – ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πριν 3 χρόνια και  όλοι οι πολίτες έκαναν ότι έπρεπε γι΄ αυτό. Ο Δήμαρχος μας, μη μπορώντας να αφήσει τον κακό εαυτό του, αναφέρεται και πάλι με τον πιο προσβλητικό τρόπο σε αυτούς που δημιούργησαν και φύλαξαν την κιβωτό της Σαμοθράκης που λέγετε Δημοτική περιουσία.
Να θυμίσω λοιπόν σε αυτούς που ουτε  είχαν ούτε έχουν ποτέ μνήμη αλλά και γνώση, ότι μέχρι το 1965 η περιουσία του Δήμου ήταν το κοινοτικό κατάστημα, το Λαογραφικό σήμερα μουσείο (δωρεές Ασδράνια), το παλιό Γυμνάσιο και ο παλιός Υγειονομικός Σταθμός. Όπως και το κοινοτικό δάσος πάνω από την Χώρα.
Ειδικές τιμές για ένστολους !!!
Το 1964 – 1965 σε κάποιο κοινοτάρχη, που νομίζω λεγόταν  Μιχαήλ. Γ. Χανός, με πρωθυπουργό τον Γέρο της Δημοκρατίας και Υπουργό Γεωργίας τον Ξανθιώτη Αλέξανδρο Μπαλτατζή, δόθηκε δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα και κατάφερε τον μοναδικό μέχρι σήμερα άθλο για την Ελλάδα, να αγοράσει την τεράστια περιουσία της Μονής Ιβήρων, πείθοντας προς τούτο τον Ηγούμενο της μονής. Τα κτήματα αυτά είχαν δοθεί στην μονή εδώ και 300 χρόνια και πιστεύω ο καθένας αντιλαμβάνεται πως θα ήταν η Σαμοθράκη και ο Δήμος αν αυτή η περιουσία  ανήκε ακόμα στην μονή όπως συμβαίνει στη Σκύρο, στη Βιστωνίδα και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Η μεταβίβαση ήταν συνολική, εκτός από μια μικρή περιοχή γύρω από το μετόχι. Τα πάντα, για την εποχή, ήταν  τοπογραφημένα, με απρόσβλητες συμβολαιογραφικές πράξεις και καταγεγραμμένες χειρόγραφα με καλλιγραφικά γράμματα, δεδομένου ότι τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά σύγχρονα μηχανογραφικά μέσα .
Την περίοδο της Χούντας δόθηκαν δυστυχώς πάρα πολλά κτήματα, υποτίθεται σε ακτήμονες, και έτσι χάθηκε ένα μεγάλο μέρος ( οι καταστάσεις βρίσκονται μαζί με τα άλλα στοιχεία στα αρχεία του Δήμου)
Το 1983 από δωρεά της Κας Τριανταφυλλιάς Πατέστου δίδετε το σημερινό γήπεδο της Χώρας.
Τα τελευταία 20 χρόνια οι τότε Δήμαρχοι πρόσθεσαν στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου τον Λαδόμυλο (πρώην Πνευματικό Κέντρο), την οικία Ρούσσου Γεωργίου και  την οικία Δημητριάδη – Χανού, τα οποία αναπαλαιώθηκαν και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας. Επίσης αγοράστηκε ο υδρόμυλος Χατζηστεφάνου, ο φούρνος Χρ. Παππά όπως και το βιομηχανικό κτίριο Παπανικολάου στο Λάκκωμα. Ακόμα προστέθηκαν από δωρεές αγροτεμάχια και δασικές εκτάσεις. Όλα αυτά και ορισμένα άλλα που δεν θέλω να αναφέρω, έχουν γίνει με συμβόλαια, τοπογραφικά και όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία. Τα δε δάση είναι αναγνωρισμένα, χαρτογραφημένα και αποτυπωμένα σε ανάλογους χάρτες   εδώ και λίγα χρόνια σαν δημοτικά δάση από την δασική υπηρεσία.
Το 2012-2013 έπρεπε να μπουν στο διπλογραφικό σύστημα του Δήμου και ενώ άρχισε η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους και χωρίς καμία επίπτωση.
Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά το προσωπικό του Δήμου. Όσο αναφορά τις ενέργειες για την εφαρμογή των σχεδίων πόλης, είναι όντως ένα μεγάλο θέμα που χωρίς την βοήθεια του κράτους δεν πρόκειται να λυθεί και οι όποιες θετικές  ενέργειες έγιναν είναι άλλο κεφάλαιο που αφήνει πολλά περιθώρια συζήτησης.
Οι Δήμαρχοι- και όλοι μας – είμαστε για να φυλάμε Θερμοπύλες και όχι για να φτύνουμε την ιστορία μας, γιατι αυτή εκδικείται και εκδικείται σκληρά
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!

Γιώργος. Μ. Χανός

Επι 12ετία  Δήμαρχος και νυν Υποψήφιος Δήμαρχος Σαμοθράκης

Απάντηση Δημάρχου Σαμοθράκης Αθ. Βίτσα στο “Αιδώς Αργείοι”

Με ανακοίνωσή μας παρουσιάσαμε στις 17.01.2019 την οργάνωση της καταγραφής της δημοτικής περιουσίας με τρόπο σύγχρονο.

Με έκπληξη βλέπουμε την αντίδραση του τέως δημάρχου σε σημερινή ανακοίνωση  με τίτλο:

« Αιδώς Αργείοι!!! (Απάντηση στον δήμο Σαμοθράκης για την δημιουργία βάσης δεδομένων με καταγραφή δημοτικής περιουσίας)»

Στο κείμενο της ανακοίνωσής μας δεν υπάρχει τίποτα το προσβλητικό τόσο για τον ίδιο όσο και για κανένα άλλον. Προς τι λοιπόν η αντίδραση αυτή; Ποια είναι η αιτία ή η αφορμή για την έντονη αυτή αντίδραση;

Αυτή την περιουσία που περιγράφει στην ανακοίνωσή του και πληρώθηκε από τους δημότες σεβαστήκαμε και οργανώσαμε την καταγραφή της με τρόπο καλύτερο.  Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε σκόρπιους τους τίτλους, γραμμένες τις μεταβολές σε πρόχειρο χαρτί. Επιπλέον η υποχρέωση δήλωσής της στη ΔΟΥ με το έντυπο Ε9 είναι μια υποχρέωση που προϋπήρχε από παλιά. Δεν υπήρχε δήλωση Ε9 του δήμου, ανεκπλήρωτη υποχρέωση που οδήγησε σε πρόστιμα κι αυτό γιατί δεν μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τίποτα. Κι όταν ήρθε το κτηματολόγιο στα χρόνια της δικής μας θητείας πράξαμε το αυτονόητο της δικής μας υποχρέωσης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των κοινόχρηστων χώρων που είχαν αποφάσεις δικαστικές από το 2001 τι ακριβώς έπραξε για την πληρωμή τους πέραν από τις υποσχέσεις για ανταλλαγές οι οποίες ούτε κι αυτές υλοποιήθηκαν ποτέ;

Τί λοιπόν τον ενόχλησε τόσο πολύ; Η καταγραφή; Ο εκσυγχρονισμός και σ  αυτόν τον τομέα; Η πληρωμή των αποφάσεων; Η συνέπεια στους δημότες που είχαν εκκρεμότητες και σε τελική ανάλυση δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους;

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το μένος του που ξεπερνά και τις προσπάθειες να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία για ολοκλήρωση του έργου του αλλά δεν δικαιολογεί σε εμάς τη δεύτερη. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αντίδρασή του σήμερα που ο δήμος αποδεδειγμένα λειτουργεί καλύτερα από τότε.

Παρακάτω υπενθυμίζουμε  το κείμενο της ανακοίνωσής μας για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Δύο από τα αναρίθμητα βασικά προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2014 σχετίζονται με τη δημοτική περιουσία.
Το πρώτο ήταν η ανυπαρξία Ε9 και αναδείχθηκε με την υποβολή απολογιστικών στοιχείων κατά την σύνταξη ισολογισμού του έτους 2012. Δεν υπήρχαν οι ισολογισμοί για τα έτη 2012, 2013 που αντιστοιχούσαν στην ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης.
Το δεύτερο ήταν αυτό της υποβολής τους στην υπό εξέλιξη κτηματογράφηση. Ενώ θα θεωρούσε κάποιος ότι ήταν μια απλή διαδικασία διεκπεραίωσης, αυτό αναδείχθηκε σε μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Έπρεπε να ανευρεθούν οι τίτλοι, να εντοπιστούν τα ακίνητα, να συλλεχθούν τα υπάρχοντα τοπογραφικά διαγράμματα και τέλος να υποβληθούν στο κτηματολόγιο.
Η απαραίτητη εργασία ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθεί από την υπηρεσία γι’ αυτό και προσφύγαμε σε βοήθεια από εξωτερικό συνεργάτη.


Αυτό που υπήρχε μέχρι τότε ήταν μια χειρόγραφη καταγραφή σε χαρτιά με τρόπο πρόχειρο, όπως φαίνεται στις σχετικές δύο φωτογραφίες.
Αντιθέτως το παραδοτέο της εργασίας ήταν ένα ακόμα βήμα εκσυγχρονισμού. 
Σήμερα ο Δήμος Σαμοθράκης διαθέτει βάση δεδομένων με καταγραφή και ψηφιοποίηση όλου του σχετικού υλικού.
Περιλαμβάνει:
Αρχείο με καταγραφή της ακίνητης περιουσίας από τη σύσταση του δήμου μέχρι σήμερα και υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί η θέση όλων των ακινήτων, του κάθε ακινήτου χωριστά.
Επίσης, ο Δήμος έχει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει και να στηρίξει νομικά όλες εκείνες τις περιπτώσεις καταπάτησης της περιουσίας του.
Ακόμα, έχει καταγραφεί στη βάση δεδομένων και η εν δυνάμει ακίνητη περιουσία στους οικισμούς Χώρα, Καμαριώτισσα και Θέρμα που προκύπτει απ’ τις πράξεις εφαρμογής των ρυμοτομικών σχεδίων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω οικισμοί έχουν ρυμοτομικό σχέδιο από το 1995 και αυτό έπρεπε προοδευτικά να υλοποιείται συμβάλλοντας στη λειτουργικότητα τους η οποία θα εκκινήσει αναπτυξιακή διαδικασία μετά την «ακινησία» δυόμιση και πλέον δεκαετιών.
Αντιλαμβανόμενοι τις αρνητικές επιπτώσεις και τη στασιμότητα που δημιουργούσε στους οικισμούς, μετά από μεγάλη προσπάθεια δεκαεννέα (19) μηνών καταφέραμε να αποζημιώσουμε κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους είχε διεκδικηθεί η πληρωμή τους με δικαστικές προσφυγές. Οι σχετικές αποφάσεις ήταν κυρίως των ετών 2001- 2004. Και στο συγκεκριμένο πρόβλημα πολύτιμη ήταν η συνεργασία μας με το υπουργείο Εσωτερικών. 
Αυτοί οι χώροι πλέον ανήκουν στο δήμο προς αξιοποίηση για τις χρήσεις που προορίζονται. 
Οι κάτοικοι των οικισμών αυτών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι επιδίωξή μας να προχωρήσουμε και σε άλλες αποζημιώσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για να καταστούν οικοδομήσιμα τα οικόπεδα τους, ενώ η «απελευθέρωσή» τους μπορεί να αξιοποιηθεί και για κατασκευή έργων υποδομής.