Με το διαστημόπλοιο πετώ… Στην Αλεξανδρούπολη

884

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Με το διαστημόπλοιο πετώ…»

Το κινητό πλανητάριο Starlab φιλοξενείτε εκ νέου από το Μουσείο σε έναν νέο και εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μια μοναδική εμπειρία ενός πραγματικού πλανηταρίου μέσα στο θόλο όπου οι μαθητές κάνουν ένα μοναδικό ταξίδι στο διάστημα, βλέπουν τα αστέρια και τους πλανήτες όπως φαίνονται σε σκοτεινό ουρανό, μαθαίνουν για τους μύθους των αστεριών και τις ιστορίες που τα συνδέουν. To πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με τα εκπαιδευτικά πακέτα Star Theater και Space Explorer με τα οποία οι μαθητές κάνουν ένα ταξίδι στους πλανήτες έχοντας την αίσθηση ότι ταξιδεύουν κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Επιπρόσθετα η εκπαιδευτική δράση υποστηρίζεται με την υλοποίηση οργανωμένων δραστηριοτήτων προκειμένου οι μαθητές να αποτυπώσουν και να οικοδομήσουν την δική τους εικόνα για τους πλανήτες, τους αστερισμούς και το διάστημα. Παιχνίδι, διάδραση, ανακάλυψη και εικαστικές δημιουργίες πλαισιώνουν το πρόγραμμα.

Η δράση κάθε φορά διαμορφώνεται σύμφωνα με τις μαθησιακές ανάγκες καθώς και τα αναπτυξιακά και γνωστικά χαρακτηριστικά κάθε ηλικιακής ομάδας.

Ομάδα στόχου: Η εκπαιδευτική δράση προτείνεται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Προσχολική ηλικία και τάξεις Δημοτικού).

Διάρκεια δράσης: 1 ώρα

Ημερομηνίες υλοποίησης της εκπαιδευτικής δράσης: 04/02 – 22/02/2019

Δηλώσεις συμμετοχής: Προκειμένου να δηλώσετε συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση, επικοινωνήστε με το Μ.Φ.Ι.Α. στο 2551-0-80204

Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 3 ευρώ

Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης:

Ανδρεάδου Έφη, εκπαιδευτικός – εμψυχώτρια, Υποψ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μ.Φ.Ι.Α.

Υποστήριξη οργάνωσης & υλοποίησης:

Χατζηπρίμου Εύη, εκπαιδευτικός

*Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί ως εκπαιδευτικά κατάλληλο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

ΘΕΜΑ : Απάντηση σε αίτημα έγκρισης εκπαιδευτικού προγράμματος » .

Σε απάντηση του από 11-7-2018 ηλεκτρονικού εγγράφου, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το αρ. 52/01- 11-2018 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π, το εν λόγω αίτημα που αφορά στην παιδαγωγική καταλληλότητα του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης , σε σχολικές μονάδες Α ́/θμιας (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και Β ́/θμιας Εκπαίδευσης τα οποία υλοποιούνται είτε εντός του Μουσείου είτε στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, σε προστατευόμενο πλατανόδασος το οποίο διατρέχει ένας παραπόταμος του ποταμού Έβρου γίνεται αποδεκτό για το σχολικό έτος 2018-19, με τις εξής προϋποθέσεις:

Ειδικές τιμές για ένστολους !!!
  • Η ενημέρωση και έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων και της Διεύθυνσης της σχολικής μονάδας για τη συμμετοχή σε αυτό. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/-τριών.
  • Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος να γίνεται παρουσία του/της/των εκπαιδευτικού/εκπαιδευτικών των σχολείων.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κανενός είδους διαφημιστικό σκοπό.
  • Να μην υπάρχει προβολή και διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού.
  • Να μη γίνει ηχογράφηση ή/και βιντεοσκόπηση των μαθητών/-τριών που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  • Η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή των μαθητών/-τριών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ιδίων και των οικογενειών τους. Στο ίδιο πλαίσιο απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/-τριών.
  • Ο χώρος υλοποίησης του προγράμματος να πληροί τις προϋποθέσεις των χώρων συνάθροισης κοινού έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών/τριών και η επίσκεψη στον χώρο αυτόν να πραγματοποιείται με ευθύνη της Δ/νσης και του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολείων.
  • Θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπ’ αριθμ 33120/ΓΔ4/28-02- 2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 681/τ.Β’/06-03-2017) που αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διεξαγωγής εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών.
  • Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι του προγράμματος οφείλουν να κοινοποιήσουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής τον απολογισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος (παιδαγωγικά αποτελέσματα, συμπεράσματα) μετά την ολοκλήρωσή του.

Για τη συμμετοχή στο ανωτέρω πρόγραμμα, το κόστος συμμετοχής (1,5€ ανά μαθητή/μαθήτρια), θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου».

Η ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Λ. ΜΠΑΚΑ