Με ρυθμούς χελώνας στο Διδυμότειχο η αποκατάσταση του τεμένους μετά την πυρκαγιά

633

Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά δεν υπάρχει μελέτη και χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του μνημείου

Δύο χρόνια συμπληρώνονται τον ερχόμενο Μάρτιο από την πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Οθωμανικής περιόδου που εγκαινιάστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο οι εργασίες καθαρισμού του.

«Δυστυχώς, η αποκατάσταση του μνημείου γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Αν και η υπουργός Πολιτισμού είχε έρθει άμεσα στο Διδυμότειχο, όταν είχαμε την καταστροφική πυρκαγιά, πριν από δύο χρόνια και μας είπε ότι η αποκατάσταση του μνημείου θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου, δεν είχαμε κάποια ουσιαστική εξέλιξη μέχρι σήμερα. Έχω πολύ συχνή και καλή επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά, δε μου παρουσιάζουν κάποιο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης», σημειώνει ο κ. Πατσουρίδης.

Ο ίδιος ζητάει να ολοκληρωθούν άμεσα οι μελέτες, αφού, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν χρήματα για την αποκατάσταση του μνημείου από κονδύλια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσουρίδη η υπόθεση του τεμένους Βαγιαζήτ αποτελεί μια ανοιχτή πληγή εδώ και οκτώ χρόνια για το Διδυμότειχο και έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά της πόλης.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, από το 2011 έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, με αποτέλεσμα εδώ και οκτώ χρόνια η κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκεται το τέμενος, να έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο.

«Οι εργασίες επρόκειτο να τελειώσουν το 2019, όμως, ξέσπασε η φωτιά και πήγαμε πολύ πίσω. Οι επαγγελματίες στην πλατεία είναι αγανακτισμένοι, αφού ουσιαστικά έχει αποκλειστεί το κέντρο της πόλης μας», σημειώνει ο κ. Πατσουρίδης

ethnos.gr