Καΐσας: Απολογισμός Κοινοβουλευτικής Θητείας 2017-2018

898

Ο απολογισμός της δεύτερης κοινοβουλευτικής μου διετίας, 2017 και 2018

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα που με στείλατε ως εκπρόσωπό σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και όπως πριν δύο χρόνια αισθάνθηκα την υποχρέωση να σας ενημερώσω για το κοινοβουλευτικό μου έργο της πρώτης διετίας, έτσι και τώρα, με την συμπλήρωση και της δεύτερης διετίας, ήρθε η στιγμή του απολογισμού του έργου μου ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντί σας.
Πρόκειται για ένα έργο πλήρως ενταγμένο στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μιας πολιτικής που κατάφερε να βγάλει την χώρα από τα Μνημόνια και να της δώσει την πρωταγωνιστική θέση που της αξίζεινα την κάνει πλεονασματική για πρώτη φορά στην ιστορία της ώστε να είναι σε θέση να ενισχύει με δισεκατομμύρια ευρώ τους αδύναμους συμπολίτες μας, μιας πολιτικής που έθεσε τις στέρεες βάσεις για τις συνθήκες της δίκαιης ανάπτυξης για όλους.

Το Κοινοβουλευτικό μου έργο την περίοδο 2017 και 2018 συνίσταται από τα παρακάτω:

1Συμμετοχή σε 186 συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στις οποίες είμαι μόνιμο ή αναπληρωματικό μέλος. Tην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με 78 συμμετοχές, όπου έγινε συζήτηση και επεξεργασία πλήθους σημαντικών Μεταρρυθμιστικών Νομοσχεδίων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας και την έβγαλαν από τα Μνημόνια, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με 30 συμμετοχές και την Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων με 8 συμμετοχές, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας με 11 συμμετοχές, την Υποεπιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, την Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για το Φάρμακο, την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την Εξεταστική Επιτροπή για τα Σκάνδαλα στην Υγεία της περιόδου 1997-2014 με 49 συμμετοχές. Η τελευταία επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της εξετάζοντας ενδελεχώς τα τελευταία δύο χρόνια όλες τις πτυχές, τις παραμέτρους και τα πρόσωπα κλειδιά σε βαριές υποθέσεις διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Σύμφωνα δε και με το πόρισμα που παραδόθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η συνολική επιβάρυνση της χώρας έφτασε στα 86 δις ευρώ εκ των οποίων μόνο οι πολιτικές στο φάρμακο επιβάρυναν το Δημόσιο με 23 δις ευρώ.

2Συμμετοχή σε 161 συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν κρίσιμα νομοσχέδια που εισηγήθηκε η Κυβέρνηση και τα οποία μεταρρύθμισαν και έβγαλαν την χώρα από τις Επιτροπίες και τα Μνημόνια.

326 ομιλίες και παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο, στις Επιτροπές και την Ολομέλεια, για θέματα τόσο τοπικά όπως η Αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων και οι πλημμύρες του Έβρου και η πρόσβαση στην ενημέρωση των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών,  όσο και γενικού ενδιαφέροντος, όπως τα Σκάνδαλα στην Υγεία και η διασπάθιση του Δημόσιου Χρήματος, οι εξετάσεις μαρτύρων για τα σκάνδαλα στο Φάρμακο και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ελλείψεις σε προσωπικό των Νοσοκομείων, τα Βαρέα Μέταλλα, η Μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία, οι Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, η Ανακύκλωση και η Κομποστοποίηση, τα Δηλητηριασμένα Δολώματα, ο χρόνος εργασίας των Ιατρών του ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, η μετατροπή του ΟΓΑ σε ΟΠΕΚΑ, η Μεταρρύθμιση στην Αναδοχή και την Υιοθεσία, το ζήτημα των Ναρκωτικών, η Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η Κατάργηση της Μείωσης των συντάξεων.

4Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στην Υποεπιτροπή Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, εισηγήθηκα το πόρισμα της Επιτροπής για την Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών της χώρας, μια διαδικασία υψίστης σημασίας για την χώρα που η ολοκλήρωσή της επιτρέπει τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση μεγάλων έργων για την αξιοποίηση των ποταμών και των υδάτων και την αντιμετώπιση των πλημμύρων, κάτι που πρωτίστως ενδιαφέρει τον νομό μας.

Επίσης, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου:

5Υπογραφή ή συνυπογραφή 75 ερωτήσεων για διάφορα θέματα εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η Δορυφορική πρόσβαση των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, η Αποκατάσταση των υποδομών στην Σαμοθράκη, η Ανάπτυξη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η Λειτουργία των Τελωνείων του Έβρου, η Περιβαλλοντική προστασία της Σαμοθράκης, τα Μέτρα διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, η Καταβολή επιδόματος επικίνδυνων και ανθυγιεινών  επαγγελμάτων στους Πυροσβέστες Πενταετούς Απασχόλησης, οι Καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων χηρείας, η Πορεία υλοποίησης του ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης για τον Έβρο,  η Θέσπιση επιπλέον κινήτρων για τους Ιατρούς του ΕΣΥ στις Παραμεθόριες Περιοχές, κ.α.

6Υποβολή 4 Αναφορών από κοινού με του συναδέλφους μου βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου κ.κ. Αναστασία Γκαρά και Δημήτρη Ρίζο για τις Ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του 2018 και την αποζημίωση των παραγωγών για τις χειμερινές και ανοιξιάτικες καλλιέργειες μέσω ΠΣΕΑ, για την Εκποίηση Δημοσίων Κτημάτων στην περιοχή “Εξώπολης Αλεξανδρούπολης”, για την Αναγκαιότητα της λειτουργίας Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα, για την Επαναλειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στην Αλεξανδρούπολη και για τα Προβλήματα του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε ζητήματα έλλειψης προσωπικού, αλλά και σε κτηριακές εγκαταστάσεις όπου απαιτήθηκε ο χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας του νησιού ως άγονου τύπου Α.

7Συμμετοχή σε 41 συνεδριάσεις ως μέλος των Επιτροπών Παραγωγής και Κυβερνητικού Ελέγχου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ στους τομείς της Υγείαςτης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Περιβάλλοντος, κατά τις οποίες γινόταν ο διάλογος και η επεξεργασία των σχετικών νομοσχεδίων, πριν αυτά κατατεθούν στο Κοινοβούλιο.

8Ως μέλος των Ομάδων Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου μεταξύ Ελλάδας-ΡουμανίαςΕλλάδας-Βουλγαρίας και Ελλάδας-ΙΡΑΚ συναντήθηκα με την αντίστοιχη Ομάδα Φιλίας της Βουλγαρίας τον Μάϊο του 2018 κατά την επίσκεψή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ενώ τον ίδιο μήνα συναντήθηκα ως μέλος του Προεδρείου της Ομάδας Φιλίας – ΙΡΑΚ με τον επιτετραμένο του ΙΡΑΚ στην χώρα μας. Τον Νοέμβριο του 2018 συναντήθηκα και με τον νέο Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα κ. Valentin Poriazov.

Ταυτόχρονα με το Κοινοβουλευτικό έργο, συμμετείχα σε πλήθος εξωκοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων, κρίσιμων επισκέψεων και συζητήσεων με Φορείς και Υπουργεία για τα προβλήματα του τόπου μας όπως:

9Περισσότερες από 80 συναντήσεις, επισκέψεις και συσκέψεις με Φορείς του Έβρου, Συλλογικά Όργανα Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Εκπαιδευτικών, Πολυτέκνων, Εργαζομένων στην Υγεία κ.α., επιτόπιες επισκέψεις σε Μονάδες Υγείας του νομού και συσκέψεις με Υπουργούς και στελέχη Υπουργείων με σκοπό την ενημέρωση και την εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι επιμέρους επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες του νομού μας όσο και ο γενικός πληθυσμός.
Ενδεικτικά αναφέρονται:

2017

  • Ιανουάριος 2017, Επίσκεψη στα Νοσοκομεία του Έβρου με τον Υπ. Υγείας κ. Ξανθό, Συναντήσεις με Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Αντιπεριφερειάρχη, Κτηνοτρόφους Φερών, Δήμαρχο Σουφλίου, Δήμαρχο Διδυμοτείχου, Δήμαρχο Ορεστιάδας, Εργαζόμενους ΕΦΚΑ. Επισκέψεις στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ν. Έβρου, στα Παιδικά Χωριά SOS, στην ΑΡΣΙΣ και στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
  • Φεβρουάριος 2017, Συνοδεία της Υπ. Εργασίας, κ. Αχτσιόγλου κατά την επίσκεψή της στον Έβρο, Επίσκεψη στον ΕΦΚΑ Αλεξανδρούπολης, Σύσκεψη στον Δ. Σουφλίου με θέμα: “Πορεία Εργασιών στον κάθετο άξονα”.
  • Μάρτιος 2017, Συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλου στην Ορεστιάδα, Σύσκεψη με αρμόδιους Υπουργούς, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπους της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, του ΤΑΙΠΕΔ και των αρμόδιων τμημάτων του κόμματος για θέματα που αφορούν την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, Σύσκεψη για Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Σύσκεψη με Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, Συνάντηση με τον Σύλλογο Μαιών και Μαιευτών, Συνεδρίαση στο Διδυμότειχο με θέμα: «Προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου»
  • Απρίλιος 2017, Επίσκεψη στο Τρίγωνο του Έβρου με τον Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκο Παππά.
  • Μάϊος 2017, Συνάντηση με την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού για συνταξιοδοτικά θέματα (ν. 4387/2016), Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα διόδια Μέστης, Συνοδεία κατά την επίσκεψη του Γεν. Γραμματέα Εργασίας του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νεφελούδη Ανδρέα, Συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου για το θέμα του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
  • Ιούλιος 2017, Συνάντηση εργασίας στην Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης, κ. Ντελή.
  • Αύγουστος 2017, Σύσκεψη για την ΕΒΖ με τον Αν. Υπ. Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.
  • Σεπτέμβριος 2017, Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψή του στην Ορεστιάδα.
  • Οκτώβριος 2017, Συσκέψεις με Αν. Υπ. Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση για ΕΒΖ, με Υπ. Υγείας, κ. Ξανθό και Αν. Υπ. Υγείας, κ. Πολάκη και Διοικητές Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, με Υπ. Επικρατείας κ. Βερναρδάκη και Βουλευτές ΑΜΘ στο Μέγαρο Μαξίμου, Συναντήσεις με ΤΕΕ Θράκης, Διοικητή 4ης ΥΠΕ, κ. Πλωμαρίτη.
  • Νοέμβριος 2017, Συνοδεία του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη στα εγκαίνια του Γραμμικού Επιταγχυντή στην Αλεξανδρούπολη, του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σταθάκη στον Έβρο, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου,  του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου κατά την επίσκεψη σε Δαδιά & Δέλτα, Συνάντηση με Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη για το Περιφερειακό Συνέδριο ΑΜΘ, Επίσκεψη στην ΕΒΖ με Αν. Υπ. Ανάπτυξης κ. Χαρίτση, Συνάντηση με εργαζόμενους ΦΔΠΠ, Σύσκεψη στον ΟΛΑ με Υφ. Οικονομικών κα. Παπανάτσιου και κ. Υπ. Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουπλή, Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
  • Δεκέμβριος 2017, Επιθεώρηση των εργασιών του οδικού Άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο και εγκαίνια του Τμήματος Ψαθάδες – Μάνδρα με τον Υπ. Υποδομών κ. Σπίρτζη, Συνάντηση με συντονιστικό Νοσοκομείου Διδυμοτείχου,  Εγκαίνια συστήματος X RAY στο Τελωνείο Κήπων.

2018

  • Ιανουάριος 2018, Επίσκεψη μαζί με Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και Εγκαίνια ΚΕΥΔ Αλεξανδρούπολης.
  • Φεβρουάριος 2018, Σύσκεψη στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, Σύσκεψη με τους Βουλευτές ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Συνάντηση με Πρυτανικές Αρχές Δημοκρίτειου, με το Σωματείο του ΕΚΑΒ, με το Σωματείο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών ΑΜΘ και με τον Γενικό Γραμματέα Υπ. Παιδείας, Γιώργο Αγγελόπουλο.
  • Μάρτιος 2018, Συνάντηση με Σύλλογο Πολυτέκνων ν. Έβρου «ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡ», Συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΒΖ, Σύσκεψη με τους Βουλευτές ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών σε σχέση με την καταχώρηση του ΑΤΑΚ, Συνοδεία του Αν. Υπ. Άμυνας κ. Κουβέλη κατά την επίσκεψή του στο Διδυμότειχο και συνάντηση με τους γονείς των δύο στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Ανδριανούπολης, συνοδεία της Υπ. Πολιτισμού κας Κονιόρδου στην Αλεξανδρούπολη.
  • Απρίλιος 2018, Συνάντηση με Υποδιοικητή 4ης ΥΠΕ, με Πρόεδρο ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη. Σύσκεψη με Αν. Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλο. Επίσκεψη στην APIVITA. Συνοδεία του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή κατά την επίσκεψη του  στον Έβρο.
  • Μάϊος 2018, Συσκέψεις με Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή και Αν. Υπουργό κ. Σαντορινιό για το Μεταφορικό Ισοδύναμο,  με Κτηνοτρόφους για το γάλα (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Αλεξανδρούπολης), με Βουλευτές Βόρειας Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπ. Υποδομών – Μεταφορών κ. Σπίρτζη με θέμα την ΕΓΝΑΤΙΑ.
  • Ιούνιος 2018, Εγκαίνια 1ης ΤΟΜΥ Αλεξανδρούπολης.
  • Ιούλιος 2018, Επίσκεψη σε ΕΦΚΑ Αλεξανδρούπολης.
  • Σεπτέμβριος 2018, Συνάντηση με υπεύθυνο ΤΟΕΒ για Π.Ε. Έβρου,  Συνοδεία του Αν. Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και του Αν. Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού κατά την επίσκεψή τους στη Σαμοθράκη.
  • Οκτώβριος 2018, Συσκέψεις με Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί του νομού μας (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, ανομβρία, πλημμύρες), με Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα για την ΕΒΖ, Συνάντηση με Υφ. Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδη (υπογραφή σύμβασης με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου).
  • Νοέμβριος 2018, Συνάντηση με τον Υφ. Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδη και τον Δήμαρχο Σουφλίου, κ. Πουλιλιό.
  • Δεκέμβριος 2018, Ομιλία στο Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα: «Αλεξανδρούπολη: Διαμετακομιστικό κέντρο – Συνδυασμένες μεταφορές – Ενέργεια» – ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Συνάντηση με Ειδικό Σύμβουλο του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσέκερη και τον Πρόεδρο του Κέντρου ΑΠΕ, κ. Τσολακίδη κατά την ενημερωτική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη.

Σας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για την ευκαιρία που μου δώσατε και για την συμπαράστασή σας όλα αυτά τα χρόνια ώστε να αγωνιστώ από την θεσμική αυτή θέση της Δημοκρατίας μας για το καλό του Έβρου και της Χώρας καθώς και τους συνεργάτες μου που με την εργασία τους και την επιστημονική τους κατάρτιση, με βοήθησαν να ανταποκριθώ στα πρωτόγνωρα για μένα βουλευτικά καθήκοντα.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ο Αγώνας συνεχίζεται.

Γεώργιος Καΐσας
Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ