Σωματείο καφέ-μπαρ Αλεξανδρούολης: Μέχρι πότε θα μας πίνουν το αίμα οι εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων ;

2183

Διαβάστε τι αναφέρει το σωματείο καφέ-μπαρ εστίασης της Αλεξανδρούπολης, για τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων:

Επιστολή διαμαρτυρίας & πρόσκληση

Αξιότιμοι κυρίες / κύριοι

Προς δυσάρεστη έκπληξη μας διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η δημοκρατία έχει αποπνιγεί. Ο λαός με την τελευταία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σε μια νέα κυβέρνηση  με αναμορφωμένη την πολιτική ζωή, απέβλεπε σε ένα αποδοτικό κρατικό μηχανισμό με ένα κράτος δικαίου, ισχυρό και ελεύθερο, που να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες την ευημερία και να τους οπλίζει με αισιοδοξία για το προσωπικό  τους μέλλον , για το μέλλον των παιδιών τους και ολόκληρου του Έθνους. Αντί αυτού έπραξαν  ότι ήταν δυνατόν προς την αντίθετη κατεύθυνση  και όσα έγιναν αποτελούν μαύρες σελίδες για την σύγχρονη ελληνική ιστορία.  Πραγματοποιήθηκε η ανεπανάληπτη οικονομική κρίση. Κατά το διάστημα αυτό, τα πράγματα της πατρίδος μας παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση, που τώρα πλέον έχει κορυφωθεί. Κατά την πάροδο των χρόνων του μνημονίου , ο κλάδος μας έχει υποστεί πάρα πολλά, παρόλο  που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Τρωκτικά που ροκανίζουν το εισόδημα των καταστημάτων ,έχουν καταστήσει τις επιχειρήσεις μας έναν «κουμπαρά», στον οποίο «βάζουν τα χέρια τους μέσα και αρπάζουν».

Σας απευθύνουμε  τήν παρούσα επιστολή προκειμένου νά εκφράσουμε  τά παράπονά μας καί  νά ζητήσουμε  τήν    παρέμβαση σας ὡς Βουλευτή του Νομού Έβρου  για ἕνα θέμα το οποίο απασχολεί πλήθος μελών των σωματείων υγειονομικού ενδιαφέροντος όλης της Ελλάδας. Αναφερόμαστε στο πρόβλημα πού αντιμετωπίζουμε με τα πνευματικά δικαιώματα.  Το χαρακτηρίζω επιεικώς πρόβλημα , διότι ἔχει γίνει ένας εφιάλτης .Στην λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν τρία .Ειδικά ,για εμάς τους επαγγελματίες καφέ μπαρ εστίασης, κέντρα διασκέδασης. Συγκεκριμένα: Μετά από το σκάνδαλο και την ανάκληση της αδείας της Α.Ε.Π.Ι  το σκηνικό με τις εταιρίες είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων η κατάσταση  έχει ως εξής.

Η ΕΥΕΔ δηλώνει πως εκπροσωπεί περισσότερους από 14.600 έλληνες δημιουργούς και δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων, Είναι έτοιμη και δραστηριοποιείται  στον εισπρακτικό μηχανισμό για την αποτελεσματικότερη αδειοδότηση και είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων, έχοντας το πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης στη μεγάλη βάση δεδομένων των ήδη καταγεγραμμένων χρηστών μουσικής.

Η «Αυτοδιαχείριση» από την πλευρά της αμφισβητεί πλήρως την ΕΥΕΔ ακόμη και ως προς τον αριθμό των μελών που δηλώνει πως διαθέτει. Ο φορέας αναφέρει και δηλώνει ότι εκπροσωπεί όλο το αγγλοσαξονικό ρεπερτόριο, που χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλη την Ελλάδα, μέσω της PRS for Music Αγγλίας, της SOCAN Καναδά, της APRA/AMCOS Αυστραλίας και της IMRO Ιρλανδίας, ενώ δηλώνει πως σύντομα θα εκπροσωπεί και το αμερικανικό ρεπερτόριο. Επίσης ότι έχει το μεγαλύτερο εμπορικό -παλαιό και σύγχρονο- ρεπερτόριο που παίζεται ζωντανά και αναμεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα σε χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης, συναυλιών και σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς .

(Σύμφωνα με το άρθρο 6.1α του κανονισμού ΕΕ 2016/679 (GDPR) όπως επίσης με το άρθρο 9.2α του κανονισμού ΕΕ 2016/679 (GDPR) για προσωπικά δεδομένα ειδικών κατηγοριών δεν εφαρμόζεται καταπατώντας τον νόμο )

Η Αυτοδιαχείριση  ισχυρίζεται ακόμα πως «σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες που διετέλεσαν μέλη των ΔΣ της ΑΕΠΙ βρίσκονται  τώρα στην ΕΥΕΔ  κι επομένως είχαν ευθύνες για τα πεπραγμένα της».

Κατόπιν αυτών η «Αυτοδιαχείριση» δηλώνει πως είναι έτοιμη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με το δίκτυο εποπτών που έχει οργανώσει σε όλη την Ελλάδα, το οποίο είναι ίδιο με αυτό της ΑΕΠΙ να ενεργοποιήσει άμεσα τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Με λίγα λόγια όπως ανέφερα πιο πάνω αρπάξτε όσα μπορείτε από τον κουμπαρά.  Γιατί είχαμε την Α.Ε.Π.Ι. παραμένει η <<GEA>> (ΓΡΑΜΜΟ,ΕΡΑΤΟ κτλ.)και φύτρωσαν σαν μανιτάρια <<ΕΥΕΔ>> ,<<Αυτοδιαχείριση>> και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι εισπρακτικοί οργανισμοί, ( το φαινόμενο της Λερναίας Ύδρας ). Ένα ακόμη πλήγμα που δέχεται ο κλάδος, είναι η αύξηση  των  πνευματικών  δικαιωμάτων που  ξεπερνά ακόμη και το 300%:.

Κατόπιν όλων αυτών καλείται ένα κατάστημα που απλώς παίζει μουσική να πληρώνει τώρα πνευματικά δικαιώματα 600 και 700 ευρώ το χρόνο εκεί που αντίστοιχα πλήρωνε 150 και 200 ευρώ .Δεν αντέχουμε άλλο χαράτσι . θεωρούμε το μέτρο άδικο.

Ζητούμε λοιπόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα, καθώς και την   παρέμβαση των βουλευτών του Νομού Έβρου ,του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου ,του Δημάρχου  Αλεξανδρούπολης,

του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε. , του Προέδρου Ο.Ε.Β.Ε.Σ  Έβρου, του Προέδρου εμπορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης προκειμένου να υπάρξει άμεσα ραντεβού με την Υπουργό Πολιτισμού, για την επίλυση του θέματος.

Πρόσκληση

Η Ένωση Σωματείο Επαγγελματιών Εστιατορίων Καφέ – Εστίασης Αλεξανδρούπολης Έβρου προσκαλεί σε  σύσκεψη την Δευτέρα  14/01/2019 και ώρα 18.00 μ.μ στην αίθουσα συσκέψεων του Επιμελητηρίου Έβρου στον 2ο όροφο για το θέμα, παρουσία των βουλευτών και θεσμικών οργάνων .

Αιτήματα

Α) Να ανασταλεί η λειτουργιά  όλων των εταιριών είσπραξης χρημάτων για συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα όπως  ΕΥΔΕ ,ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ,GEA, ΓΡΑΜΜΟ,ΕΡΑΤΟ κτλ.

Β) Να δημιουργηθεί ένας κρατικός φορέας είσπραξης χρημάτων , συγγενικών και πνευματικών  δικαιωμάτων π.χ(Ο.Π.Ι).

Γ) Ενιαίο  αμοιβολόγιο  συγγενικών και πνευματικών  δικαιωμάτων , ο οποίος θα αναπροσδιορίζεται ανά πενταετία κατόπιν διαβούλευσης και με την συμμετοχή της  Γ.Ε.Σ.Ε.Β.Ε .

Δ) Ο νέος τιμοκατάλογος να είναι 50% κάτω από τον τελευταίο τιμοκατάλογο της Α.Ε.Π.Ι και 80% κάτω από τον τελευταίο τιμοκατάλογο της Α.Ε.Π.Ι για τα καταστήματα κέντρα διασκεδάσεων.

Ε) Οι οργανισμοί διαχείρισης  όπως π.χ Α.Ε.Π.Ι. , ΕΥΕΔ , Αυτοδιαχείριση , GEA,ΓΡΑΜΜΟ,ΕΡΑΤΟ κτλ .και όποιος άλλος συσταθεί  να εισπράττουν το ανάλογο τίμημα χρημάτων από τον κρατικό φορέα  είσπραξης χρημάτων  π.χ (Ο.Π.Ι.) σύμφωνα  με τον αριθμό  συμβάσεων που έχουν υπογράψει ο καθένας με τους καλλιτέχνες.

Φτάνει πια η αφαίμαξη του κλάδου μας , φτάνει πια ο ψυχολογικός πόλεμος , γιατί άπλα εμείς θέλουμε να

δουλέψουμε , αλλά και να δώσουμε δουλεία και σε κάποιες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Καλείστε λοιπόν να βάλετε  επιτέλους μια τάξη στο σύστημα που λέγεται (πνευματικά δικαιώματα).

Δικαιοσύνη ζητάμε όχι την αποφυγή της πληρωμής τους.

Από την πλευρά μας έχουμε την διάθεση και  το σθένος να συμπορευτούμε  μαζί σας σε μια δίκαιη λύση για το παραπάνω θέμα.

Αλλά και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απεργιακά, συνδικαλιστικά, δικαστικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά μέσα για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στον τομέα αυτόν για τον κλάδο μας .

Το δίκαιο δεν είναι μόνο το δίκαιο του ισχυρού σε μια διαπραγμάτευση και θα το διεκδικήσουμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο την  οικονομική αφαίμαξη.

 

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος

ΔΑΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ