Ημερίδα για τη στήριξη των μικρών παραγωγών στην Αλεξανδρούπολη

896

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Α.Μ.Κ.Ε.) ΚΑΝΩΝ ιδρύθηκε και απέκτησε επίσημα νομική υπόσταση τον Σεπτέμβριο του 2017, ως αποτέλεσμα μιας διετούς γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)

Ένας από τους βασικούς λόγους δημιουργίας της ΑΜΚΕ «ΚΑΝΩΝ», είναι η οργανωμένη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και των προϊόντων των Ορθοδόξων Μοναστικών Κοινοτήτων και των Μικρών και πολύ μικρών Παραγωγών, στο πλαίσιο της προστασίας τους από κάθε λογής άλλα προϊόντα που ανεξέλεγκτα διακινούνται στην αγορά κάνοντας χρήση του όρου «Μοναστηριακά» ή «Μοναστικά» ή «μικρών παραγωγών» χωρίς να είναι, καταστρατηγώντας έτσι κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού.

Έχει διαπιστωθεί ότι η κοινωνία γνωρίζει αλλά και στηρίζει τα προϊόντα που παράγονται από τις Ορθόδοξες Μοναστικές Κοινότητες και τους Μικρούς Παραγωγούς. Η μη ύπαρξη όμως οργανωμένης διαδικασίας περιορίζει την διάθεσή τους σε ένα πολύ τοπικό επίπεδο κυρίως, χωρίς την δυνατότητα επέκτασής τους σε μία υπερτοπική αγορά με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Σε αυτό το σημείο ο «ΚΑΝΩΝ» μπορεί μέσω των κατάλληλων ενεργειών και συνεργειών, να υποστηρίξει συμβουλευτικά τους παραγωγούς (Ορθόδοξες Μοναστικές Κοινότητες και Μικρούς Παραγωγούς) στην οργάνωση για την καλύτερη διάθεση αυτών των προϊόντων, προς όφελος τόσο των ίδιων των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών.

Ο «ΚΑΝΩΝ» λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), ώστε όλες οι ενέργειες να είναι συντονισμένες για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθόσον η Δ.Σ.Ο. αποτελεί το επίσημο όργανο των Κοινοβουλίων των ομόδοξων Ορθοδόξων Κρατών ενώ η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. είναι ο βασικός Κοινωνικός Εταίρος που εκφράζει και στηρίζει μεταξύ άλλων τα συμφέροντα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ήδη η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. έχει διαθέσει ιδιόκτητους χώρους για την στέγαση της Α.Μ.Κ.Ε. «ΚΑΝΩΝ», στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (γραφεία, έπιπλα, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, εξοπλισμό πληροφορικής κ.λπ.) ώστε η λειτουργία να είναι απρόσκοπτη.

Ο «ΚΑΝΩΝ» αποτελεί βασική αρχή και έννοια της Ορθοδοξίας που είναι αναγνωρίσιμη διεθνώς από όλα τα ομόδοξα κράτη. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων αλλά και των εργασιών μας διαπιστώθηκε ότι αυτός ο όρος είναι ο καταλληλότερος τόσο εννοιολογικά όσο και τεχνικά και έτσι εγκρίθηκε ομόφωνα η χρήση του ως επιλογή.
Η ανάγκη του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού (κυρίως του μικρού όπως είναι και η πληθώρα των Ορθοδόξων Μοναστικών Κοινοτήτων) για αγνό και ποιοτικό προϊόν θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διασφαλίζεται και για τις δύο πλευρές.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο «ΚΑΝΩΝ» αναλαμβάνει το ρόλο της σήμανσης ώστε η αναγνωρισιμότητα των παραγομένων προϊόντων να πιστοποιείται τόσο στην τοπική αλλά και στην υπερτοπική αγορά. Ταυτόχρονα το σήμα «ΚΑΝΩΝ» που θα αποδίδεται στους παραγωγούς για την σήμανση των προϊόντων τους, τους μοναδικοποιεί έναντι όλων αυτών που θα μπορούσαν να καταστρατηγήσουν των όρο Μοναστικό ή Μοναστηριακό χωρίς να είναι.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η χρήση του σήματος «ΚΑΝΩΝ» αποτελεί σημείο αναφοράς για την προστασία τόσο της παραγωγικής διαδικασίας όσο και του ίδιου του προϊόντος που διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Πέραν όμως όλων αυτών ο «ΚΑΝΩΝ», ως εγχείρημα, έρχεται να καλύψει και το διαπιστωμένο κενό στην παγκόσμια αγορά, σχετικά με τη διάθεση πιστοποιημένων προϊόντων που προέρχονται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Κοινότητα, καθόσον ήδη αυτό έχει γίνει τόσο από την Καθολική με το MONASTIC, από την Εβραϊκή με το KOSHER και την Ισλαμική με το HALAL.

Ειδικές τιμές για ένστολους !!!

Για την απόδοση του σήματος «ΚΑΝΩΝ» έχει εγκριθεί σχετικός κανονισμός μετά από διαβούλευση μεταξύ Δ.Σ.Ο. και Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., με προβλεπόμενες διαδικασίες που είναι κοινές για όλους και διακρίνονται από διαύγεια και απλότητα. Ταυτόχρονα ανατέθηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών σχετική εργασία για την εκπόνηση και δημιουργία του Σήματος «ΚΑΝΩΝ», η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί.

Στο σήμα «ΚΑΝΩΝ» που έχει επιλεγεί η Βυζαντινή γραφή κυριαρχούν τα Ελληνικά Γράμματα «Α» και «Ω», ώστε εμφανώς να διακρίνεται αλλά και να τονίζεται η Ορθόδοξη προέλευση των προϊόντων που φέρουν τη σχετική σήμανση.