15.000 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση αρχίζουν από φέτος

993
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος μιλά στη σημερινή τέταρτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού του 2017, Αθήνα, Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Η Κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της και προχωρά σε 15.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση σε βάθος τριετίας, οι πρώτοι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών εδώ και μια δεκαετία.»

Αρχής γενομένης από το 2019 όπου θα προχωρήσουν οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, ενώ στην συνέχεια θα προχωρήσουν οι  10.500 μόνιμοι διορισμοί στην Γενική Αγωγή (5.250 το 2020 και 5.250 το 2021).

Με ένα σύστημα διορισμών που σέβεται και αναγνωρίζει την προϋπηρεσία των Αναπληρωτών (αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία 120 μηνών, καλύπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο το 99% των Αναπληρωτών), ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα σε νέους ή νεότερους εκπαιδευτικούς χωρίς προϋπηρεσία, μέσω των ακαδημαϊκών κριτηρίων, να συμμετάσχουν και αυτοί με βάσιμες ελπίδες στην διαδικασία των προσλήψεων. Ταυτόχρονα, στην συγκεκριμένη διαδικασία των προσλήψεων υπάρχει μοριοδότηση και μέσω των κοινωνικών κριτηρίων (αριθμός τέκνων, ποσοστό αναπηρίας).

Όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν σήμερα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταστροφικές πολιτικές στην Παιδεία που ακολουθήθηκαν κατά τα έτη 2009-2015 από την ΝΔ και το Πασόκ, όπου είχαμε 2.500 απολυμένους εκπαιδευτικούς στην τεχνική εκπαίδευση, 2.000 καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, μείωση των δαπανών για την Παιδεία κατά 2,5 δις ή περίπου κατά 34%, ακύρωση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών πάνω από 50% και πολλά πολλά ακόμη τραγικά και τραγελαφικά.

Το αστείο και εξαιρετικά επικίνδυνο είναι ότι και τώρα που μιλάμε, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που κατά τα λεγόμενα του θέλει να επαναφέρει το 1 προς 1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση από το Δημόσιο) που ισχύει από 01/01/2019 – κάτι που κέρδισε η σημερινή Κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» – σε 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις από το Δημόσιο) κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά και θα γιγαντωθούν τα πολλά κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στην Δημόσια Παιδεία και δημιουργήθηκαν κυρίως κατά τα έτη 2010-2015, χρόνια που υπήρξε μαζική αποχώρηση-συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών εν μέσω μνημονιακής λαίλαπας .

Ας γνωρίζει λοιπόν όλος ο κόσμος, ότι η επαναφορά της σχέσης 5 προς 1 που υπόσχονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει στην πράξη διατήρηση ή και μεγέθυνση των ελλείψεων σε προσωπικό στην Παιδεία, στην Υγεία, παντού. Σημαίνει διατήρηση των κενών σε καθηγητές σε δασκάλους στον Έβρο, στην Φλώρινα, στην Γαύδο, σε όλη την ακριτική Ελλάδα. Εκτός και αν ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της κινητικότητας όπως λέει, που θα τα λύσει όλα, προβάλλει ως λύση να καλύψουν τα κενά στα σχολεία εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ ή  μηχανοδηγοί. Γιατί εκεί μας οδηγούν αυτά τα τρελά τα οποία υπόσχεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ευτυχώς σήμερα βρισκόμαστε πολύ μακριά από όλα αυτά. Με την χρηματοδότηση για την Παιδεία να προβλέπεται το 2019 στο 2,8% του ΑΕΠ – ενώ με το «Μεσοπρόθεσμο» που είχε υπογράψει η προηγούμενη Κυβέρνηση προβλεπόταν στο 1,8% του ΑΕΠ», με τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία να έχουν ανέβει από τα 60 εκ. το 2015 στα 130 εκατομμύρια το 2018, με το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας που ιδρύθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση να χρηματοδοτεί με 240 εκατομμύρια 3.700 νέους επιστήμονες, με 1000 νέα μέλη ΔΕΠ στη θέση τους,  με ρεκόρ στις προσλήψεις Αναπληρωτών, οι οποίοι και βρίσκονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στη θέση τους πριν χτυπήσουν τα κουδούνια τον Σεπτέμβρη, με τις προσλήψεις στη Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη να αγγίζουν τις 11.000 για φέτος, την στιγμή που τη σχολική χρονιά 2014-15 ήταν μόλις 6.000.

Φυσικά, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

Καθημερινά.