Πρωτοχρονιά στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου

917

«Ενώ ο κόσμος και ο άνθρωπος δημιουργήθηκαν μέσα στό χρόνο και λειτουργούν «εν χρόνω», ο προορισμός τους είναι υπέρχρονος. Αντίθετα ενώ ο άχρονος και αιώνιος Θεός είναι έξω από τούς περιορισμούς του χώρου και του χρόνου, πληροί με την πανταχού παρουσία Του το κάθε μόριο της δημιουργίας και την πιο ελάχιστη χρονική στιγμή.

Γι’ αυτό ούτε ο Θεός είναι ξένος προς τον χρόνο – πού τον μετατρέπει σε καιρό, δηλαδή ευκαιρία σωτηρίας – μήτε ο άνθρωπος άσχετος με την αιωνιότητα και την αθανασία. Και δεν υπάρχει παρηγοριά μεγαλύτερη από το να γνωρίζουμε ότι ἡ αιωνιότητα δεν είναι απρόσιτη, αλλά κτίζεται από ρινίσματα της καθημερινότητάς μας.

Τούτο επιμαρτυρεί ο αδιάψευστος ο λόγος της Γραφής: «ο κόσμος παράγεται και η επιθυμία αυτού, ο δε ποιών το θέλημα του Θεού μένει εις τον αιώνα» (Α΄ Ιωάν. 2,17)», τονίζει στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος προέστη της επί τη Πρώτη του Έτους Δοξολογίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο, πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο της πόλεως. Στην Δοξολογία επί τω Νέω Έτει παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Αγγελής, ο Επιτελάρχης της XVI Μεραρχίας Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Καραμανίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Τερτσούδης και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε παρουσία των αρχών την Αγιοβασιλόπιττα και αφού ευχήθηκε σε όλους το Νέο Έτος να είναι ειρηνικό, σωτήριο και ελπιδοφόρο την διένειμε στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Το πρωί της προηγουμένης ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου φιλαρμονικές και χορωδίες στρατιωτικών μονάδων και ομίλους μαθητών, οι οποίοι έψαλλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και απέδωσαν επίκαιρες μελωδίες.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Εκεί εκτενώς εγένετο αναφορά στο γεγονός ότι το επιόν έτος 2019, καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από το μαρτύριό τους, αφιερώνεται στους οσιάθλους και καλλινίκους τοπικούς αγίους Ιάκωβο το νέο και τους μαθητές του Διονύσιο και Ιάκωβο τον Διάκονο, που μαρτύρησαν στο Διδυμότειχο και τελειώθησαν την 1η Νοεμβρίου 1519 στην γειτονική Αδριανούπολη.