Το Επίτιμο Ρωσικό Προξενείο που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη και η ιστορία που το συνοδεύει

1025

Σε συνέντευξή του ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα ανέφερε πως μέσα στο 2019 στην Αλεξανδρούπολη θα εγκαινιαστεί Επίτιμο Προξενείο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία όπου στην συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συζητήθηκε η επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας σε Αλεξανδρούπολη.

 

Ειδικές τιμές για ένστολους !!!

Η ιστορία του Επίτιμου Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι καινούργια. Πρόκειται για προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, με πολλούς πρωταγωνιστές. Για την Ρωσία η Αλεξανδρούπολη, δεν είναι μόνον ένας γεωστρατηγικός κόμβος υψίστης σημασίας, αλλά έχει και ιστορική διάσταση, επειδή ως νέα πόλη, ρυμοτομήθηκε από Ρώσους μηχανικούς.

Κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Δεδέαγατς, όπως λεγόταν η αρχαία Σάλη, και εγκαταστάθηκαν σε αυτό. Οι επικεφαλής αξιωματικοί σχεδίασαν το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης που βασίζονταν σε φαρδείς, παράλληλους δρόμους αποφεύγοντας τις αδιεξόδους ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων.

Ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν στην πόλη το 1878 από επιδημία τύφου. Προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών ανεγέρθηκε μνημείο στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου.

Η ονομασία δεν προέρχεται από τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά από τον βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρο Α’, που επισκέφθηκε την πόλη, και οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του [από Νεάπολη, που την ονόμασαν για λίγο το 1920, μόλις απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς].

voria.gr