Έβρος: “Πόλεμος στα αναχώματα”, απάντησε η Περιφέρεια στον Καΐσα

886

Με αφορμή το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Έβρου κ. Καΐσα σας γνωρίζουμε ότι:

Διαβάστε τη απαντά η Περιφέρεια:

Δεν υφίσταται χρηματοδότηση για τα έργα της αποκατάστασης των φθορών των αναχωμάτων μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Μαρτίου του 2018 από το ποσό των 26,3 εκ. ευρώ που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το ποσό αυτό αφορά ένα ειδικό πρόγραμμα, μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, που διεκδικήσαμε και πετύχαμε ως Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, για τη βελτίωση των υποδομών μας. Αναγκαιότητα που υιοθέτησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, τον οποίο και ευχαριστούμε. Η χρηματοδότηση του Υπουργού των 26,3 εκ. που αντιστοιχεί σε 35 ονοματισμένα έργα, εγκρίθηκε προγενέστερα των πλημμυρικών φαινομένων του Μαρτίου 2018, στις 10-11-2017, και αφορά κυρίως σε αποκαταστάσεις προβλημάτων του οδικού δικτύου προϋπολογισμού 21,4 εκ. ευρώ, σε αρδευτικά έργα 3,9 εκ. ευρώ, και σε μικρές παρεμβάσεις σε αναχώματα και θυροφράγματα, καθώς και σε καθαρισμούς ρεμάτων και τάφρων 865 χιλ. ευρώ.

Μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Μαρτίου 2018, εξειδικεύτηκαν τον Ιούνιο του 2018 μετά την αποστράγγιση των περιοχών, πέντε έργα αποκαταστάσεων, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες τους, και οι φάκελοι των έργων αυτών απεστάλησαν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για έκδοση απόφασης δέσμευσης πίστωσης. Μέχρι τη χρηματοδότησή τους, η οποία καθυστερούσε, μεσολάβησαν έγγραφα του Αντιπεριφερειάρχη στις 8-8-2018 και 13-9-2018, επισημαίνοντας την ύψιστη προτεραιότητα των έργων αυτών και αποτυπώνοντας την έκδηλη αγωνία μας για το τι μέλλει γενέσθαι λόγω έλευσης του φθινοπώρου κατά μήκος του συνόλου του ποταμού Έβρου.

Από την έλευση των πρώτων χρηματοδοτήσεων στις 18-09-2018, με την 150/27-9-2018 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφασίστηκε τέσσερα έργα από τα πέντε, να ανατεθούν με τη σύννομη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης, κατά το άρθρο 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016, ακριβώς γιατί τα έργα αυτά έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος καθόσον χρίζουν άμεσης εκτέλεσης εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, αφορούν στην αποκατάσταση των  βλαβών στις κρίσιμες περιοχές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μετά το πέρας του πλημμυρικού φαινομένου Μαρτίου 2018 έχει ήδη αποκαταστήσει ρήγματα και φθορές σε Θυμαριά, Τυχερό, Μελισσοκομείο, ρέμα Σαράντη, κάμπο μικρής Δουρούτσας, Λάβαρα, κι έχει προχωρήσει σε προσωρινές εμφράξεις στο ρήγμα Ισαακίου και Ψαθάδων, στον Πόρο-Πέπλο και στην περιοχή των Φερών, με ίδια μηχανήματα και προσωπικό.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης έγινε σύννομα (με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 μετά από λήψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου) και προφανώς δεν δημοπρατήθηκαν την τελευταία στιγμή, σκοπίμως, αφού οι χρηματοδοτήσεις (απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση) δεν ήρθαν εγκαίρως, με τελευταία αυτή στις 04-10-2018.

Από τα 35 έργα των 26,3 εκ. ευρώ,  τα οποία είναι ανεξάρτητα από τα παραπάνω αντιπλημμυρικά που μνημονεύτηκαν και δεν περιλαμβάνονται στα 35, ήδη βρίσκονται σε φάση κατακύρωσης έργα, που δημοπρατήθηκαν με ανοικτές διαδικασίες. Με ανοιχτή διαδικασία δημοπρατήθηκε το πέμπτο έργο από αυτά που εξειδικεύτηκαν τον Ιούνιο, καθώς και άλλα οκτώ.

Σε ότι αφορά στα έργα της Σαμοθράκης ήδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις τους εντός Νοεμβρίου 2018, ενώ οι διαδικασίες καθυστέρησαν έξι μήνες λόγω υποβολής προδικαστικών προσφυγών στη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, στην Αθήνα, υποβολής αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης και προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.

Τέλος, σχετικά με το ερώτημα της διαδικασίας υλοποίησης των έργων και κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας, όλα τα δεδομένα είναι αναρτημένα και προσβάσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Σαφώς εάν είχαμε τις χρηματοδοτήσεις των έργων εγκαίρως και εντός του Αυγούστου, θα είχαν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις από τους αναδόχους, καθώς η διαδικασία θα άρχιζε το Σεπτέμβριο και όχι το Νοέμβριο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς δήλωσε σχετικά: «Για ποια σκόπιμη καθυστέρηση και για ποιες πελατειακές πρακτικές, άγνωστες σε εμάς, γίνεται λόγος; Την ίδια διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης ακολούθησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 18-04-2018 με την υπ’ αριθμ. Δ.Ο.Υ./ο/2064 πρόσκληση που απηύθυνε σε τρείς οικονομικούς φορείς για την κατασκευή του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα» με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 4,75 εκ. ευρώ. Τι να υποθέσουμε κ. Καΐσα, ότι παρανόμησε και το Υπουργείο; Όλα είναι ξεκάθαρα. Για την καθυστέρηση έγκαιρης εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών, ευθύνεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ο κ. Καΐσας, οφείλει να ενημερώνεται καλύτερα για τα πραγματικά προβλήματα του Έβρου προτού προβεί σε ανακρίβειες και ψεύδη σε βάρος της Περιφέρειας».