Πεντανόστιμη Χριστουγεννιάτικη Θρακιώτικη «Μπάμπω» !!

2487

Η Μπάμπω είναι καθαρά θρακιώτικο έδεσμα ωστόσο σε όλη τη Θράκη φτιάχνεται με παραλλαγές.

Μαγειρεύετε σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.  Κατά την παράδοση θέλει να έχει πάρει το όνομά της από την μπάμπω, που σημαίνει γιαγιά.

Όπως η γιαγιά είναι γριά και οδεύει προς το τέλος της ζωής, έτσι και η «ΜΠΑΜΠΩ» τρώγεται προς το τέλος του έτους.Ή κατά άλλους, οφείλει την ονομασία της στο υλικό παρασκευής, το χοιρινό έντερο, που είναι η κατάληξη.

Η εκτροφή χοίρου ήταν απαραίτητη σε κάθε σπίτι της περιοχής, τουλάχιστον τα 100 τελευταία χρόνια, και με τα παράγωγά του κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες της οικογένειας σε: κρέας,(νωπό, καπνιστό, λουκάνικα), λίπος (λαρδί, λίγδα), τσιγαρίδες(κομμάτια κρέατος διατηρημένα σε λίπος), πασιουρτί, (κρέας μαγειρευτό με πράσο και λίπος). Ο χοίρος σφάζονταν τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τα έντερα του ζώου καθαρίζονταν, πλένονταν, διατηρούνταν σε νερόξυδο και αποτελούσαν τη βάση για την παρασκευή της «ΜΠΑΜΠΩΣ».


ΥΛΙΚΑ:

  • 1/2 κιλο συκωτακια μοσχαρισια,
  • 1/2 κιλο κιμα μοσχαρισιο,
  • 1/2κιλο κοψιδια χοιρινα με λιγο παχακι μεσα τους για να νοστιμισει η μπαμπω,
  • 3 πρασσα ψιλοκομμενα,
  • 1 φλ.του ελληνικου καφε ρυζι καρολινα,
  • 1 κουτ.της σουπας μπουκοβο,
  • αλατι,μαυροπιπερο, μια τσιμπια ριγανη,
  • 2 μεγαλα εντερα μοσχαρισια απο μικρο μοσχαρακι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αποβραδίς ετοιμαζουμε τα εντερα, τα πλενουμε πολυ καλα μεσα εξω και τ αφηνουμε μια ωρα (οχι περισσοτερο γιατι θα κοβονται στο γεμισμα) σε νερο με ξυδι και λεμονι (το λεμονι τα ασπριζει ,το ξυδι κοβει καθε μυρωδια που υπαρχει). Μετα τα ξαναπλενουμε καλα και τα βαζουμε μιση ωρα στο γαλα, κατοπιν τα στραγγιζουμε και τα εχουμε ετοιμα για γεμισμα.
  2. Σε μια κουπα ανακατευουμε ολα τα υλικα ψιλοκομμενα τα ζυμωνουμε ελαφρα να ενωθουν οι γευσεις και με ενα χωνι η αλλο εργαλειο γεμιζουμε τα εντερα αφου πρωτα το δεσουμε στην βαση τους.
  3. Τα τοποθετουμε στο ταψι μας και μ ενα ξυλακι απο σουβλακι τα τρυπαμε εδω κι εκει ετσι ωστε να μην μας τρυπησουν στο ψησιμο, προσθετουμε ενα ποτηρακι νερο και ψηνουμε σε 170 βαθμους μεχρι να ροδοκοκκινισει,
  4. Μολις ψηθει στιβουμε 2 λεμονια. Ετοιμη για να την φαμε λοιπον…καλη ορεξη και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Για παραλλαγές του συγκεκριμένου φαγητού δείτε και εδώ