Ο Έβρος βγαίνει από την αφάνεια και με μεγάλα οφέλη

860

Η εισήγηση του Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρίζου Δημήτριου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα “Η Αλεξανδρούπολη ως Διαμετακομιστικό Κέντρο -Συνδυασμένες Μεταφορές – Ενέργεια” που διοργάνωσε η ΓΑΙΑΟΣΕ σε συνεργασία με τον Ο.Λ.Α., το Δ.Π.Θ, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και του Υπουργείου Εσωτερικών

Οι μεγάλες προσκλήσεις για την Θράκη και την πόλη της Αλεξανδρούπολης στη νέα εποχή που ανατέλλει»

Κυρίες και Κύριοι,

Οι μεγάλες προκλήσεις για την Θράκη και την πόλη της Αλεξανδρούπολης στην νέα εποχή που ανατέλλει, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των όσων πρόκειται να συζητήσουμε, εδώ, σε αυτό το τόσο ενδιαφέρον και ουσιώδες αναπτυξιακό Συνέδριο.

Έχω την αίσθηση πως αν οργανωνόταν το ίδιο Συνέδριο με την ίδια θεματολογία 2-3 χρόνια πριν, η συζήτηση για την Αλεξανδρούπολη ως Διαμετακομιστικό κέντρο ή ως Ενεργειακό Κόμβο θα διεξαγόταν με τελείως διαφορετικούς όρους, σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο από ότι σήμερα.

Και αυτό διότι, τώρα, αυτήν την στιγμή που μιλάμε, το 98% του Αγωγού TAP στην Ελλάδα και την γειτονική Αλβανία είναι έτοιμο – το έργο «έτρεξε» με πραγματικά πρωτόγνωρους ρυθμούς –  τον περασμένο Οκτώβρη είχαμε επίσης την ανακοίνωση της διασύνδεσης του Αγωγού ΤΑP με τον αγωγό TANAP στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ το «πράσινο φως» που έδωσε τον Νοέμβριο που μας πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον IGB, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι και αυτός ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου με την γείτονα Βουλγαρία θα προχωρήσει.

Παράλληλα και ταυτόχρονα με όλες τις παραπάνω εξελίξεις, είχαμε πριν από έναν περίπου μήνα στην Βουλή των Ελλήνων την κύρωση της σύμβασης για την δημιουργία του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο κύκλος της συμμετοχής της χώρας στην εποχή των logistics και της διαμετακόμισης φορτίων και προϊόντων στον 21ο αιώνα, μια δραστηριότητα στην οποία πρωτοστατούν οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο ήταν το πρώτο, θα ακολουθήσει η ίδρυση και άλλων τέτοιων διαμετακομιστικών κέντρων μεταξύ αυτών και στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που θα έρθει να αναδείξει στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που έχει η πόλη μας και την καθιστούν πύλη εισόδου  στην βαλκανική – και όχι μόνο –ενδοχώρα.

Προφανώς σε όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εξελίξεις με την συμφωνία που υπογράφηκε λίγες ημέρες πριν μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας για την δημιουργία κοινής εταιρείας που θα προχωρήσει και θα υλοποιήσει το έργο της σιδηροδρομικής Εγνατίας, της διασύνδεσης δηλαδή των 3 λιμανιών (Θεσσαλονίκης-Καβάλας- Αλεξανδρούπολης) της Βορείου Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας στην Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επανειλημμένες 3μερείς και 4μερείς συναντήσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας που έχουν γίνει σε επίπεδο κορυφής, Πρωθυπουργών και Προέδρων χωρών, ακριβώς για να δημιουργηθεί επιτέλους εκείνο το παραγωγικό μοντέλο που θα τραβήξει, θα σύρει όλα τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μπροστά, σε ένα πλαίσιο συνανάπτυξης, ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Προφανώς, η πόλη της Αλεξανδρούπολης δεν θα μπορέσει να μπει σε αυτήν την νέα εποχή αν δεν εκμεταλλευτούμε στο έπακρο –  αλλά σαφώς προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος – το λιμάνι της πόλης, που βρίσκεται σε τόσο στρατηγικό σημείο, το αεροδρόμιο, την Εγνατία Οδό, το διαμετακομιστικό κέντρο που θα δημιουργηθεί, τα τρένα με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να μετακινούνται και να εξυπηρετούνται άνθρωποι, φορτία και εμπορεύματα. Και το βασικότερο: να εξυπηρετούνται και να βελτιωθεί μέσα από αυτά η καθημερινότητα και οι προοπτικές της τοπικής κοινωνίας. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να το συμφωνήσουμε εδώ όλοι, ότι ο πρώτος και βασικός ωφελούμενος από αυτές τις εξελίξεις που έρχονται, θα είναι η τοπική κοινωνία, ο Έβρος, η Θράκη, η Βόρεια Ελλάδα.

 

Θεωρώ δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω, αργά ή γρήγορα, θα γίνουν πραγματικότητα, επειδή ακριβώς θα είναι πολύ μεγάλο το όφελος και το κέρδος, για την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο, τη Θράκη την χώρα. Μπορεί, ενδεχομένως, τα πράγματα να μην κινούνται όσο γρήγορα θέλουμε ή φανταζόμαστε, οι εξελίξεις, όμως, τα μεγάλα έργα σε υποδομές και δίκτυα θα προχωρήσουν. Η Θράκη, ο Έβρος, θα βγουν από την απομόνωση στην οποία, δυστυχώς, είχαν οδηγηθεί για χρόνια. Καλώ όλους τους πολίτες, τους θεσμικούς φορείς, να συμμετάσχουν σε αυτήν την νέα περίοδο που ξεκινά για τον τόπο μας και έχω την αίσθηση πως στο τέλος αυτού του ταξιδιού, εφόσον το κάνουμε όλοι μαζί, οργανωμένα, με δημιουργικές προτάσεις και κοινούς στόχους, πως ο βασικός κερδισμένος θα είναι ο τόπος μας και οι άνθρωποί του, όλοι εμείς.

Σας ευχαριστώ.