Διδυμότειχο. Το Σύστημα Υγείας στο Επίκεντρο

515

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Διδυμοτείχου πραγματοποιήθηκε Ανοιχτή Ενημερωτική Εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος SMILE (INTERREG GREECE-BULGARIA) από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης και εταίρους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο του Ardino, το Δήμο Harmanli και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας με τίτλο <<Το Σύστημα Υγείας στο επίκεντρο>> Η εκδήλωση απευθυνόταν σε επαγγελματίες υγείας, σε στελέχη δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και στο σύνολο των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ευστράτιος Πλωμαρίτης, Διοικητής 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης και ο κ. Αλέξης Μπένος καθηγητής ιατρικής ΑΠΘ.

Ομιλία πραγματοποίησε και ο  Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης ο οποίος και πάλι έθεσε το ζήτημα της αυτονομίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου για την οποία αγωνίζεται από την αρχή της θητείας του και φυσικά είναι αίτημα όλου του κόσμου της περιοχής του Β. Έβρου. Αναφέρθηκε στα κοινοτικά ιατρεία και την στελέχωσή τους, τόσο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που μένουν στα χωριά, όσο και ότι με αυτό τον τρόπο αποφορτίζεται το νοσοκομείο. Ζήτησε στη συνέχεια να διατεθεί ένας γιατρός παθολόγος για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων του ΚΑΠΗ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμβολή του Δήμου στον τομέα υγείας. Συγκεκριμένα είπε ο κ. Δήμαρχος για το ΚΕΠ Υγείας Διδυμοτείχου που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2018 με την παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γίωργου Πατούλη.

Ο ρόλος του ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέσει τις υπηρεσίες υγείας του Δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως: α) Καρκίνος του παχέος εντέρου, β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, γ) Καρκίνος του μαστού, δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος, ε) Ανεύρυσμα αορτής, στ) Καρκίνος του προστάτη, ζ) Μελάνωμα.

Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος Διδυμοτείχου συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας τους.